Orka’s zoeken op de Shetland eilanden

orka's zoeken op de Shetland eilanden
Spiggie Beach

Orka’s zoeken op de Shetland eilanden, daar varen we voor over en in het teken daarvan staat bijna elke dag die we op de archipel hebben. Onze omzwervingen over de eilanden gaan zoveel mogelijk langs de kust en we houden onze ogen op de Noordzee of de Atlantische Ocean gericht. We bezoeken afgelegen eilandjes, schiereilanden en baaien. De zee blijkt een goede plek om je te verstoppen als je een orka bent, want we zien er geen één. Toch hebben we goede tips voor als je zelf je geluk wilt beproeven en tegelijkertijd een mooie reis over de Shetland eilanden wilt maken.

We volgen de populaire Facebook groep van lokale zeedierenspotters, Shetland Orca Sightings. Er zijn daar meldingen dat er orka’s zijn gezien, maar de laatste melding is van even geleden. We verzamelen daarom de namen van locaties van een serie voorgaande meldingen. Deze zetten we op een kaart en gebruiken die grofweg als leidraad voor onze route over de Shetland eilanden. In de praktijk komt het er op neer dat we alle uithoeken opzoeken.

Orka’s zoeken op de Shetland eilanden

Na aankomst op Shetland, in Lerwick, rijden we naar het noorden, naar Mossbank. Tussen Yell en Mainland, langs de kust van Brough naar Toft en Mossbank zijn waarnemingen gedaan. Er staat hier een sterke stroming, die meer dieren aantrekt. Ondanks dat we geen orka’s zien, wordt het wachten beloond. We worden getrakteerd op een showtje van duikende Jan-van-genten, die achter elkaar het water in plonzen. Nog uitzonderlijker, misschien zelfs nog zeldzamer dan orka’s, is dat we hier een zeeotter zien. Met zijn guitige oogjes komt hij ons even bekijken in het voorbijgaan. Als ik hem volg duikt hij verlegen onder.

We rijden vervolgens de noordwestpunt van Mainland in, tot Eshaness Lighthouse, waar we met de Eshaness Coastal walk orka’s zoeken. Zo kunnen we dat combineren met een mooie wandeling. Bovendien kunnen we overnachten bij de vuurtoren. De volgende dag rijden we terug naar Toft en nemen we de ferry naar het eiland Yell. Vanaf dit eiland zijn ons geen waarnemingen bekend, dus we rijden door en varen verder over naar Unst.

Vanaf Unst zijn verschillende waarnemingen gedaan. Dat heeft vast te maken met het feit dat dit eiland populair is bij natuurliefhebbers. De afgelegen ligging maakt het een aantrekkelijke plek voor dieren, met name in Hermaness National Nature Reserve. Dat trekt mensen, die enthousiast melden wat ze hebben gezien. Als dat geen zeedieren betreft, dan wel vogels, getuigt de Facebook groep Shetland Birds and Wildlife, waar ook mooie dieren in voorbijkomen. Orka’s zoeken we op Unst bij Skaw Beach, Haroldswick en Hermaness National Nature Reserve. Opnieuw worden we beloond voor onze inspanningen, met name in Hermaness, waar duizenden zeevogels op de kliffen zitten en we zelfs nog een paar papegaaiduikers vinden!

Omdat het noorden niets heeft opgeleverd, voor wat betreft orka’s zoeken op de Shetland eilanden, pakken we de kans om mee te gaan op een boottocht naar Foula eiland, dat op anderhalf uur varen ten westen van Hamnavoe ligt. We komen zo voor de kust van Westerwick en Walls, waar ook waarnemingen zijn gedaan. Voor zover het weer dat toelaat kunnen we orka’s zoeken, maar na een lange dag op zee komen we zonder ook maar enig teken van de dieren te hebben gezien weer terug aan land. We blijven daarna een paar dagen bij Hamnavoe en bezoeken daar dichtbij nog Minn Beach en het schiereiland dat daaraan verbonden ligt.

Verder zuidwaarts op Mainland zoeken we orka’s bij Levenwick en in de baai bij Scousburgh. Er zijn prachtige stranden en we zien telkens wel zeehonden – wat in onze beleving toch een aantrekkelijke snack moet zijn voor orka’s – maar niet de killer whales die aan dat gedrag hun bijnaam een beetje te danken hebben. We hebben zo’n beetje alle uithoeken wel gehad als we uitkomen bij de vuurtoren op Sumburgh Head, op het zuidelijkste puntje van Mainland Shetland. Ondanks de panoramische uitzichten zien we ook hier vooral zeevogels. Erg mooi, maar niet wat we zoeken.

Onze laatste hoop vestigen we daarom op Noss, een beschermd eiland ten oosten van Lerwick. We varen over via Bressay en lopen de lange wandeling rond het eiland, over de kliffen vol vogels, hoog boven het water, met waanzinnige uitzichten over de Noordzee. Als we terug zijn komt er eindelijk een nieuw bericht in de Facebook groep, waar het tot dan toe ook stil is geweest. Er is een dwergvinvis gezien, even ten zuiden van waar wij zijn, op weg naar het noorden. Wachten lijkt ons even kansrijk als halsoverkop de overtochten terug te maken dus we blijven op onze plek. Van daar zien we een dichte mist over zee komen, die binnen een paar uur land en zee aan het zicht onttrekt.

Orka’s zoeken op de Shetland eilanden moeten we voor deze keer als onsuccesvol noteren, als we weer overvaren naar de Orkney eilanden en Schotland. Ook tijdens de overtocht, waarop je schijnbaar ook nog aanzienlijke kansen hebt op een waarneming, zien we weinig zeeleven. Enigszins gedesillusioneerd stappen we weer aan land. Dezelfde middag nog komt er weer een nieuw bericht in de Facebook groep. Er zijn orka’s gezien door andere mensen die orka’s zoeken op de Shetland eilanden…

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.