In dit blog bericht lees je praktische tips voor Marokko. Een land op ongeveer 4 uur vliegen vanaf Nederland. Marokko, het land met een totaal andere cultuur dan Nederland, met prachtige natuur, vriendelijke mensen, drukke maar bijzondere steden en het land van lekker eten! En dat zo dichtbij. Wij vinden Marokko echt een heel fijn reisland en delen hier onze tips die je mee kan nemen tijdens je voorbereiding voor een reis naar Marokko, maar ook tijdens je reis in Marokko zelf.
Visum
Voor Marokko hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen, mits je maximaal 90 dagen aangesloten in Marokko blijft. Het enige dat je nodig hebt, is een paspoort dat nog 6 maanden geldig is, zodra je vertrekt uit Marokko. Wanneer je per vliegtuig naar Marokko gaat, krijg je in het vliegtuig een formuliertje dat je moet invullen. Dit zijn vooral algemene persoonlijke gegevens, maar er wordt ook gevraagd naar je verblijfadres in Marokko. Het is dus handig dit ergens te hebben staan, zodat je het makkelijk kunt vinden. Eenmaal in Marokko aangekomen, moet je door de douane. Onze ervaring leert dat dit wel even wat tijd kost, maar dat het voor de rest prima verloopt.
Je kunt ook met de auto naar Marokko.
Geld
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Tien Dirham is ongeveer €0,90. Om het omrekenen van Dirham naar Euro of andersom wat makkelijk te houden, delen of vermenigvuldigen wij het bedrag meestal met 10. Een voordeeltje hiervan is dat je uiteindelijk net iets minder betaalt dan je denkt. Dus vallen de uitgaven uiteindelijk een klein beetje mee ;).
Verder kun je in Marokko prima met je Nederlandse pinpas pinnen. Je moet er wel aan denken om je pinpas op ‘wereld’ te zetten. Marokko ligt toch echt net buiten Europa.
Wij vinden het altijd fijn om gelijk op het vliegveld bij aankomst wat geld te pinnen, zodat je gelijk cash hebt voor een eventuele taxi of bus. Het kan slim zijn om iets kleins te kopen op het vliegveld om wat wisselgeld te krijgen, zo kan je de eerste taxi gepast betalen. Je kunt in Marokko ook betalen met een credit card. Dit kan vooral bij de grotere winkels. In kleinere winkels, zoals de souks in de medina, is het niet altijd mogelijk. Het is dus fijn om altijd wat kleingeld op zak te hebben. Dit is ook fijn voor een eventuele fooi die je wilt geven.
Afdingen hoort erbij in Marokko. Ze vragen vaak de hoofdprijs voor producten of taxi ritjes. Je moet eigenlijk van te voren weten wat je voor iets wilt geven, want zodra je vraagt wat het kost, geef je aan dat je het wilt kopen én dat je de prijs niet weet. Bij onderhandelen brengt glimlachen je verder, ook als je het moet afleggen tegen het handelaarsinstinct van de Marokkanen, want gaat het nou echt om die paar euro?
In Marokko is fooi geven een normale zaak. Zeker wanneer iemand jou heeft geholpen, wordt er vaak een kleinigheidje terug verwacht. Bijvoorbeeld als iemand je de weg wijst. Een kleine fooi wordt gewaardeerd, daar maak je vrienden mee.
Veiligheid
Marokko is over het algemeen een veilig land om door heen te reizen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je met gezond verstand in het land rondreist. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om als vrouw alleen ‘s avonds door een verlaten steegje te wandelen.
De mensen in Marokko zijn heel vriendelijk en willen je maar al te graag helpen.
De cultuur in Marokko is anders dan de cultuur die we in Nederland gewend zijn. Het is aan te raden om je als reiziger aan te passen aan de normen en waarden van het land. Dat betekent dat een vrouw bijvoorbeeld rekening moet houden met kleding. Het is gewenst om schouders en knieën te bedekken.
Als Westerse ongetrouwde vrouw kun je de aandacht krijgen van de Marokkaanse mannen. Het kan zijn dat ze tegen je praten of je iets willen vragen. Als je dit niet fijn vindt, is het handig om hier niet op te reageren en gewoon verder te gaan met waar je mee bezig was. Dezelfde strategie werkt ook goed bij verkopers en taxichauffeurs. Ze krijg het snelst in de gaten dat ze je niet gek krijgen als je blijft glimlachen en ze vriendelijk bedankt.
