Prijs van Mongolië tour

Miljoenen Tugrik in Mongolië

geschreven door Pim op

We houden de dag vrij om te onderhandelen in Ulaan Bataar. Om een goede tour voor een goede prijs te boeken, moet er ook goed gepraat worden. Het is een spel – verrassend, maar ook begrijpelijk, serieus. Uiteindelijk komen we tot een prijs en weten we het antwoord op de vraag: wat kost een tour door Mongolië?

Via de e-mail hebben we al informatie ingewonnen. Met de Lonely Planet erbij weten we wel ongeveer wat we kunnen en wat we willen. Achttien dagen rondrijden door Centraal Mongolië, langs de witte kliffen (Tsagaan Suvraga) naar de Gobi woestijn in het zuiden. Dan noord naar Naiman Nuur (8 lakes) en de omgeving van Tsetserleg en Kharkorin om met nog een paar tussenstops weer in Ulaan Bataar uit te komen. Het blijft moeilijk om erachter te komen wat een tour door Mongolië kost.

Omdat we bij Sunpath slapen, overleggen we het eerst met de eigenaresse van dit hostel, een aardige vrouw die een tour voorstelt die aan onze verwachting voldoet, voor de scherpe prijs van $50 per dag. Daar zit een seniorenkorting in, waar wij om grinniken, handig dat we een 60-er hebben meegevraagd! De eigenaresse van Sunpath kan daar ook wel om lachen, maar waarschuwt ook dat we daar dan ook een beetje rekening mee moeten houden. Daarom stelt ze voor om niet te kamperen, het is lente en nog te koud.

Omdat Irene en Thijs een gave trip met Golden Gobi hadden, en we met Golden Gobi ook uitvoerig hebben gemaild, voeren we daar een tweede gesprek, al zijn we eigenlijk al heel tevreden met het aanbod van Sunpath. Bij Golden Gobi begint het als hetzelfde riedeltje. Twee zinnen later kijken we elkaar echter verrast aan. Ogie, de tourmanager, biedt direct de verschillende leuke opties van Golden Gobi aan, die afwijken van het touristische rondje dat we uit de Lonely Planet kennen en ook bij Sunpath aangeboden kregen. Kamperen, zegt ze, kan koud zijn, maar je kan het in ieder geval een nachtje proberen! Er is een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de twee adviezen die we nu hebben aangehoord.

Ook een prijsverschil. Het nieuwe voorstel dat Golden Gobi nu doet, is $300 per persoon goedkoper dan hun laatste voorstel via de e-mail, daarin zit alles wat we willen. Een route die we niet hadden kunnen bedenken, maar ook kampeerspullen en overnachtingskosten, eten en drinken en toegangsprijzen, een driver en een engels sprekende gids. Sunpath biedt echter ook een all-in tour, misschien (dat weten we niet zo goed) van mindere kwaliteit (minder ervaren gids bijvoorbeeld), maar wel nog eens $300 per persoon goedkoper.

Het wordt ons niet in dank afgenomen dat we bij Sunpath zijn gaan slapen en zo overduidelijk de kosten vergelijken. Ogie benadrukt dat dergelijke ‘tricks’ ook bijdragen aan het prijsverschil, ze had goedkoper kunnen bieden als we direct bij Golden Gobi waren gaan slapen. Wat ons betreft een onredelijke opmerking, want via de e-mail kregen we van hen een ‘bodemprijs’ van nog $330 per persoon duurder, niet echt een goede uitnodiging. We maken er maar niet teveel woorden aan vuil.

Als ik, in een laatste onderhandelpoging, aanstalten maak om mijn jas te pakken, biedt de broer van Ogie de aller-allerlaagste prijs die ze willen geven. De tour door Mongolië kost dan $1156 per persoon (€842) en we gaan overstag. Nog steeds duurder dan Sunpath, maar wat ons betreft een redelijk prijs voor een dergelijke all-in tour. Hopelijk maakt Golden Gobi haar beloftes waar; dat gaan we meemaken!

Voor nu checken we maar gelijk uit bij Sunpath, we begrijpen dat je moet slapen bij wie je boekt en bij Golden Gobi hebben ze een triple room voor $35, waarbij we nog een dormbed nemen dat $7 kost en ook nog eens elke ochtend een heerlijk ontbijt met yoghurt krijgen. Rest ons alleen de taak om 8.496.000 Tugrik (de Mongoolse munt) te pinnen, een klus die we door pin-limieten moeten uitsmeren over 3 dagen, waarna we allemaal – heel even – miljonair zijn!

 

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.