Onze manier van beginnen met vanlife

Roadtrip in het Marokkaanse Hoge Atlasgebergte

geschreven door Pim op

Beginnen met vanlife kan een flinke uitdaging lijken. Er even vanuitgaand dat je wat geld hebt om mee te beginnen staan er eerst nog heel wat afwegingen, keuzes en vervolgens wellicht ook klussen te wachten. Hoe maak je zo’n droom dan waar? We kunnen uit onze eigen ervaring spreken. Die deden we al op vóór de keuze om het ‘gewoon te gaan doen’. Ook daarna leerden we nog een hoop bij; wat meer voorkennis had zeker kunnen helpen. We vertellen hier over onze manier van beginnen met vanlife.

Huur eerst een camper

Door een camper te huren kan je eens een camper proberen zonder er direct aan vast te zitten. Ook al maakt de huur van een camper je vakantie snel wat duurder, wij zien dit als zinvol leergeld, waarmee je tijdens een leuke vakantie een hoop ervaring, en niet minder belangrijk: inspiratie, opdoet om je droom om te beginnen met vanlife concreter te maken. Voor ons was dit ook het begin, eigenlijk zonder dat we het doorhadden. We huurden een camper naar onze smaak in Christchurch – op het zuidereiland van Nieuw Zeeland, en leverden deze 6 weken later in Auckland op het noordereiland weer in. Stiekem wisten we het toen al: vanlife is fantastisch. Maar het bleef nog even bij dromen. Overigens kan je dat natuurlijk ook veel laagdrempliger aanpakken: huur een camper van een particulier in Nederland.

Vanlife afkijken

Hier ben je op de goede weg, nu je dit leest. Wat andere vanlifers doen kan ontzettend inspirerend zijn en, niet minder belangrijk, leerzaam. Pas als het vanlife enige tijd onderweg is, weet je pas echt waar je aan begonnen bent en gewoonlijk kunnen vanlifers daar in geuren en kleuren over vertellen. Wij hebben vrienden met een Volkswagen T2 en vooral Jiska vond de opvolger daarvan, de T3, een leuk busje. Qua vanlife biedt zo’n busje ongeveer wat we al met de huurcamper hadden beleefd. Toen ons budget na thuiskomst uit Azië nog toereikend bleek voor een aankoop was de keuze snel gemaakt. We kochten een blauw-wit Volkswagen campertje.

Voorbereiden op vanlife

Als de droom zo dichtbij komt dat de aankoop van een eigen camper concreet wordt, kan je échte voorbereidingen gaan treffen op het reizen, of zelfs leven, in een camper. Belangrijk voor een toekomst van leven in een eigen busje is een budget-check. Want wat komt er nu écht kijken bij het bezitten van een camper, qua kosten? Denk daarbij aan de aankoopkosten, kosten voor het maken van de nodige aanpassingen, inrichting en must-have toebehoren maar óók de kosten van regelmatig onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen en onvoorziene kosten bij pech. Het kan een flinke tegenvaller wordt als je dit over het hoofd zit. Als je het vanlife al een beetje hebt afgekeken, heb je vast wel wat mensen in het vizier die je van concrete informatie kunnen voorzien. Zo krijgen wij ook regelmatig vragen.

Vanlife moet je doen!

Als alle lichten op groen staan kan je alleen maar gas geven, vanlife moet je doen! Je krijgt er misschien wel de ultieme vrijheid voor terug, met al het comfort dat je in je busje kan proppen. Of je nou kiest voor een camping of wildkamperen, een camper met alle gemakken of een basic busje; je kan je eigen weg gaan en waar je ook heenstuurt, je slaapt aan het eind van de dag altijd in je eigen bed. Wat wil je nog meer? Wij ontdekten het met veel plezier. De oude Volkswagen T3 had teveel kuren, ondanks dat we ermee rond IJsland en van de Noorkaap tot in Marokko kwamen. Met enige tussentijd ruilden we die bus in voor een, vooralsnog, onverwoestbare Toyota HiAce, die ons óók al door half Europa bracht. Heerlijk!

Camper huren via Camptoo

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.