Gezondheid en vaccinaties
Qua gezondheid moet je in een ander land altijd een beetje oppassen vinden wij. Zo weet je bijvoorbeeld nooit zeker of je uit de kraan kan drinken. Ons advies is om in Marokko flessen water te kopen. Je weet dan sowieso dat je goed zit. Het eten in Marokko is van goede kwaliteit, wel is het goed om op te letten wanneer je op straat eet of het vlees goed wordt doorbakken. In de grote steden zijn ziekenhuizen te vinden als je hulp nodig hebt.
Voor een reis naar Marokko worden over het algemeen de vaccinaties Hepatitus A en DTP aangeraden. Als je die een keer (bij sommig vaccinaties meerdere keren) haalt voordat je op reis gaat, ben je voor een lange tijd beschermd.
Eten en drinken
Het eten in Marokko vinden wij echt een feestje. Het is zo lekker! Het traditionele gerecht is de tajine. Het is een aardewerken stoofpot waar de heerlijkste gerechten in worden gemaakt. Je kunt ze in verschillende varianten bestellen: met kip, groente, met friet. De ene nog lekkerder dan de ander.
Je kunt in Marokkaanse restaurants eten, maar er zijn ook Westerse restaurant te vinden. Wij vinden dat je de echte Marokkaanse smaak het beste proeft in een Marokkaans restaurant. Die herken je aan het tl-licht wat er aan staat en de vele lokale mensen die er eten. Het enige wat je hoeft te doen is naar binnen stappen en aanwijzen wat je wilt eten. Het wordt sowieso genieten.
Overal in Marokko zie je sinaasappelbomen staan met natuurlijk als voordeel dat je overal verse jus d’orange kan halen voor een klein prijsje. Meestal betaal je 10 Dirham voor een groot glas jus d’orange. Heerlijk om elke dag even van te genieten.
Omdat Marokko een islamitisch land is wordt er over het algemeen geen alcohol gedronken. Dit is dus ook niet te koop in supermarkten en kun je niet bij lokale restaurants bestellen. Westerse restaurant zijn hier wel wat meer op ingesteld en hier kun je vaak wel een alcoholisch drankje bestellen. Voor een eigen voorraadje moet je in een stad op zoek naar een liquor store.
Vervoer in Marokko
Je kunt in Marokko op verschillende manieren reizen. Het is maar net wat je fijn vindt. Om het land lekker op je eigen tempo te ontdekken is het fijn om buiten de steden een huurauto te hebben. Je kunt dan gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. In Marokko rijden is goed te doen. De wegen worden onderhouden en de bewegwijzering is goed onderhouden.
Wil je liever tussen de locals zitten dan is het openbaar vervoer ook een optie. Er rijden bussen tussen de grote steden zoals Casablanca, Fes, Marrakech, Agadir, Meknes. Er zijn twee maatschappijen die goed zijn aangeschreven. Dat zijn CTM en Supratours. Op het station kan je meestal een kaartje kopen.
Ook kun je in Marokko met de trein reizen. Er is een treinverbinding tussen Marrakech en Fes, via Casablanca, Rabat en Meknes. Van Marrakech naar Fes is een rit van totaal 8 uur. Een kaartje kun je online kopen, maar ook op het treinstation.
Natuurlijk kun je in Marokko ook een taxi nemen. Er zijn grand taxi’s voor lange afstanden (rond de stad) en petit taxi’s voor kleine afstanden (binnen het centrum). Het is aan te raden om van te voren een prijs af te spreken. Hier is het ook aan te raden om te onderhandelen.
Slapen
Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in Marokko. Als je van basic en het buiten leven houdt is kamperen een goede optie. Er zijn genoeg campings te vinden in Marokko waar je lekker kan kamperen. Ook wildkamperen is mogelijk in Marokko, maar het is niet overal legaal. Vooral aan de kust kan je weg gestuurd worden. Wij hebben alleen wild gekampeerd met onze camper in het binnenland van Marokko en dat ging heel goed.
Ook bij mensen thuis slapen is goed te regelen in Marokko. Op AirBnB worden veel slaapmogelijkheden aangeboden waar je ook kan kiezen uit slapen bij mensen thuis. Wij vinden het heel leuk om dit te ervaren, omdat je dan echt mee krijgt hoe het er in het Marokkaanse leven aan toe gaat.
In de steden heb je veel keuze uit riads. Dat zijn traditionele Marokkaanse huizen met een binnenplaats. Vaak zijn deze riads erg mooi aangekleed. Onze favoriete riad in Fes is Riad Noujoum Medina.
Natuurlijk heb je ook nog de keus om in een hotel te overnachten. Die kun je door het hele land vinden, zowel in de steden op het platteland. De luxe zal wel verschillen. Op het platteland zal alles wat primitiever zijn.
Heb jij nog praktische tips voor Marokko die hier ontbreken. Laat het ons weten!
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten