Papegaaiduikers in IJsland

geschreven door Jiska op

Deze zomer heb ik kennis gemaakt met een van de mooiste vogels die ik ken: de papegaaiduiker. In de zomer zijn er ontzettend veel papegaaiduikers in IJsland te spotten, omdat ze dan aan land komen om te broeden. We zetten een aantal goede plekken op een rijtje waar je deze bijzondere vogel kan spotten.

De papegaaiduiker wordt ook wel de clown der zeevogels genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan zijn uiterlijk en aan zijn manier van bewegen. Het is dan ook enig om te zien hoe ze lopen, vliegen en landen. Je kunt uren naar deze beestjes kijken en ze op de foto zetten. Papegaaiduikers maken hun nest aan de bovenrand van een klif. Hier maken ze een holletje in het gras en leggen gemiddeld 1 ei. In de zomer komen ze dus aan land om zich voort te planten en de rest van het jaar zijn deze vogels op zee te vinden.

Wil je papegaaiduikers in IJsland zien? Ga dan in de zomer naar onderstaande plekken en je zult ze zeker weten tegen komen.

Net ten westen van het plaatsje Vik kun je, vanaf de ringweg 1, afslaan naar Reynisfjara. Een bijzondere plek vanwege het zwarte strand, de enorme rotswand, het basalt en natuurlijk de papegaaiduikers. Een wandeling over het bijzondere zwarte strand is zeer de moeite waard. Je ziet de papegaaiduikers af en aan vliegen naar hun nest en dobberen in het water.

Papegaaiduikers op IJsland

Een volgende stop om papegaaiduikers in IJsland te bekijken is de haven van Bakkagerði, te bereiken via weg 94. Boven op de klif is een mooi uitzichtsplateau gemaakt wat uitzicht geeft op de zee, maar ook op de tegenoverstaande klif. Hierdoor kun je de vele nestholletjes van de papegaaiduikers zien, wat een enorm leuk effect geeft.

Wil je echt heel dichtbij genieten van de papegaaiduikers, dan moet je naar Látrabjarg. De weg er naar toe neemt wat tijd in beslag, maar het is zeker de moeite waard. Wanneer je hier rustig boven op de klif gaat liggen, komen de papegaaiduikers af en toe echt heel dichtbij. Ze zijn helemaal niet bang en gaan gerust even voor je poseren. Sommige staan in groepjes, anderen liggen lekker te chillen in hun holletje en weer anderen zijn druk in de weer om vis te vangen. Naast papegaaiduikers zijn hier ook veel andere vogels te zien zoals meeuwen, alken en zeekoeten.

Vaar je, net als ons, over vanaf Denemarken naar IJsland met een stop over op de Faeröer, dan is een bezoekje aan Gjógv de moeite waard. Op de kliffen bij Gjógv komen in de zomer ook veel papegaaiduikers aan land om een nest te maken.

Waar heb jij papegaaiduikers gezien?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.