Overnachten bij locals in Marokko

geschreven door Pim op

Overnachten bij locals in Marokko doe ik door de goedkoopste overnachting op AirBnB te kiezen. Voor nog geen 10 euro krijg ik zo een kamer in Agadir, in het huis van Mohammed, waar hij woont met zijn vrouw, zijn moeder en een nog oudere vrouw, en zijn zoon en dochter, midden in de stad. De kamer is dichtbij de markt en het busstation. Dat komt me goed uit. De familie heet me van harte welkom.

Het is handig dat de markt dichtbij is. Dat is een makkelijk punt om me af te laten zetten door een taxi. De markt is groot en heeft daarom genummerde ingangen. Dichtstbijgelegen is ingang 7. Van daar is het nog een klein stukje lopen naar het huis van Mohammed. De straat en het huis zijn genummerd, dus het is eenvoudig te vinden. Bij nummer 10 klop ik aan.

Overnachten bij locals in Marokko

Vrolijk word ik binnen geroepen door de moeder van Mohammed. Met mijn backpack pas ik net door de deur en het gangetje dat leidt naar de centrale ruimte, waar een paar banken en een tafeltje staan. Deze ruimte is maar deels overdekt en dus eigenlijk meer een binnenplaatsje dan een woonkamer. Zo is het lekker licht en koel, hoor je de vogels tsjilpen en blijft het verkeer van de stad op de achtergrond.

Goedkope kamer in Agadir

Achter één van de drie deuren aan deze gezamenlijke ruimte is mijn kamer. Een ruime kamer met wat meubilair, veel kussens en een groot bed. Het ziet er comfortabel uit en het ruikt fris. Met een hangslotje kan de kamer worden afgesloten. De oude vrouw komt uit een andere kamer stiefelen als ze me hoort. In het Arabisch steekt ze enthousiast van wal en er wordt een kop Marokkaanse thee voor me ingeschonken. We stellen ons aan elkaar voor en ik word dan even uitgevraagd in eenvoudig Frans; of ik wel getrouwd ben, en waar mijn vrouw dan is, en of ik kinderen heb. Tot de taalbarrière te groot wordt.

Omdat wat een douche genoemd wordt alleen een wasbak is en het hurktoilet ook vrij primitief is, zal Badr, de zoon van Mohammed, me meenemen naar een badhuis. Zo ga ik een lokale Marokkaanse hamam bezoeken. Opfrissen in een badhuis hoort een beetje bij overnachten bij locals in Marokko. Tot 6 uur mag ik rusten en kan ik de grote markt verkennen, op zoek naar een washand om me mee te laten scrubben. Uiteindelijk neemt Mohammed me zelf mee naar de hamam, voor een bijzonder grondige schoonmaaksessie. Overnachten bij locals blijkt een hele bijzondere ervaring!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.