Kano kopen of huren?

geschreven door Pim op

Kan je beter een kano kopen of huren? Omdat we vaker wilden kanoën, kochten we een kano. Toch keken we daarna nog steeds kritisch naar het gebruik en de kosten voor een antwoord op die vraag. De conclusie? Voor ons geldt beter kopen dan huren. Lees wel even verder waarom, en check of dat ook voor jou van toepassing is.

Voor een kano kopen of huren zijn de kosten waarschijnlijk doorslaggevend. Maar ook de mogelijkheden verschillen tussen beiden. Een kano kopen heeft consequenties voor vervoer, opslag en onderhoud. We maken de afweging en zetten de verschillen kort op een rij.

Kosten van een kano huren of kopen

Kies je voor een kano huren, dan betaal je elke keer dat je een kanotocht maakt weer al snel zo’n €25 à €35. Maak je meerdaagse tochten, dan loopt dat harder op. Voor die bedragen kan je al na 10 keer kanoën een eigen kano kopen. Een goedkope opblaasbare kano voor twee personen kost maar €250. Ook een duurdere kano kan je zo uiteindelijk terugverdienen.

Type kano en kanotochten

Het type kano dat je koopt bepaalt de mogelijkheden van het gebruik. Daar is bij de verhuur in principe al over nagedacht. Een goedkope opblaasbare kano, of eigenlijk opblaasbare kayak, is een prima vaartuig voor rustig water en korte tochtjes. In Nederland zijn er veel mogelijkheden voor zulke kanotochten. In het buitenland, met name op rivieren met wat stroming, moet je eigenlijk met wat stevigers te water komen. Kano’s zijn bovendien handiger voor meerdaagse kanotochten, omdat daarin voldoende ruimte is voor bagage. Een eigen kano kopen, wat voor één het er ook is, brengt je in de gelegenheid om te water te gaan waar je maar wilt. Dat is het grootste voordeel van een kano kopen versus huren.

Opblaasbare kano vs. opvouwbare kano

Verwacht je misschien wel 10 keer een kano te huren, dan heb je voor dat geld al genoeg voor een compacte opblaasbare kano. Zelfs een opvouwbare kano kan goedkoper zijn, als je veel of meerdaagse kanotrips wilt maken en onafhankelijk wil kunnen kanoën.

Lees meer over de overweging voor een opvouwbare kano versus een opblaasbare kano. Een vraag die we veel krijgen, omdat het prijsverschil groot is. De afweging gaat verder dan de prijs, omdat de verschillende kano’s elk hun kwaliteiten hebben.

Kano vervoeren en opbergen

Bij een kano kopen krijg je ook de uitdaging van de kano vervoeren en opbergen cadeau. Een reguliere kano of kayak is al snel fors van formaat. Je vergist je daarin makkelijk, maar een kano is al snel 5 meter lang. Op het dak van je auto telt die lengte mee. Je hebt dakdragers nodig en ook je dak moet het gewicht kunnen dragen. Bovendien moet je de kano vastsnoeren en -binden zodat ‘ie tijdens het vervoer blijft zitten. Thuis moet je de kano ook nog ergens kwijt. Wat dat betreft is een opvouwbare kano een stuk praktischer in het vervoer én het opbergen. Die kan gewoon ín de auto en thuis in de kast of het schuurtje.

Kano onderhouden

Ook het onderhoud komt bij een kano kopen voor je eigen rekening. Een doorsnee gewone kano ligt door zijn afmetingen al snel een tijd buiten. En al kunnen die kano’s natuurlijk tegen een stootje, daar wordt ‘ie op z’n minst vies van. Dat is jammer aan de vooravond van een nieuwe kanotrip. Een opblaasbare kano en opvouwbare kano komen, indien netjes droog opgeborgen, precies zo uit de zak als je ze hebt ingepakt. Snel klaar voor het water! Daartegenover staat de kwetsbaarheid voor schade tijdens het varen, die vooral bij opblaasbare kano’s groter is. De opvouwbare kano bevaart wat dat betreft de gulden middenweg, omdat ‘ie niet snel lek gaat.

Conclusie

We kozen voor een opvouwbare kano kopen, allereerst om het gemak in vervoer en opbergen. De kano kan ín de auto, in plaats van erop en dat scheelt moeite en brandstof. Feitelijk zijn we denk ik net zo snel in en uit het water als we dat zouden zijn met een gewone kano. De opvouwbare kano bewijst zich op wateren in Europa. We hebben nog geen onderhoud hoeven doen. Groot bijkomend voordeel van een kano kopen is verder dat we kunnen kanoën zonder afhankelijk te zijn van een verhuurlocatie. Dat scheelt in de kosten en we zijn daardoor ook vaker gaan kanoën. Na slechts een jaar gebruik van onze opvouwbare kano hebben we al meer dan €500 bespaard aan kosten voor een kano huren.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.