Praktische tips voor een reis naar Jamaica

geschreven door Pim op

Praktische tips voor een reis naar Jamaica komen van pas voor een reiziger die voor het eerst naar dit eiland reist. Het geeft je een voorsprong om je snel thuis te voelen op dit warme eiland in de Caraïben, je weg te vinden, de prijs van de reis naar Jamaica in te schatten en de mensen en hun geschiedenis een beetje te leren kennen.

Taxi’s in Jamaica

Een officiële taxi rijdt op een rode nummerplaat beginnend met de letter P. Gewoonlijk rijden ze af en aan op de hoofdwegen. Je houdt ze aan met een handgebaar. Ze gaan zonder moeite ook over grotere afstanden. Daarbij loopt de prijs op, soms tot meer dan US$100. Er wordt niet op de meter gereden, dus het is dan nodig om vooraf een prijs overeen te komen of te vertrouwen op een eerlijk prijs bij aankomst. Het is slim om de taxi te delen. Op kleine afstanden is dat bijna vanzelfsprekend. Reken erop dat de taxi wordt aangevuld tot de deuren nog net dicht kunnen, we zitten dan met z’n vieren op de achterbank en met twee op de passagiersstoel voorin. Ik schuif door tot ik praktisch platgedrukt tegen de deur zit en constateer dat de Jamaicaanse heupen wat breder zijn dan het Nederlands gemiddelde. De gedeelde rit is wel lekker goedkoop. Voor de rit van 10 minuten betaal ik omgerekend €1,25. Met wat wisselgeld in mijn ene hand en mijn tas in de andere rol ik bijna op straat als ik de deur open.

Onverstaanbaar Engels

Zoals in veel warme landen is het druk op straat. Het leven is buiten. Mensen die niks te doen hebben, hangen wat en maken een praatje. Het verbaast me hoe weinig ik versta op straat, in een land waar Engels de officiële taal is. De Jamaicanen spreken het Jamaicaanse Patois, een Creoolse taal. Het Patois is ontstaan doordat slaven uit verschillende landen met uiteenlopende moedertalen met elkaar moesten communiceren. Een gesimplificeerd Engels vormde de basis. Ik kan er zelden wat van maken, maar dat is geen reden om niet te luisteren. Dan hoor je nog wel eens wat leuks, wat Engels genoeg is, zoals: “Rasta, look, look! You drop something”. Je hoort dan dat de grammaticale regels van het Engels hier niet zo nauw worden gevolgd. Toch kan bijna iedereen ook het Engels zoals wij het meer gewend zijn. In een winkel of aan een balie en in guesthouses en hotels kan je zo prettig communiceren.

Een stukje geschiedenis

De mengelmoes van woorden hoort bij een gemixt volk met een bewogen geschiedenis. We kennen de ontdekking van land van de verhalen over Columbus. West-Indië is een algemene benaming voor het Caraïbische gebied en delen van Zuid- en Centraal Amerika. De uitbating van de regio gebeurde onder strijd tussen Europese kooplieden en piraterij. Hier waren bedrijven actief zoals onder andere de West-Indische Compagnie (WIC), tegenhanger van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De inheemse bevolking kreeg daarbij zelden een eerlijke behandeling. Er werden bovendien duizenden slaven uit Afrika overgebracht. Dat verklaart het Afrikaanse uiterlijk van de Jamaicaanse bevolking, hun eigen cultuur en taal en wellicht ook de aanhoudende ongelijke verdeling tussen rijk en arm in dit land, dat technisch gezien een derdewereldland is.

Jamaicaanse dollar

Gewone goederen kunnen voor de armere bevolkingsgroepen niet al te veel kosten. Daarom is de Amerikaanse dollar die populair is in de toeristische industrie, voor veel andere zaken niet praktisch. De Jamaicaanse dollar biedt hiervoor de oplossing. De korte taxirit kost J$200 (€1,25). Mijn kamer in een hostel kost op papier US$32, maar ik reken af met J$4160. Niet overal wordt duidelijk gemaakt of de prijs in Jamaicaanse dollars of Amerikaanse wordt bedoeld, maar vaak wordt dat snel genoeg duidelijk. Het lukt bijvoorbeeld niet om US$30000 te pinnen uit de ene pinautomaat die “dollars” zonder verdere specificatie uitgeeft. Een ander geeft dat wel in Jamaicaanse. Voor een busrit lijkt een bagagetoeslag van $750 wat veel als het Amerikaanse zijn, dus dan zullen vast Jamaicaanse dollars bedoeld worden. Je hebt ’em vast al in de gaten.

Met de bus op Jamaica

Busritten zijn tevens een uitstekende manier om voor een kleine prijs veel te reizen in Jamaica. Voor langere afstanden zijn de prijzen voor kleine gezelschappen makkelijker lager dan in een taxi, die zelfs gedeeld nog duurder is. Ik kies dan nog voor de wat duurdere Knutsford Express. Die rijdt goedkoop op trajecten op het hele eiland. De tickets zijn bovendien online te boeken. Voor J$2050 (€12,80) reis ik van Sangster International Airport (MBJ) naar Ocho Rios en voor nog eens dat bedrag van Ocho Rios naar Port Antonio, ritten van elk zo’n 2 uur en ongeveer 100 kilometer. Het hele stuk terug kost in eens J$3300, ongeveer twee tientjes. En dat gaat nog in luxe ook, in een degelijke touringcar met lekkere stoelen, WiFi, toilet en film. Ik ben fan. Wil je andere trajecten of tussenstops dan zijn er talloze bussen die voor ècht weinig geld, maar zonder enige luxe bijna overal kunnen komen. De tienzitters worden afgeladen met twintig, dan kom je pas echt dicht bij de locals. Fijne reis!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.