Busje ombouwen naar een camper

geschreven door Pim op

1) Isolatie

Bij isolatie denk je waarschijnlijk allereerst aan warmte-isolatie. Maar onder dit kopje valt ook geluidsisolatie. Zo’n leeg blikken busje is een grote klankkast en dat gaat ten koste van het comfort, vooral tijdens het rijden, maar ook bij het dichtgooien van een deur – midden in de nacht op een camping. We plakten anti-dreun matten op de wielkasten en op de binnenzijde van de auto waar grote oppervlakten plaatwerk het geluid versterkten. Pas daarna brachten we isolatiemateriaal en warmtewerend folie aan.

2) Vloeren en wanden

De wanden en het dak werkten we waar nodig af, voor het grootste gedeelte met de bestaande afwerkplaten. Het busje kwam met een goede zware vloerplaat, die als basis kan dienen voor de verdere inrichting. Op de vloerplaat hebben we laminaat gelegd. De wanden timmerden we met het maken van het meubilair af, waarbij we zoveel mogelijk bestaande constructiepunten in het busje gebruikten, om het busje onbeschadigd te houden. De deuren en het plafond waren al voorzien van afdekplaten, die we na het isoleren weer terug geplaatst hebben.

Bestelbus of camper?

Of jouw busje een bestelbus of camper is, bepaalt de RDW. Een camper krijgt belastingvoordeel, maar moet voldoen aan een aantal eisen. Bereid je voor om te weten wat je nodig hebt om te voldoen aan de eisen. Bestelbusjes zijn weliswaar over het algemeen veel beter betaalbaar dan campers, maar voor een particulier meestal duurder voor de wegenbelasting. Een bestelbus ombouwen naar een camper moet goed gebeuren om door de keuring te komen. Dat kan duurder worden dan direct een camper aanschaffen. Wij kozen om het busje niet om te laten keuren.

3) Meubilair

In volgorde stond op onze wensenlijst voor meubilair: een bed, kast, bank, keukentje en tafel. De kunst was daarom om creatief met de beperkte ruimte om te gaan. Door te kiezen voor een schuivende constructie voor het bedbank kon de ruimte effectief worden gebruikt, zonder dat een groot deel permanent vol staat. Een rijtje kasten, dat ten dele is ingericht als keukentje vult de breedte van de achter het bestuurdersgedeelte, onder de bedbank zijn ook kastjes. Eén wand dient ook als opbergruimte. De deur die daartoe toegang geeft, doet ook dienst als tafel.

4) Kussen en gordijnen

Voor de inrichting op het vlak van comfort en aankleding, kropen we achter de naaimachine. Met hulp maakten we zelf kussens en gordijnen. Met een set kussens met schuimrubber op maat kunnen we de bedbank in beide opstellingen zacht bekleden. Met magneetjes werd het makkelijk om gordijnen op te hangen zonder verdere bevestigingspunten. Bij het bestuurdersgedeelte was wel een kans om een gordijnrails op te hangen. Ook in de categorie naaimachine: horretjes om de muggen buiten te houden.

5) Electra

Voor licht en stroom legden we een zonnepaneel op de auto. Aanleiding voor de enige destructieve handeling: een gat door het dak boren voor de kabels. Binnen in de auto monteerden we een zekeringenkastje, accu, laadregelaar, acculader en omvormer. Daarop sloten we verschillende 12v en 220v stroompunten aan, en verlichting. Het biedt uiteindelijk gelegenheid om bijv. telefoons en ook de batterij van een elektrische fiets op te laden. De bedrading daarvoor trokken we al tijdens het isoleren door de auto, zodat dit mooi weggewerkt kan blijven. Let op: gebruik in een auto geen gewoon VD-draad, dat een harde kern heeft en kan breken door de trillingen van het rijden.

6) Water

Eén van de keukenkastjes biedt ruimte voor een 45 liter watertank. Daarin ligt een dompelpomp, die water naar het kraantje pompt, dat met een wasbakje in een ander kastje is gemonteerd. Zo kunnen we een behoorlijke hoeveelheid water transporteren en prettig aftappen. Lekker om van te drinken en fijn om even je handen bij te kunnen wassen. De afvoer is een tuinslang, die we buiten de auto kunnen leggen. Later hebben we aanvullend een ‘solar-shower‘ op het dak gemonteerd.

7) Gas

Een eenvoudig gasstelletje wordt voorzien van gas uit een gasfles. Het gasstel kan zowel op butaan als propaan branden, handig bij het wisselen van een gasfles in het buitenland. Door een lange slang te gebruiken, kunnen we ook buiten de camper koken, dat scheelt etensluchtjes, warmte en ook vooral veel condens in de camper. Met een campingoven kunnen we alles maken dat we ook thuis gewend zijn.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.