Ongelooflijk gelovig Tibet

geschreven door Pim op

We landen in Lhasa en vallen daarna nog dagen van de ene in de andere verbazing. De Tibetanen stellen het geloof voorop. Vanuit ons perspectief zijn ze ongelooflijk gelovig. We beschouwen het geloof in Tibet.
Terwijl ze het mantra “om mani padme hum” mompelen, staan ze met gebogen hoofd, laten zich op hun knieën vallen, laten hun handen vooruit glijden over de stenen, tot ze met hun voorhoofd de grond raken; dan staan ze op en herhalen ze de oefening keer op keer in een rondje over Barkhor Street, de weg rond de tempels in het centrum van Lhasa.

Religie en filosofie gaan in Tibet samen tot een complexe mix. Het geloof bestaat enerzijds uit Boeddhisme, het filosofische deel, dat wordt geperfectioneerd door uitverkoren Lama’s. Dit zijn de religieuze leiders van het andere, religieuze, deel: Lamaisme. Het geloof in Tibet draait om de lama’s. De lama’s delen graag hun wijsheden, maar lijken die ook in te zetten om het volk een stapje voor te blijven.

Het Potala Palace is als gevolg van de Chinese bezetting niet meer de verblijfplaats van de Dalai Lama’s, maar daarvoor altijd de hoofdverblijfplaats van de religieuze leiders van het geloof in Tibet geweest. Verschillende vertrekken hebben ruimte geboden aan de verschillende geestelijken die elkaar opvolgen. Als de één doodgaat, wordt een baby uit het land gekozen die min of meer op dat moment geboren werd. Daarbij kan moeilijk op ‘wijsheid’ worden geselecteerd.

In het ‘paleis’, dat je meer als een speciale tempel moet zien, werd vaak aan mensen audiëntie verleent. Mensen die wél geselecteerd werden op hun wijsheid en ervaring. In open discussies laat de Dalai Lama zich van kinds af aan verrijken. In figuurlijke, maar ook letterlijke zin. Het volk krijgt in ruil voor talloze vereringen, geld- en voedseldonaties niet veel meer dan regels en vereenvoudigde wijsheden die wellicht door de Lama’s echt worden begrepen, maar door het volk slechts geloofd kunnen worden. Dat vinden wij, als we eerlijk zijn, best een beetje scheef en beperkt.

Niettemin is het bijzonder aan te bevelen om zelf je mening te gaan vormen over het geloof in Tibet. Nog niet overtuigd? Kijk dan nog eens 7 years in Tibet, een bijzondere film over het geloof in Tibet, boeddhisme en Lamaïsme, met Brad Pitt.

[bol_product_links block_id=”bol_5436e494c481b_selected-products” products=”1002004005539249,1002004000002189″ name=”7tibet” sub_id=”” link_color=”333333″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”009900″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”CCCCCC” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.