Overnachten in de Sahara bij Erg Chegaga

slapen in de Sahara bij Erg Chegaga

geschreven door Pim op

Overnachten in de Sahara bij M’Hamid El Ghizlane wordt voorafgegaan door een rit naar de hoogste zandduinen in Marokko bij Erg Chegaga. We laten ons door Caravane de Rève daar brengen met een 4×4, waarmee de rit een paar uur duurt. Dan komen we aan bij tenten waarin we een nacht kunnen slapen in de Sahara.

Het is een prachtige ruige rit door de Sahara. Over verschillende soorten woestijn leiden bandensporen naar het westen over een piste (off-road route) naar Foum Zguid. Ongeveer halverwege, rijzen hoge zandheuvels op uit het woeste landschap. Dit is de zandwoestijn Erg Chegaga, het grootste zandduingebied in Marokko.

De afgelegenheid en moeite die het kost om de duinen te bereiken, houden dit gebied nog behoorlijk onaangetast. Al zijn er inmiddels 60 tentenkampen ingericht rond de zandduinen voor toeristen om te overnachten in de Sahara. We komen in een ander kamp dan waar we verbleven toen we eerder bleven slapen in de Sahara bij Erg Chegaga.

Rond een centrale plaats met een vuurplek staan tenten, waarvan er twee voor ons gezelschap zijn. Er is hier bovendien een apart bijgebouw met WC’s en douches. Een grote tent naast de entree voor het kamp is ingericht als restaurant. Hier worden we ontvangen met Marokkaanse muntthee, koekjes en gezouten pinda’s. Drinkwater hebben we zelf mee moeten nemen en is zeker in de warme woestijn natuurlijk geen overbodige luxe. We genieten van de rust in het kamp, waar we vooralsnog de enige gasten zijn.

Het kamp is gelegen aan de rand van het zandduingebied. We kunnen er gemakkelijk een eindje inlopen om een duin te beklimmen. Dat doen we halverwege de middag, als de warme winterzon weer iets lager staat. We nemen een snowboard mee, in het kamp beschikbaar om mee van de duinen af te glijden. Een leuk spelletje, al is het handig als je een beetje kan vallen; het zand kan hard zijn.

Tegen het einde van de middag staan er kamelen voor ons klaar. We gaan daarmee verder de woestijn in, naar één van de hoogste duinen. Dichtbij stoppen we om het duin lopend te beklimmen. Vanaf de top krijgen we een fantastisch uitzicht over de zandwoestijn en wachten we de zonsondergang af. Het is er stil, en er staat geen zuchtje wind. Het is een bijzondere plek om te zijn. Terwijl de zon achter wat bewolking wegzakt richting de horizon genieten we van de rust en het uitzicht.

In het schemerdonker komen we met de kamelen terug bij het kamp. In het kamp staan overal kaarsjes aan, die de paden verlichten. Het is een romantisch gezicht. In het restaurant staan de tafels gedekt. Er wordt harirasoep geserveerd, gevolgd door eten in tajines. We eten ons buikje rond en kunnen dan buiten van de invallende nacht genieten rond het kampvuur. Er wordt muziek gemaakt en we praten na over de dag. We zien wat sterren, maar het zicht wordt snel verminderd door een dun wolkendek.

In de tenten van het kamp overnachten we. We slapen goed, want het is stil, de tenten zijn warm en de bedden comfortabel. ‘s Nachts gaan we er nog even uit om te plassen en dan zijn de wolken weer weg. Nu zijn de sterren goed te zien en ik ontdek de Ploeg – het steelpannetje – dat onderdeel is van de Grote Beer. Het helpt me om de Poolster te vinden. Terwijl ik sta te turen herken ik ook het sterrenbeeld Orion. Een meteoor die door de dampkring scheert leidt mijn aandacht af. Het wordt weer tijd om lekker verder te gaan slapen.

‘s Ochtends worden we wakker met een opkomende zon die de woestijn al snel weer doet baden in licht. Het wordt dan ook weer snel warm. Na een lekker ontbijt pakken we dan ook weer in om de terugtocht naar M’Hamid El Ghizlane aan te vangen. Dat doen we niet voor we nog heel even nagenieten van deze plek. Overnachten in de Sahara bij Erg Chegaga is moeilijk te overtreffen. Het is een prachtige ervaring!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Folkert
  27 apr 2023

  Hallo, wat een leuke site hebben jullie!
  Leuk om te lezen en informatief voor onze trip.
  Vraag, waar hebben jullie de auto gelaten toen jullie de Sahara ingingen?
  Groet, Folkert

   Pim
   28 apr 2023

   Dankje Folkert!
   Het beste kan je dat even vragen bij de aanbieder van de tour, die hadden voor ons bijvoorbeeld een plek in een ommuurde tuin van een nabijgelegen hotel, waar we onze auto samen even langsbrachten voor de tour door de Sahara. Goede reis!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.