Must-haves in een zelfgebouwde camper

Tips voor een zelfgebouwde camper

geschreven door Pim op

Een aantal zaken zijn must-haves in een zelfgebouwde camper. Vooral voor veiligheid en daarop volgende comfort, maar ook voor praktisch nut en zelfredzaamheid zijn handige producten die je soms goed kan gebruiken onderweg, ofwel om weg te komen, of voor je eigen veiligheid. Je bent dan blij dat ze je bij je hebt. We zetten ze op een rij zodat je kan overwegen wat jij nog kwijt kan onder stoelen of banken voor de onvoorziene situaties waarin ze opeens super goed van pas komen.

Om weg te komen

Het overkomt iedereen vroeg of laat: je draait de sleutels om en de startmotor doet weinig of niets door een lege accu. Als er verder geen probleem is, hoef je de accu alleen maar op te laden. Naast een stroombron (van bijvoorbeeld een andere auto of je huishoudaccu) heb je kabels nodig om de starthulp te krijgen, het scheelt dus de helft als je een eigen startkabelset bij je hebt.

Het is een aanrader om regelmatig je bandenspanning te checken; je auto rijdt zuiniger en je banden gaan langer mee met voldoende lucht in de banden. Meten is weten en een kleine bandenspanningmeter maakt het een kleine moeite, zodat je het ook daadwerkelijk dóet. Zelfs het oppompen is een makkie met een kleine compressor, die je gewoon kan aansluiten op de 12 volt sigarettenaansteker, waar je ook bent. Dat kan ook van pas komen bij het oppompen van een reserveband, die vaak wat druk verloren is na langdurig bewaren.

Nog zo’n klein probleem dat je compleet tot stilstand kan dwingen is een kapotte zekering. Doet zomaar een elektrisch onderdeel van de auto zijn werk niet meer, dan is stap 1 om de zekering te checken. Dat kan even puzzelen zijn maar dat is meestal de moeite waard omdat uitgebreidere pechhulp kan worden voorkomen. Tenminste, als je een zekering bij je hebt om de kapotte mee te vervangen. Neem daarom een zekeringenset mee, voor het geval dat.

Eenmaal op weg kan je natuurlijk toch vast komen te zitten, althans, dat hebben wij dan en we hebben het ook andere op de stomste plekken zien overkomen. Soms is een plas en een beetje onhandigheid genoeg om alle grip te verliezen. Voor je met een schep en provisorische middelen aan de slag gaat kunnen de eenvoudige opvouwbare wegrijplaten een uitkomst bieden. We kwamen er zelf eens goed mee weg en konden er ook anderen mee helpen.

Veilig onderweg

Je hoopt er niet op, maar voor het geval dát bevelen we nog een aantal hulpmiddelen uit die redders in nood kunnen zijn. Zoals bij pech langs de weg: daarbij is een veiligheidsvest handig, maar vaak ook verplicht, zorg dus dat je voldoende vesten aan boord hebt voor alle inzittenden. Een brandblusser waarmee je ook branden met gas (bijvoorbeeld bij je kookstel) kan blussen is zo ook een must aan boord van campers. Denk ook aan een noodhamer, waarmee je een ruit kan breken als de auto te water is geraakt. Zorg tot slot voor een EHBO doos in je auto, zodat je ook bij kleine en grotere ongelukken iets bij de hand hebt. Je hoopt er niet op, maar zo kom je er hopelijk wel mee weg!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.