Paalkamperen in De Biesbosch

Overnachtingsplaats voor meerdaagse kanotocht in De Biesbosch
Paalkampeerplaats de Bevert

Paalkamperen bij een kanotocht in De Biesbosch gaf de gelegenheid om een deel van dit uitgestrekte gebied tot in het detail te verkennen. Dit was volgens ons dé manier om het bijzondere nationale park te bewonderen. We kregen zo de kans om dieren te spotten die we elders maar moeilijk te zien krijgen, zoals de specht, de ijsvogel, en bevers. Door een nachtje te kamperen in De Biesbosch hadden we daarvoor lekker de tijd.

Kanoroute voor paalkamperen in De Biesbosch

Met paalkamperen in De Biesbosch kon je eigenlijk alle kanten op. We huurden graag Canadese kano’s bij Jachthaven van Oversteeg. Daar past veel bagage in, zoals lichtgewicht kampeerspullen en andere benodigdheden voor een kanotocht. De tocht kon ook goed gemaakt worden met een opvouwbare kano. Ook eten en water nemen we mee. Er waren verschillende mogelijkheden voor kamperen in De Biesbosch, zo waren er meerdere paalkampeerplaatsen. Gelukkig zijn er ook verschillende echte campings waar je terecht kan met een tent. We kozen voor paalkampeerplaats de Bevert.

We volgden een route die gemakkelijk na te gaan is op de kaart die je krijgt bij de kanoverhuur bij Jachthaven van Oversteeg. Alle namen komen op deze kaart terug. De aanvang lijkt op de kanoroute voor 1 dag door De Biesbosch. De route leidde, na het verlaten van de jachthaven, over de polder Jantjes plaat. Dan staken we het Gat van de Hardenhoek over naar de sloot beneden Petrus. Via het Gat van Kampen en om de Rietplaat staken we achter de Ganzewei door. We staken het Gat van de Noorderklip over om in de Bevert te komen. Het water waaraan de gelijknamige paalkampeerplaats lag. We zorgden dat we hier op tijd aankwamen en zetten direct de tent op, omdat er beperkt plaats was op de paalkampeerplaatsen.

Paalkampeerterreinen gesloten

Staatsbosbeheer is per juni 2020 gestopt met het aanbieden van de paalkampeerterreinen. Vanwege de coronamaatregelen zijn de 17 paalkampeerterreinen al tijdelijk gesloten, maar besloten is dat ze niet meer open gaan en worden ontmanteld. De overlast van bepaalde groepen gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. Steeds vaker werd er vuur gebruikt; afval en toiletpapier achtergelaten; vernielingen aangebracht en langer en met meer mensen dan toegestaan overnacht. Toezicht en handhaving bleek door het grote oneigenlijke gebruik van de paalkampeerterreinen niet langer haalbaar.

Bevers zien in De Biesbosch

Meermaals peddelen we uren rond zonder dat we bevers zien in De Biesbosch. We zien wel tekenen van hun aanwezigheid, zoals omgeknaagde bomen en platgetreden begroeiing op de oevers. Ook tijdens de kanoroute voor 1 dag door De Biesbosch proberen we de kleinste kreekjes. Toch lukt het dan niet om bevers te spotten. Op een meerdaagse kanotocht in De Biesbosch hebben we sowieso meer kans. Als we besluiten net voor het vallen van de avond nog een aftakking van de Bevert in te roeien hebben we eindelijk geluk.

We horen een harde plons uit een groepje omgevallen bomen die de oever van de kreek aan het zicht onttrekt. We zitten gelijk rechtop in de kano en naderen voorzichtig de plaats waar we het geluid vandaan hoorden. Tussen de takken zien we iets dat op het eerste gezicht op een stronk lijkt, maar na even geduld zowaar knipoogt. Een bever!

Op onze toenadering duikt de bever met nog een luide plons onder water. Daar kan hij het wel een kwartier uithouden. We hebben de hoop al een beetje opgegeven als ons een spoor van belletjes passeert. Vlug steek ik de GoPro in het water. Jiska stuurt de kano erachteraan. Later zien we dat de bever inderdaad onderwater voor ons uit zwom en we dat met wat geluk hebben vastgelegd. Op de beelden zien we door het troebele water de bewegingen van de typerende beverstaart en de bijbehorende bever.

Ook als de bevers zich verder verborgen houden verkennen we graag de kleine wateren van De Biesbosch. Ook dan helpt het dat we tijdens een meerdaagse kanotocht in De Biesbosch genoeg tijd hebben. We kunnen zo heerlijk genieten van de natuur, waar we, soms letterlijk, middenin zitten. Dankzij de stille toenadering in de kano lukt het ons om wat hoogtepunten voor kanoën in De Biesbosch mee te pakken. Zo zien we de ijsvogel voorbij schieten en spechten in bomen zitten. Natuurlijk speuren we ook naar de visarend en blijven we erop hopen om ook eens een zeearend in De Biesbosch te spotten. En ook als dat niet lukt is er altijd nog genoeg natuurschoon in De Biesbosch!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.