Pieterpad Zuidlaren – Rolde

We pakken het Pieterpad weer op waar we het in 2014 verlieten, op het marktplein van Zuidlaren. Met de kilometers vanaf de bushalte bij Westlaren alvast in de benen vangen we de etappe van 17 kilometer aan op een koude morgen in januari.

Het duurt even voor we een beetje warm worden, want we zijn op tijd begonnen en het waterige zonnetje moet nog wat aan kracht winnen. Het wordt beter als we de bebouwing achter ons laten en aankomen bij de Zeegserduinen, daar helpt ‘t zonnetje ook bij mooie uitzichten over de natte velden.

De paden zijn ook nat, zeker rondom de Drentsche Aa die tot de rand gevuld door het landschap meandert. Het levert geen echte problemen op voor de begaanbaarheid van de route en voor dat geval bestaan er hier ook alternatieve routes voor het Pieterpad die leiden naar het volgende deel van de etappe, vanaf Gasteren over de Gasterse Duinen.

Op het daarop volgende Balloërveld is de kerktoren van Rolde aanvankelijk het enige herkenningspunt in steen dat boven de horizon te zien is. De laatste kilometers voor deze dag stappen we daarop af over zand op de paden die de heide slingerend doorkruisen. Daarin staan de voetstappen gedrukt van vele wandelaars die ons voorgingen. Het Pieterpad is een populair wandelpad. Er is hier zelfs een waar monument voor opgericht, dat De Baak wordt genoemd.

Dat bevestigt ook Lidwien, van B&B de Kaasmakerij in Rolde, waar we de nacht verblijven vlak naast de kerk, waarvan de klok dag en nacht blijkt te slaan. Tijdens de lockdown is er desondanks meer vraag naar de kamers. De kaasmakers, die het bedrijf van Lidwien en haar man hebben overgenomen, zijn helaas verhuisd, maar zo zijn er nu plannen gekomen om meer kamers te maken in de ruimte die eerder door hen gebruikt werd.

We rusten wat uit, slaan nog wat eten in voor de volgende etappe en dineren dan met een afhaalmaaltijd van Sri Lankaans restaurant Jammra, dat direct naast de B&B gelegen is. Het is een heerlijke afsluiter van een mooie dag. We slapen daarna lekker, met de kleine 20 kilometer van die dag in de benen. Ze blijken slechts een opwarmertje voor de ambitieus verlengde monsteretappe die we laten volgen..

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Pieter
  17 jan 2021

  Leuk dat jullie op ‘mijn’ 😀 pad lopen! Ik ben zelf vorig jaar september aangekomen in Coevorden. Ik loop steeds etappes van een aantal dagen in de omgekeerde richting. Dus nog klein kansje dat ik jullie tegenkom. Veel plezier! Hartelijke groeten Pieter

   Pim
   18 jan 2021

   🙂 leuk, dan ben je al goed op weg! Jij ook veel plezier!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.