De nieuwe wildernis

geschreven door Pim op

Vanaf Camping ‘t Oppertje verkennen we een stukje Nederland dat in ieder geval een marketingsucces is. De Oostvaardersplassen staan daardoor nu bekend als ‘ De Nieuwe Wildernis’, naar de gelijknamige DVD waarvan de titel ons zelfs in Mongolië ter ore kwam.

In plaats van eerst de DVD te kijken, besluiten we onbevangen op onderzoek uit te gaan, in weer een weekendje weg. Vanaf de camping zijn we snel bij het Buitencentrum, het bezoekerscentrum van het natuurgebied. Dat is weliswaar met de auto, daarmee aankomen is wel zo makkelijk hier, omdat de observatiehutten en camping al snel twee kilometer uit elkaar liggen.

Er zijn niet veel wandelpaden, maar aan het pad naar de observatiehut de Zeearend hebben we genoeg. Het is 7 uur ‘s ochtends en het beloofd een warme dag te worden. Veel vogels zijn al druk in de weer, er moeten nog jongen gevoed worden.

Een eenzaam hert staat te drinken bij een plas, waarop we uitzicht hebben vanuit de observatiehut. Het is ver, maar wel zo dichtbij dat ze het zekere voor het onzekere neemt en zich weer aansluit bij de groep die nog verder goed gecamoufleerd in het hogere gras staat.

Dichterbij staan paarden, waar we naartoe kunnen lopen. Ze zijn niet schuw; naderen ons zelfs nog meer. Mooi om van zo dichtbij te zien, maar of het nou echt zo wild is..

Dit zijn Konik paarden, familie van de Przewalski paarden die we eerder een stuk schuwer en wilder in Mongolië zagen. Hoewel Mongolië misschien op veel punten meer wegheeft van ‘de oude wildernis’, waren er paarden nodig uit ‘de nieuwe wildernis’ – die in Nederland wordt gemaakt – om de uitgeroeide wilde paarden in Mongolië te herintroduceren.

Misschien is het in de Oostvaardersplassen dus niet compleet ‘wild’, het is wat ons betreft in ieder geval wild genoeg. Het is ook begrijpelijk dat mensen een beetje geweerd worden; de ruimte voor de dieren is al best beperkt. En dieren zijn er best veel in dit gebied, beseffen we nog eens als honderden ganzen aan komen vliegen en landen in één van de plassen.

We spotten talloze buizerds en andere vogels, een bizar bijennest aan een tak en nog veel meer natuurschoon. Wat ons betreft zijn de Oostvaardersplassen met recht Nederlands nieuwe wildernis! Thuis zorgen we snel dat we de DVD binnenkort kunnen gaan kijken.

Bestel de DVD en/of de boeken van De Nieuwe Wildernis zelf ook via onderstaande Bol.com links:

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.