Slim lekker koken op de camping doe je met een paar handige aanvullingen op de basisuitrusting voor kamperen. Koken en kamperen gaan al heel lang samen en in die tijd zijn vele toffe en praktische oplossingen bedacht. We zetten zet op een rij om je volgende kampeervakantie extra smakelijk te maken!
Dutch oven
Je dacht aan een BBQ? Leuk idee, maar zullen we de verbrandde speklappen opzijleggen en de kampvuurpot het vuur inschuiven? De kampvuurpot is een gietijzeren pan, die je vult met een lekker mix en vervolgens een tijdje in het vuur zet terwijl je van een drankje naast het kampvuur geniet. De pan is wat zwaar en het is moeilijk te geloven dat pioniers deze ‘Dutch Ovens’ meesleepten naar het Amerikaanse Westen, maar daarover geen zorgen als het deksel van de pot gaat en een heerlijke maaltijd verschijnt. Je kan er vanalles mee maken, van een bosbessentaart tot een oven-heerlijke stoofpot. Brood en pizza behoren ook tot de mogelijkheden.
Handzaam pannenset
Ouderwets uit een pan koken, maar geen zwaar pannenset mee naar de camping? Overweeg dan slimme lichtgewicht pannen in een pannensetje dat zelfs nog mee kan in een backpack op een wandelvakantie. Deze pannetjes met inklapbare handgrepen vallen handig in elkaar in het opbergnetje. De grepen voorkomen gedoe of verbrandde vingers bij het koken. De pannetjes kunnen ook heel wat hebben mocht er onverhoopt wat aanbakken; dankzij het gebruikte materiaal zijn ze harder, slijtvaster en makkelijker te reinigen.
Omnia oven
De kampvuurpot wat te zwaar of geen gelegenheid om een kampvuur te stoken? Overweeg de Omnia oven. Deze ‘wonderpan’ uit de jaren ’50 kan gewoon op een gaspit. Daarop verdeelt ‘ie de warmte zó dat de inhoud van alle kanten goed verwarmd wordt. Zo kan je zelfs op de camping nog een verse cake of appeltaart bakken! Ook de Omnia oven geeft mogelijkheden voor het bakken van brood. Zelfs kleine afbakbroodjes en een bittergarnituurtje behoren met een handig rekje tot de mogelijkheden.
Kookstel
Als alternatief voor het kampvuur overweeg je dan wellicht nog een kookstel. Ook hier is een geïnformeerde keuze makkelijk slimmer. Overweeg voordat je dagelijks een gastankje wegwerpt wat alternatieven, die je bovendien mogelijk een zoektocht naar dat precieze merk brandstof kunnen besparen. We zetten er een paar op een rij en beschrijven kort onze ervaringen met de toestellen die wij gebruikten.
Kookstel op benzine/Colemanfuel
De gulden middenweg is daarom wellicht een Coleman Stove. Een tweepits-brander die schoon brandt op ongelode benzine of speciale Coleman fuel, vaak goed verkrijgbaar en eventueel in voorraad mee te nemen. Het degelijke ontwerp van het kookstel gaat al jaren mee. Wat een handige koffer is in het vervoer klapt voor het koken op de camping uit met een deksel en flappen die de wind van de vlammen weghouden. Het tankje wordt buiten de koffer gehangen tijdens het koken. Met een pompje breng je de brandstof op druk zodat er gekookt kan worden alsof je op propaan kookt.
Kookstel op gas
In de camper koken we met het kooktoestel van CADAC dat propaan én butaan kan verbranden op twee pitten. Accessoires kunnen dit toestel bovendien omtoveren tot een grill-plaat om het motto van het Zuid-Afrikaanse merk eer aan te doen: “Live the braai life”. Het kooktoestel is degelijk en prettig in het gebruik. Als we moeten kiezen hebben we liever dat de pitten wat te hard dan te zacht branden, en dat doen ze, ook bij wat wind, dat het deksel ook nog aardig af kan houden.
Propaan en butaan is in veel landen verkrijgbaar in gasflessen van verschillende volumes. Het is wel even opletten met de aansluiting, die verschilt in verschillende delen van Europa wat tot gevolg kan hebben dat een andere drukregelaar nodig is. Ook zijn in verschillende landen verschillende manieren vastgelegd waarop je een gasfles kan kopen. In Nederland betaal je vaak borg bij de aankoop, terwijl je in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje een contract afsluit, waarbinnen je de gasfles telkens ruilt. De gasfles moet tijdens vervoer goed vaststaan, want bij een tank onder druk hoort explosiegevaar.
Multifuel burner
Daarom kan een multifuel burner een echte uitkomst zijn. De naam verraad al dat je met dit type branders niet strikt vastzit aan één soort brandstof. Heel fijn als je niet in de gelegenheid bent om grote hoeveelheden brandstof mee te nemen. Met deze branders kan je alle kanten op en zelfs op gewone ongelode brandstof nog een maaltje koken. Er zijn ook speciale schonere brandstoffen beschikbaar die je eenvoudig in literflessen kan meenemen, zonder explosiegevaar, de druk voeg je pas vlak voor het koken toe met een handpompje. Om alle brandstoffen effectief te verbranden, moeten deze branders even warmlopen, wat gepaard kan gaan met wat rook en flinke vlammen. Dat kan even wennen zijn.
Biolite campstove
Tot slot, naast alle ouderwetse degelijke producten voor slim lekker koken op de camping maken ook moderne producten hun opmars. Een leuke gadget in die categorie is de Biolite campstove 2 die alle ingrediënten naar smaak van de moderne kampeerder slim combineert. Het kookstel verbrandt van alles rookvrij, van twijgjes van de bosgrond tot speciale pellets uit de outdoorwinkel. Bovendien laadt ‘ie tegelijk een batterij en/of telefoon op. Is dat niet het beste van vroeger en nu in één? Eet smakelijk!
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten