Met de auto naar IJsland: hoe lang duurt die reis?

Een rondreis door IJsland deden we in onze eigen auto. We kozen om niet vliegen naar IJsland, maar om met de auto naar IJsland over te varen. Zo namen we het comfort van onze eigen auto mee naar IJsland, waren we in de gelegenheid om zoveel bagage mee te nemen als we wilden en bleven ook de kosten van een langere reis naar IJsland te overzien. Vliegen is natuurlijk wel sneller, en, afhankelijk van hoe lang je blijft, mogelijk goedkoper. Daarom staat voor de keuze om met de auto naar IJsland te gaan één vraag centraal: hoe lang duurt die reis?

Een beetje context: we maakten onze reis naar IJsland in de zomer van 2015. Dat was vòòr de regels rondom wildkamperen in het ongerepte land strenger werden; om dat vooral zo te houden. We profiteerden destijds maximaal van het feit dat we met een camper konden overvaren, en er kampeerspullen in konden meenemen voor twee extra reisgenoten, want er was veel gelegenheid om te wildkamperen in IJsland. Dat is veranderd, maar nog steeds kan een reis naar IJsland met de auto voordelen bieden.

Een reis naar IJsland met een eigen auto bespaart je de huurkosten van een auto in IJsland. Omdat veel toeristen geen andere keus hebben, kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Die kosten blijven oplopen als je langer blijft, wat een lange reis naar IJsland kostbaar maakt. Met een eigen auto moet je daarentegen overvaren, dat kost ook geld en tijd. Het loont dus om kritisch te kijken of een reis naar IJsland met je eigen auto past bij je reisplannen op weg naar en in IJsland en bij de tijd die je hebt voor de reis.

Voor je vertrekt

Met de auto naar IJsland betekent een lange reis, ver van huis. Met zo’n afstand en op de IJslandse wegen vraag je wat van je voertuig. Het komt voor dat mensen pech onderweg krijgen. Het laatste wat je wilt is stil komen te staan langs de weg.

Met de goedkope pechservice van Wegenwacht® van ANWB kan je prettig worden geholpen bij pech onderweg. Met ANWB Wegenwacht Europa Plus kan je ook geholpen worden in IJsland.

Bespaar eenvoudig zorgen en kosten van Nederland naar IJsland met de auto!

De duur van een reis naar IJsland is bepalend of je eigenlijk wel gelegenheid hebt om over te varen naar IJsland. Je moet in je reistijd allereerst meerekenen dat je bij de haven moet komen waarvandaan de boot naar IJsland vaart. De boot naar IJsland vertrekt uit Noord-Denemarken, dat op zo’n 10 uur rijden vanuit Nederland ligt. Tel daarbij op dat je zeker een paar uur voor vertrek (‘s ochtends) op de kade moet staan. Het is comfortabel om een rijdag te plannen vòòr de dag van afvaart. Zo ben je dus al een dag kwijt om bij de haven te komen.

een impressie van het prachtige IJsland

Overvaren naar IJsland duurt minimaal 3 nachten als je direct van Hirtshals (Denemarken) naar Seyðisfjörður vaart. De boot maakt sowieso een tussenstop op de Faeröer. Als je daar ook van boord wilt, is dat voor minimaal 2 nachten, waarmee de overtocht dan effectief 5 dagen duurt. Het is wel de moeite waard om die tussenstop te maken; je bent er immers toch en het is een fantastische ervaring. Ook dan is een eigen auto fijn, want je hoeft dan geen tijd te besteden aan het ophalen van een huurauto en kan zo snel op pad om de eilandengroep te verkennen.

Hoe lang duurt een bootovertocht naar IJsland?

Overvaren met de auto naar IJsland duurt 4 of 6 nachten inclusief een reisdag naar Hirtshals, afhankelijk van je keuze voor een tussenstop op de Faeröer. Elke overtocht gaat met een tussenstop op die eilandengroep, maar als je van boord wilt is dat voor minimaal twee nachten. In die tijd vaart de boot terug naar Denemarken en haalt daar meer mensen op, om samen met jou verder naar IJsland te vervoeren. Direct overvaren naar IJsland kan daardoor maar één keer per week. Let goed op of de vertrekdag voor de overtocht naar je keuze gunstig valt in je reisschema!

Eenmaal overgevaren kom je aan in het uiterste oosten van het land, in Seyðisfjörður. Een prachtige plek om het land vanuit te verkennen, maar wel een flinke dag rijden van de populaire toeristische attracties in de Golden Circle van IJsland. De hoofdstad van IJsland, Reykjavik, is nog iets verder rijden, zeker 8,5 uur zonder tussenstops. En die afstand moet je natuurlijk ook nog een keer terug. Om meer van het land te zien kan je dan dan beter de hoofdweg 1 rond het eiland rijden. Absoluut minimale reistijd voor een rondrit rond IJsland: 2 dagen. Tel daar nog de tijd bij op die je wilt nemen om het prachtige land goed te bekijken. Overweeg ook de tijd te nemen om de Westfjorden van IJsland te verkennen, een prachtig stuk van IJsland dat veel mensen links laten liggen en ook daarom de moeite waard is.

Aan het eind van een reis met de auto naar eiland neemt de terugtocht natuurlijk weer zoveel tijd in, al hoef je nu natuurlijk geen overnachtingen op Faeröer te rekenen als je die tussenstop op de heenweg al gemaakt hebt. Om het absolute minimale aantal reisdagen te berekenen nemen we aan dat je na nog eens 3 nachten op de boot direct doorrijdt naar huis. Je bent dan in totaal uiteindelijk minimaal 1 rijdag naar Hirtshals, 3-5 nachten op de boot op de heenweg, 2 dagen rijden rond IJsland, 3 nachten op de boot terug naar Denemarken en de volgende rijdag naar huis onderweg geweest.

Met de auto naar IJsland betekent dus een reis van minimaal 11 dagen, of 13 met een tussenstop op Faeröer. Dat is dan een bliksembezoek aan IJsland. Een reis met de auto naar IJsland wordt dus eigenlijk pas aantrekkelijk als je minimaal 3 tot 4 weken de tijd hebt. Dat wordt hoe dan ook zeker een fantastische reis!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.