Pallas-Yllästunturi National Park in de winter

Pallas-Yllästunturi National Park

geschreven door Pim op

Tussen Kitilla en Hetta in Finland ligt Pallas-Yllästunturi National Park, een langgerekt stuk wildernis dat zich van zuid tot noord uitstrekt over bijna 100 kilometer. We bezoeken Pallas-Yllästunturi National Park in de winter voor een mooie wandeling.

Met een auto is het park makkelijk bereikbaar. We rijden vanaf Hetta ongeveer 1,5 uur naar het Pallastunturi Visitor Center, in het noordelijke deel van het park. In het bezoekerscentrum wordt veel informatie over het park geboden. We vragen advies voor een een korte wandeling die we kunnen maken zonder sneeuwschoenen en krijgen vriendelijke de weg gewezen naar een kota op maar 1 kilometer wandelen.

Het uitzicht in Pallas-Yllästunturi National Park is het meest bijzondere. Finland is een erg vlak land, maar het park ligt op een keten van heuvels. Vanaf 450 meter hoogte kunnen we uitkijken over een schijnbaar oneindig winters landschap. Om ons heen liggen besneeuwde heuveltoppen tot 800 meter die wel wat weg hebben van grote bollen roomijs.

Het lukt zelden om samen 10 meter te lopen zonder te stoppen. Telkens wordt iemands aandacht gevangen door een detail van de wonderlijke verstilde besneeuwde wereld waarin we ons vinden. Kleine sneeuwkristallen hebben zich als ruige rijp aan de takken van witte berken gezet. Fijnsparren buigen onder dikke lagen sneeuw tot figuren die tot de verbeelding spreken.

Tips van locals

Aan weerszijden van het pad is de sneeuw heupdiep. We volgen daarom het pad tot een kota, een kleine hut met een vuurplaats. We delen de ruimte met andere wandelaars om bij een kop thee uit de thermoskan en het vuur even op te warmen en wat over de Finnen te leren, die worstjes draaien boven het vuur voor een fijne warme lunch; dat moeten we ook eens doen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Kim
  1 jan 2018

  Mooi beschreven. Bijzondere ervaring zo te lezen. Veel plezier met elkaar!

  Marissa
  3 feb 2024

  Kan je ook sneeuwschoenen huren bij het informatie centrum?

   Pim
   5 feb 2024

   Hi Marissa,
   Dat weet ik niet zeker, het is ook lang geleden.
   Anders weten zij vast een adres! Dan misschien even vooruit bellen.
   Goede reis!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.