Overvaren naar de Orkney eilanden

NORTHWARDS prijkt er in grote letters op één van de trailers die met ons mee overvaren naar de Orkney eilanden. We gaan op de boot in Scrabster, in de buurt van Thurso en verlaten zo de North Coast 500. Overvaren naar de Orkney eilanden is voor meer roadtrippers een leuke uitstapje naar een afgelegen plek van het Verenigd Koninkrijk.

Het is  met North Link twee uur overvaren naar de Orkney eilanden en daarom zijn de eilanden ook op een kortere vakantie een goede optie om meer van het Verenigd Koninkrijk te zien. Vanaf de Orkney eilanden kan je doorvaren naar de Shetland eilanden en de meeste overtochten gaan via de Orkney eilanden. Een tussenstop maken is niet de goedkoopste optie. Daarover lees je binnenkort meer in ons blog over overvaren naar de Shetland eilanden.

Overvaren naar de Orkney eilanden

Je kunt vanaf drie plekken in Schotland overvaren naar de Orkney eilanden. Er gaat een boot vanaf Aberdeen, Gills Bay en Scrabster. Vanaf de Shetland eilanden kun je ook overvaren naar de Orkney eilanden. Dat kan vanaf Lerwick dat op het hoofdeiland van de Shetland eilanden ligt.

Voor ons zijn de Orkney eilanden dus hoofdzakelijk een tussenstop. We hebben een dag op de Orkney eilanden en verkennen op ons gemak het hoofdeiland. Blijf je langer op de Orkney eilanden dan raden we écht aan om ook nog ferries naar andere eilanden over te varen. Hoy ziet er al gaaf uit in het voorbijgaan als we overvaren naar de Orkney eilanden. The Old Man of Hoy, een rotspilaar in zee, is goed te zien vanaf de boot.

Mainland, het hoofdeiland van de Orkney eilanden is vooral agrarisch gebied. Op het eiland is veel akkerbouw en er zijn behoorlijk wat koeien. De kust is ruiger, zeker aan de westkant die het weer vanaf de Atlantische oceaan moet verduren. We rijden vanaf de haven bij Stromness naar het noorden en westwaarts om bij de kust te komen.

Bij Yesnaby kijken we uit op de oceaan, waarvandaan een stevige wind waait. We staan op de kliffen en kunnen ondanks het weer zelfs de Old Man of Hoy zien aan de horizon. Er zijn nog overblijfselen van een militaire basis uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken, maar wij vinden de wandeling het mooist. Het blijft interessant om te zien wat erosie met het landschap doet. In de kliffen is een natuurlijke boog ontstaan door de werking van het water.

Voor wie geïnteresseerd is in de (pre)historie van het Verenigd Koninkrijk zijn de Orkney eilanden een bijzonder geschikte bestemming. Bij Skara Brae zijn bijvoorbeeld ruïnes van huizen uit ongeveer 3000 voor Christus te bekijken. Dit is dé toeristische attractie van Orkney. Bij Birsay, op de noordwestelijke punt van Mainland vind je op een getijdeneiland de Brough of Birsay, waar overblijfselen van een oude burcht met een rijke geschiedenis te vinden zijn. Op het eiland staat ook een mooie vuurtoren. Er geldt een entreeprijs en let op het getij voor een bezoek, want bij hoogtij is het eiland niet bereikbaar. Als alternatief, of in de tussentijd, kan je ook de Broch of Gurness bezoeken.

Wij reizen noordwaarts om te proberen of we orka’s kunnen vinden. Daarom zijn onze ogen vooral op zee gericht. De parkeerplaats bij de Broch of Gurness biedt een mooie plek om de passage tussen het eiland Roussay en Mainland in de gaten te houden. Er staat overduidelijk een sterke stroming tussen de eiland met het uitgaan van het getij, want het water golft en kolkt langs de kust. Het lijkt een rivier in zee. We zien geen orka’s, maar de Jan van Genten geven een mooie show met hun jachttechniek waarbij ze zich vanuit de lucht in het water storten om vis te vangen.

We rijden door naar Kirkwall om tijdig bij de ferry te zijn waarmee we overvaren naar de Shetland eilanden. Omdat er leuke gelegenheden zijn om uit eten te gaan besluiten we onszelf te trakteren. Helgi’s, de lokale pub, is helaas al vol door reserveringen. Maar zoals bijna overal in het Verenigd Koninkrijk is er altijd een goed alternatief te vinden in een Indiaas restaurant, die bijna elke stad wel lijkt te hebben. Bij Indian Garden eten we een lekkere curry voor we doorgaan naar de Shetland eilanden. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.