Opvouwbare kano versus opblaasbare kano

een opvouwbare kano meenemen op reis

geschreven door Pim op

We zetten in overweging de opvouwbare kano versus een opblaasbare kano. Een vraag die we veel krijgen, omdat het prijsverschil groot is. Ook zijn er andere verschillen die makkelijk verkeerd begrepen worden. We leggen de overwegingen om een opvouwbare kano te kopen uit.

Opvouwbare kano versus opblaasbare kano

In de vergelijking tussen de kano’s zijn beide opvouwbaar en is maar één opblaasbaar. De opblaasbare kano wordt gevuld met lucht voor de vorm en drijfvermogen. De uitsluitend opvouwbare kano krijgt zijn vorm en stevigheid door aluminium buizen, die gemonteerd moeten worden. De buizen brengen een omhulsel van versterkt PVC op spanning, dat de huid van de kano vormt. Bij de opblaasbare modellen moet daarom vaak een pomp worden bijgekocht. Voor een elektrische pomp heb je ter plekke stroom nodig (voor een handpomp wat spierkracht). Voor de opvouwbare kano is wat tijd en handigheid nodig. Er wordt een rubber hamer bijgeleverd voor de delen die met wat kracht op hun plek moeten worden gezet.

Model kano of kayak

De opvouwbare kano van Ally heeft het model van een Canadese kano. Een grote open bovenzijde en vlakke bodem geven de kano veel laadvermogen en stabiliteit. Opblaasbare kano’s zijn vaak eigenlijk kayaks, ondanks dat er met de term kano wordt geadverteerd. Kayaks zijn gewoonlijk sneller over het water en wendbaarder, maar minder stabiel. Over opblaasbare kayaks lees je dat ze door hun grote drijfvermogen erg makkelijk van hun koers afwijken. Ze hebben veel minder laadvermogen en er komt makkelijker water over boord. Voor kayaks zijn vaak spatzeilen nodig. Ook voor de opvouwbare kano is een spatzeil te koop. Handig in ruiger water of bij regen.

Mogelijkheden opvouwbare kano’s versus opblaasbare

Veel opblaasbare kayaks zijn toerkayaks, bedoeld voor relatief korte tochten op rustig water. De goedkopere modellen zijn niet bedoeld voor rivieren met stroomversnellingen. De luchtkamers zijn kwetsbaar voor lekken, maar te repareren. De opvouwbare kano kan heftigere omstandigheden aan. Dit type kano’s wordt regelmatig op de proef gesteld op snelstromende rivieren en komt daar in goede handen zonder problemen overheen. De huid van de kano kan tegen een stootje. Stenen en hout vormen bijna geen gevaar. Het blijft natuurlijk slim om met gezond verstand op te passen, maar ook bij de opvouwbare kano’s wordt een reparatieset bijgeleverd.

Werking opvouwbare kano vs opvouwbare kayak

In een kayak zit je lager op het water en peddel je gewoonlijk met een dubbele peddel, om en om aan weerszijden van de boot. Dit werkt voor beginnende roeiers vaak wat intuïtiever dan een enkele peddel. Bij de opblaasbare kayaks blaas je vaak ook stoeltjes mee op. In de opvouwbare kano worden plastic stoeltjes zonder rugsteun vastgezet, waarop je kan zitten. Ook is het mogelijk, en beter, om op je knieën alleen met je billen op het zitvlak te leunen. Zo houd je het zwaartepunt van de opvouwbare kano laag en de kano stabiel zonder te zwaar op je knieën te leunen. Dat zit comfortabeler dan we hadden gedacht. Bij de opvouwbare kano horen enkele houten peddels. Met een beetje oefening is het heel goed mogelijk om hiermee comfortabel de boot te besturen zonder telkens je peddel van kant te laten wisselen. Er loopt ook nooit water langs de peddel de boot in.

Opbergen

Ook opbergtassen worden voor beide types vaak bijgeleverd. In het geval van de opblaasbare modellen is dat een redelijk bescheiden tas. Dat is praktisch in vergelijking met de grote rugzak waarin de opvouwbare kano opgeborgen wordt. Die rugzak is wel direct ook een grote drybag waarin je makkelijk de benodigdheden voor een meerdaags kano-avontuur droog kan opbergen, als de kano in het water ligt. Qua gewicht ontlopen de twee elkaar behoorlijk. De opvouwbare kano is met 20 kilo al snel twee keer zo zwaar als een opblaasbare. De opvouwbare kano is makkelijk af te drogen en snel gedemonteerd. Over de opblaasbare varianten zijn de meningen op dat vlak verdeeld.

Prijzen opvouwbare kano’s versus opblaasbare

Er is een groter aanbod van opblaasbare kano’s vergeleken met opvouwbare kano’s. De prijzen lopen behoorlijk uiteen. Een goedkope opblaasbare tweepersoons kayak koop je al vanaf €250. Daarbij lijkt de Ally kano vanaf €1650 duur. Toch zijn wij overtuigd door de vaareigenschappen, stevigheid, kwaliteit en mogelijkheden van de opvouwbare kano. We kunnen er kanotrips mee maken alsof we een reguliere Canadese kano huren, waar, wanneer en zo lang we maar willen. Zo halen we de kosten er op den duur wel uit. De mogelijkheden van een opblaasbare kano zijn voor ons snel te beperkt, zonder gelegenheid om wat ruigere wateren op te gaan of kampeerspullen mee te nemen. We kochten de opvouwbare kano, namen deze mee op reizen door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en ook Nederland. We zijn nog steeds erg tevreden met onze aankoop!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.