PADI halen op reis

duiken bij Playas del Coco

geschreven door Pim op

Je PADI halen op reis is vaak goedkoper dan in Nederland. Daarbij heb je in het buitenland goede kans dat de lessen die je moet volgen, plaatsvinden op een mooie duikspot. Het duikbrevet vereist een theorie-examen en een totaal van 8 praktijktrainingen in het water. Je wordt daarmee gecertificeerd PADI Open Water Diver, waarmee je met een duikmaatje tot 18 meter diep mag duiken en daarvoor ook de benodigde spullen kan huren bij PADI duikshops.

Duiken kan best een beetje spannend zijn. Het is immers ongewoon om onder water te ademen. Je moet onder het oppervlakte volledig op de apparatuur vertrouwen. Werkt er iets niet, dan heb je een probleem. Er kunnen rare dingen gebeuren als je onder druk wordt gezet. Bij duiken kan je dat gelukkig vooral letterlijk nemen. Het gaat hier om waterdruk. Van je duikinstructeur of buddy kan je juist alle hulp verwachten. In sommige echt spannende situaties is die hulp zonder twijfel nodig. Daar trainen we voor in de PADI Open Water Diver cursus.

We leren gevaarlijke situaties vermijden, herkennen en verhelpen. Zo leren we dat onder de druk van water, die toeneemt naarmate je dieper duikt, ook de lucht in je longen wordt samengeperst. Dat effect werkt ook andersom. Naarmate je stijgt, zet de lucht in je longen uit. Dat maakt je een soort ballonnetje dat zichzelf opblaast en alleen maar harder wil stijgen zolang je de lucht niet laat ontsnappen. De belangrijkste les daarom: altijd blijven ademen – nooit je adem inhouden. En er zijn nog een hele serie andere theorielessen die alles behandelen, van het onderhouden van je duikspullen tot wat je moet doen als je lucht onder water onverhoopt op is. Daar kan je lekker induiken als je gaat voor je PADI op reis halen.

We besluiten de PADI Open Water Diver cursus te volgen nadat we een plezierduik hebben gemaakt onder leiding van een PADI instructeur. Een handige manier om kennis te maken met een duikschool. We weten zo al dat de locatie, duikschool en instructeur goed bevallen. De duikschool staat ook goed aangeschreven. En we hebben nog de tijd in Costa Rica, omdat we voorafgaand aan de reis weinig vastleggen. Dat is wel nodig, want de cursus duurt 4 dagen. We kiezen Rich Coast Diving waarbij je kan duiken in Playas del Coco en de PADI Open Water Diver cursus in Costa Rica kan volgen. We krijgen les van Jonny, een vriendelijke Engelse instructeur die duidelijk passie heeft voor zijn werk en de lessen op een leuke manier goed overbrengt.

Twee ochtenden liggen we in het zwembad van M&M Garden House om alle praktijkvaardigheden te oefenen en af te vinken. Dit is eigenlijk een soort droog oefenen, alleen word je net zo nat als in de zee. Het geeft de gelegenheid om alle situaties eens te proberen, in een gecontroleerde omgeving. We ‘redden’ elkaar met een alternatieve luchtvoorziening die elke duiker bij zich draagt voor een ander die zonder lucht zit. We leren dan ook onze eigen luchtvoorraad in de gaten te houden om te voorkomen dat we deze les echt moeten toepassen. Het is leerzaam maar ook goed te doen. We hebben het goed naar ons zin en komen daarna voldaan terug in M&M hotel.

Dan volgen vier duiken in de open zee, verdeeld over opnieuw twee ochtenden. Hier herhalen we alle lessen uit het zwembad en vinken zo alles af voor de certificering. Het gaat ons goed af en we kunnen grote delen van deze duiken ook lekker genieten van de onderwaterwereld. We zien zeeschildpadden, grote roggen en zelfs haaien. We worden omringd door talloze visjes en kijken onze ogen uit. Zo kunnen we onze PADI halen op reis. Terug op de boot weten we dat we hier nog lang niet genoeg van hebben gehad. De dag erop plannen we nog een plezierduik met Jonny en nemen dan ook de GoPro mee voor onderwateropnames.

De PADI Open Water Diver course kost ons $550 p.p.. De theorielessen doen we in twee lange middagen via de e-learning app van PADI. Reserveer daarbij extra tijd om die app aan de praat te krijgen en de lessen te downloaden, dat werkt bij ons niet echt goed. De duiken worden vervolgens over 4 dagen verdeeld. Het gebruik van een duikbril, snorkel, wetsuit, vinnen, loodgordel, trimvest, duikcilinder, perslucht, ademautomaat, manometer, dieptemeter, duikcomputer en kompas zitten in de prijs inbegrepen. Elders kan het misschien nog goedkoper, maar we zijn er tevreden met de kwaliteit die Rich Coast Diving en met name Jonny leveren. Het is het geld zeker waard!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.