Paklijst voor Lapland in de winter

De paklijst voor Lapland in de winter gebruikten we in 2015, toen we een reis naar winters Lapland maakten. We trotseerden de koude poolnacht in het noorden van Finland met een complete winteruitrusting voor Lapland. We zetten hem nog eens handig op een rij, om de tas opnieuw in te pakken!

Checklist paklijst voor Lapland

Vink hieronder af bij het inpakken

Parka of ski-jas (waterdicht, met nepbontkraag) Donsjas Warm vest of trui (wol/fleece) Skibroek (waterdicht) Jeans/broek Thermokleding (shirt en broek)
Wollen sokken of skisokken Snowboots (waterdicht) Muts Sjaal Wanten/handschoenen (waterdicht) Sloffen/pantoffels
Hoofdlamp Statief (om het Noorderlicht te fotograferen) GPS apparaat Reservebatterijen (houd deze warm in een binnenzak) Thermoskan Reisgids Finland

Winteruitrusting voor Lapland

Standaardzaken zoals ondergoed hebben we niet op deze lijst gezet. Op deze paklijst voor Lapland in de winter staat alleen de uitrusting die juist daar van pas komt waar het zomaar -20°C kan worden. Kleden tegen kou doen we door laagjes aan te trekken. Dat zie je op de paklijst terug. Na ondergoed volgen thermo-ondergoed en skisokken (liefst hoge, met wol). Dan een gewone broek en trui of vest. Dat vormt een lekkere onderlaag, waarin je niet gaat zweten als je even naar binnen gaat voor een grote mok warme chocolademelk.

Buiten dragen we hierop donsjassen; warm en licht – ideaal voor veel reizen en een slimmere koop dan één dikke jas die alleen bij heel erge kou van pas komt. Daarop dragen we waterdichte kleding. Als jas een parka en daarbij een skibroek, die we een beetje ruim kopen om over alle laagjes te passen. Tot slot dragen we een muts, sjaal en een paar goede handschoenen of wanten. Onlangs kochten we nog nieuwe handschoenen, die met GORE-TEX® waterdicht zijn.

Praktische zaken voor de paklijst voor Lapland

Goede kleding is een must als je buiten wilt zijn in winters Lapland. Zulke kleding kost best wat geld, dus lenen we ook skikleding van familie. De paklijst voor Lapland kan korter worden gehouden door ter plaatse kleding te huren bij touroperators. Bij sneeuwscooter en sleetochten met husky’s worden in de prijs inbegrepen arctische overalls aangeboden, met daarbij handschoenen en laarzen met extra binnenlagen.

Daarbij pakken we ook een aantal praktische zaken in, zoals een hoofdlamp, GPS, reservebatterijen en een thermoskan. Het wordt maar nauwelijks en kort dag omdat de zon niet eens boven de horizon komt in de tijd dat we er zijn. Bovendien willen we voor de beste beleving van het noorderlicht zo ver mogelijk van kunstmatige lichtbronnen wegblijven. De middle of nowhere is makkelijker toegankelijk met een hoofdlamp en GPS. Reservebatterijen houden we warm, want koude batterijen werken slecht. Met een statief kunnen we het noorderlicht met een lange sluitertijd vastleggen. Terwijl we wachten kunnen we genieten van een lekkere warme drank.

Yes! We hebben er weer zin :).

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.