Overval bij Torteguero

geschreven door Jiska op

Je hoort het altijd van andere mensen of leest het ergens in de krant of op internet. Je bedenkt je altijd: ‘Gelukkig is mij dat niet overkomen’. En dan ineens ben je op vakantie in Costa Rica en gebeurt het jou wel. Tijdens een busrit vanuit Torteguero vindt er een overval plaats in de bus waarin mijn vriendin en ik zitten. Vol goede moed op weg naar onze volgende bestemming.

Na een paar prachtige dagen in Nationaal Park Torteguero te hebben genoten van de natuur en de wilde dieren, nemen we om 6.00 ‘s ochtends de eerste boot om naar een volgende bestemming te gaan. Een fijne boottocht waar we nog even genieten van de mooie natuur. We stappen vervolgens een overvolle bus in en kunnen geen plekje naast elkaar vinden. Geen probleem. Ik loop wat stoelen verder dan Melissa en ga lekker zitten. Ik kijk lekker wat naar buiten en geniet van het reizen.

Dan ineens, na een paar kilometer, springen er 3 mannen uit de bosjes. Alle drie dragen ze een bivakmuts en hebben een geweer in hun hand. Ze gaan voor de bus staan, zodat de bus wel moet stoppen. Er wordt gegild in de bus en mensen dringen naar achteren. De mannen komen de bus binnen en beginnen geld te vragen. Een man, die ook op weg was naar dezelfde bestemming als wij, geeft ons de opdracht om naar de grond te kijken. Terwijl ik dat doe, probeer ik een beetje om me heen te kijken. De gewapende mannen roepen: ‘Money, rapido’. Mijn buurman krijgt een tik tegen zijn hoofd met een pistool. Twee meiden geven hun i-pod en ik zie dat Melissa haar tas openmaakt en iets aan de overvaller geeft.

Mijn moneybelt zit verscholen onder mijn vest, dat toevallig op mijn schoot ligt. Gelukkig zien ze dat niet. Terwijl de overvallers bij iedereen wat weg proberen te pakken, begint 1 overvaller in de lucht te schieten. Ik hoop maar dat er niemand gewond op de grond ligt. Na een minuut of drie springen de mannen aan de achterkant uit de bus en verdwijnen in de bosjes. De bus start weer rustig en ons wordt gevraagd of we onze paspoorten nog hebben. Nadat iedereen in de bus dit heeft bevestigd, rijdt de bus door naar onze eindbestemming: San José. Onderweg komen we langs een politiebureau, maar er wordt niet gestopt dus we kunnen geen aangifte doen.

Eenmaal aangekomen in San José is er een vriendelijke man die ons helpt. Melissa heeft namelijk geld aan de overvallers gegeven, dus we willen aangifte doen op het politiebureau. In een combinatie van Spaans en Engels doen we aangifte en krijgen we een Engels document mee voor de reisverzekering.
De komende dagen als we in verschillende bussen zitten en we plotseling remmen, schrikken we allebei. Worden we weer overvallen? Gelukkig is dat natuurlijk niet het geval, maar de overval bij Torteguero heeft ons flink laten schrikken. Ondanks deze nare ervaring, hebben we nog 1,5 week kunnen genieten van Costa Rica.

Ben jij wel een overvallen?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jolein
    7 dec 2014

    Oh jeetje, dat lijkt me vreselijk! Gelukkig is het veilig afgelopen! Heb zelf gelukkig nog nooit zoiets mee hoeven maken.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.