Overvaren naar de Shetland eilanden

Met overvaren naar de Shetland eilanden kunnen we op het meest noordelijke deel van de roadtrip door Schotland komen. We vergroten dan onze kansen om orka’s te zien en kunnen de archipel verkennen terwijl we ze zoeken. Daarom bekijken we hoe je kan overvaren naar deze eilanden.

Er zijn een aantal alternatieven voor overvaren naar de Shetland eilanden. Er zijn verschillende aanbieders voor de overtocht: Pentland ferries en Northlink ferries. Northlink Ferries is de grootste operator op de trajecten naar de Shetland eilanden. Daarnaast zijn er verschillende routes. We lichten de routes die Northlink ferries bevaart hier verder toe.

Je kunt naar de Shetland eilanden overvaren vanuit Schotland en vanaf de Orkney eilanden. Vanuit Aberdeen in Schotland vertrekt 7 keer per week een ferry. Deze overtocht duurt 12,5 uur. Vanaf de Orkney eilanden vaar je over vanaf Kirkwall. Deze ferry vaart 4 keer per week en doet er 7 uur en 45 minuten over.

Direct overvaren naar de Shetland eilanden

Aberdeen – Lerwick

Wie gericht wil overvaren naar de Shetland eilanden, en eventueel vliegt naar Schotland, kan vanaf Aberdeen de boot nemen die de langste overtocht naar de Shetland eilanden bevaart: van Aberdeen direct naar Lerwick, althans – zonder dat je onderweg van boord hoeft. Er wordt wel een tussenstop gemaakt bij de Orkney eilanden om passagiers van boord te laten en aan boord te nemen. Wil je in één keer overvaren dan kan je de 12,5 uur durende tocht het beste door de nacht heen varen en aan boord slapen in één van de hutten. Het lijkt ook de goedkoopste optie, omdat los overvaren naar de Orkney eilanden en daarna doorvaren naar de Shetland eilanden meer kost.

Overvaren via de Orkney eilanden

Scrabster – Stromness – Kirkwall – Lerwick

Omdat we rond de North Coast 500 uit het westen komen, is overvaren naar de Shetland eilanden vanaf Scrabster een voor de hand liggende optie voor ons. Dat gaat met een tussenstop op Orkney, die we beperken tot een dag. Overvaren naar Stromness op de Orkney eilanden, vanaf Scrabster, duurt twee uur. De ferry die overvaart naar de Shetland eilanden vertrekt uitsluitend uit Kirkwall, dan gelegen aan de andere kant van het eiland. Overvaren naar de Shetland eilanden duurt vanaf hier nog 8 uur. We varen ‘s ochtends met onze camper over naar Orkney, rijden een rondje over Mainland op de Orkney eilanden en varen daarna ‘s nachts door naar de Shetland eilanden. We overnachten in een hut met zeezicht. Zo met een auto op dit traject overvaren naar de Shetland eilanden kost ongeveer €600,-.

Overvaren via de Orkney eilanden (alternatief)

Gills Bay – St. Margaret’s Hope – Kirkwall – Lerwick

Terug op de North Coast 500, even ten oosten van Thurso zien we een alternatief voor overvaren naar de Shetland eilanden. Bij Gills Bay vertrekt ook een ferry naar Orkney, die daar dichter bij Kirkwall aankomt. De doortocht verloopt daarna hetzelfde, van Kirkwall naar Lerwick. Gills Bay ligt dichter bij John O’Groats en is daarom wellicht een logischer vertrekpunt voor wie de North Coast 500 vanaf het oosten begint. Echter, Gills Bay ligt verder van Inverness dan Scrabster, dus voor wie de kortste route over land zoekt, is de voorgaande optie beter.

Alle ferries die overvaren naar de Shetland eilanden komen aan in Lerwick, de havenstad van Shetland. Dit is de grootste stad van het Mainland, maar betrekkelijk klein vergeleken met de steden op het Schotse vasteland. Toch vind je hier de grote supermarkten, tankstations en andere voorzieningen zoals je die elders in Schotland kan verwachten en zijn de prijzen ook vergelijkbaar. Dit is daarom eventueel ook een goede plek om nog inkopen te doen voor een roadtrip over de Shetland eilanden. Er komen nog meer ferries aan te pas om de verschillende eilanden van de archipel te bezoeken, daarover lees je later meer op onze site!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.