Pieterpad: Pieterburen – Zuidlaren

Een van de punten op de lijst van dingen om te doen in Nederland, is om het Pieterpad eens te lopen. We maken een begin in Groningen en herontdekken de charmes van Nederland in een lang weekend waarin we de eerste drie etappes van het wandelpad lopen.

Pieterburen ligt uit elke route, in het hoge noorden van ons kikkerlandje. Om een langere reis te maken moet je even serieus overwegen welke bestemmingen nog verder liggen; het duurt bijna 4 uur voor we op onze wandelschoenen de eerste stappen op een befaamd wandelpad zetten. Het Pieterpad is het langste wandelpad van Nederland. Van Pieterburen in Noord-Groningen tot de Sint Pietersberg, bij Maastricht.

De eerste 11 kilometer zijn dus het puntje van de ijsberg, ook al brengen ze ons voor ons gevoel “helemaal” in Winsum. Winsum zagen we die ochtend al kort, omdat je daar overstapt op weg naar Pieterburen; da’s dus stiekem een beetje dubbel zuur, in aanvulling op de moeie benen zijn we eigenlijk geen stap verder gekomen. Toch is dat kort door de bocht; de route naar Winsum loopt door het prachtige landschap van oude polders van op de zee gewonnen land, afgewisseld door pittoreske dorpjes waarvan Winsum er ook één blijkt. We zetten er de tent op die we voor de gelegenheid in onze backpacks meedragen.

Met frisse moed pakken we de volgende ochtend de tent weer in onze backpacks. Voelt dat toch nog een beetje als wereldreizen, al hebben we op reis nooit zo lang met beide zware tassen gewandeld! De tweede etappe loopt naar de stad Groningen, een wandeltocht van 18 kilometer tot in het centrum en, blijkt daar, nog twee naar de stadscamping. Het is gelijk even doorbijten als de wandeltocht begint met een flinke regenbui die gecombineerd met een straffe wind een ongewenste frisse douche oplevert. Gelukkig klaart het weer ook snel weer op en zijn we binnen de kortste keren weer droog.

Felgroene velden met nieuwsgierige koeien afgewisseld met goudkleurige akkers vol graan; het decor van de wandeling naar de stad. Groningen stad is weliswaar niet zo landelijk als haar omgeving, er is zeker sfeer te proeven! We gunnen onszelf een pauze voor een cafeetje op de vismarkt waarvoor een student op een piano zit te spelen. Een welverdiende portie kibbeling vormt de bodem voor de laatste kilometers die buiten de etappe van vandaag vallen, naar de opvallend grote stadscamping die Groningen rijk is, waar we ons tentje weer opzetten.

De derde en laatste etappe voor dit lange weekend waarin we het spits van het Pieterpad afbijten begint niet onverwacht met goede spierpijn. Dat komt slecht uit, want deze etappe is met 21 kilometer de langste van de eerste drie! En de route naar de camping mogen we weer terug, om het spoor weer op te pakken aan de rand van de stad. Vanaf daar blijft het landschap wisselen. Polders hebben openvolgend plaatsgemaakt voor meer akkerbouw, veen en bos als we de provinciegrens met Drenthe passeren. Daar krijgen we een voorproefje van de komende etappes: tussen de bossen treffen we steenakkers en hunebedden aan.

We voelen de eerste 50 kilometer goed zitten als we uiteindelijk aankomen in Zuidlaren, Drenthe. Maar we hebben ook de smaak te pakken. Op het Pieterpad zullen we nog eens terugkomen!

Wil je ook het Pieterpad lopen? De nieuwste uitgave van de wandelgids “Het Pieterpad” (deel 1) komt binnenkort uit:

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.