Ontwikkeling van Costa Rica

geschreven door Pim op

Ontwikkeling van Costa Rica is iets wat we naïef inschatten als inlopen op een achterstand. Zijn we immers niet rijker in Nederland en hebben we het dan niet vanzelfsprekend beter voor elkaar? Dat ligt natuurlijk genuanceerder. Op bepaalde vlakken is Costa Rica veel verder ontwikkeld en zouden we een voorbeeld moeten nemen aan dit land. We krijgen dit geïllustreerd als we door het land reizen en lichten hier het mooiste van de ontwikkeling van Costa Rica uit.

Nationale parken in Costa Rica

Meer dan 25% van Costa Rica is beschermd. Dat is fantastisch, want het land en haar zee herbergen op veel plaatsen uitzonderlijke biodiversiteit. Bovendien zijn er in Costa Rica ook enkele plekken met primair regenwoud. Zulke èchte oernatuur hebben we in Nederland eigenlijk al lang niet meer. Dat er in Costa Rica goed op gepast wordt is belangrijk voor het behoud van de aarde. Het geeft bovendien een kans om hier allerlei bijzondere dieren te spotten en ongeschonden natuur te beleven.

Groen Costa Rica

Naast het letterlijke groen, zet Costa Rica zich ook in voor het figuurlijke. Dankzij de ontwikkeling van Costa Rica is in de afgelopen vier jaar 98.53% van de energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen. De energie wordt op allerlei manieren opgewekt. Dat is mogelijk dankzij de diverse rijke natuurlijke energiebronnen die het land bezit. Zo kunnen windmolens altijd wind vangen, hogerop het centrale gebergte. Dezelfde bergketen bestaat voor een groot deel uit vulkanen, waaruit geothermische energie kan worden gewonnen. Regenwater dat van de Arenal vulkaan afvloeit wordt bovendien gevangen in een groot meer, waar een stuwdam verder kan voorzien in de energiebehoefte van dit land. Daar kunnen we nog een voorbeeld aan nemen!

Vredig Costa Rica

Ook ten opzichte van buurlanden heeft Costa Rica het goed voor elkaar. Dankzij politieke stabiliteit heeft dit land zich kunnen ontwikkelen tot één van de rijkere landen in Midden Amerika. Die stabiliteit heeft ook aanleiding gegeven om het behoud van een strijdmacht te heroverwegen. Costa Rica werd zo één van de weinige landen op aarde dat geen leger heeft. De politie heeft de uitdaging om de wet te handhaven en bewaakt, met behulp van een beperkt ‘eliteteam’, de grenzen.
Recente ontwikkelingen in Nicaragua, waar een conflict tussen overheid en bevolking nu al maanden duurt en tot honderden doden heeft geleid, hebben ingrijpende gevolgen voor Costa Rica. Veel mensen uit Nicaragua vluchten over de grens. We zien ze verzamelen in een park in San José. Ze brengen nieuwe uitdagingen met zich mee voor de overheid in Costa Rica, die ondanks alle positieve werken ook voor toenemende schulden staat, met name als gevolg van problematische bureaucratisering en ook corruptie.

De komende jaren zullen uitwijzen of het blijft lukken om het goede te behouden en oplossingen te vinden voor de uitdagingen die het land voor zich heeft. Wij hopen het, want dit zijn de dingen waar dit mooie land en ook de hele wereld beter van wordt!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Ada
    9 sep 2018

    Mooi verhaal!! Ik heb zin om er ook een keer naar toe te gaan. (maar natuurlijk eerst het huis in Frankrijk verkopen) .

    Liefs, Ada

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.