Op een typisch Marokkaanse camping

typische marokkaanse camping

Op een typische Marokkaanse camping is het kamperen meer basic dan dat in Europa gewoonlijk is. Basisvoorzieningen zijn geen vanzelfsprekendheid of het gebrek eraan juist wel. Er is altijd wat op te merken en dat kunnen Europeanen ook goed. We zetten de charmes van een typische Marokkaanse camping op een rij.

De douche en het toilet

Veel Europeaen die een camping zoeken in Marokko, doen dat voor een douche en toilet en andere faciliteiten die campings kunnen bieden. Campings geven op dat gebied in Europa zekerheid. In Marokko niet. Sanitair is gewoonlijk oud, slecht onderhouden en zelden echt schoon. Een warme douche is ook zeker niet vanzelfsprekend. Tot ontsteltenis van sommige reizigers die dat blijkbaar onvoorstelbaar vinden. Gelukkig zijn er genoeg anderen die er ook wel uitkomen met simpelweg stromend water, een washandje en een hurktoilet.

Honden en katten

Er zijn ontzettend veel zwerfdieren in Marokko. Vooral in dorpen en steden. Er is voor de dieren veel te vinden op straat doordat het in Marokko minder schoon is. Overdag zie je honden en katten vaak schooieren tussen de locals of dommelen in de warme zon; dan gaat het er allemaal redelijk onschuldig aan toe. Een opgestoken hand, die de schijn geeft van een te werpen steen, schrikt opvallend veel van deze dieren effectief af. ‘s Nachts zijn de rollen omgedraaid, dan wordt er gevochten om het bestaan, als we op het geluid moeten afgaan, en komt er geen mens tussen. Op een typische Marokkaanse camping kan je op deze nachtelijke onrust rekenen. De volgende dag kan je weer begripvol glimlachen om een hond die uitgebreid ligt te luilakken in ‘t zonnetje.

De plaatselijke moskee

Houden de dieren zich koest, dan hoor je de plaatselijke moskee weer beter. Of een meervoud daarvan, in de omgeving. Voor elk gebed, en dat zijn er vijf per dag, wordt een oproep gedaan door de megafoons die vanaf hoog op de minaret een groot bereik hebben. Dat hoor je dus ook op een typische Marokkaanse camping. De tijden hangen van interpretaties af, maar ‘dageraad’ en ‘nacht’ zijn de ruime aanduidingen voor de momenten van respectievelijk het eerste en laatste gebed. Daar kan je dus mee opstaan en mee naar bed. Daar kan je je zegeningen tellen als je jezelf nog eens omdraait.

Verkopers

Brood, fruit, groenten, vis, lekkernijen, kleden, kleding en souvenirs; alles is voor een aantrekkelijke prijs te koop in Marokko. En toeristen kopen daar dan ook makkelijk wat van. Dat weten verkopers natuurlijk, en op een typische Marokkaanse camping worden ze niet tegengehouden bij de poort. Met een handkar, fiets, brommer of plunjezak met daarin of daarop hun koopwaar, komen ze langs om wat aan je te slijten. De één wat dwingender dan de ander. Ze komen zo dichtbij en dat is voor sommigen best even wennen. Eén keer afwijzen is zelden voldoende. Soms is het misschien zelfs makkelijker om gewoon wat te kopen. Het is een uitgelezen kans om toch nog wat van het lokale leven mee te krijgen tussen de muren van het bewaakte terrein.

De vriendelijke ontvangst

Het hangt er op een typische Marokkaanse camping dus een beetje vanaf hoe je er bij kijkt. Het voorbeeld wordt gewoonlijk bij de entree gegeven: met een warm welkom en een grote glimlach. Weet je alles met een beetje gratie te nemen zoals het komt, dan ga je in Marokko ongetwijfeld een prachttijd tegemoet. Oók op de typische Marokkaanse camping!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.