Chefchaouen, de blauwe stad, staat haast blank terwijl in Casablanca juist blauwe luchten de boventoon voeren. Achter de Atlas is het onveranderd droog en zelfs in het Hoge Atlasgebergte treffen we droge rivierbeddingen en zelfs maar weinig sneeuw aan, terwijl het toch het regenseizoen is in Marokko. Wat kan je verwachten van regenseizoen in Marokko?
Tanger, Chefchaouen, Fes en Meknès krijgen allemaal te maken met omstandigheden die wij kennen in Zuidwest-Europa. Stormfronten die Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk teisteren in de herfst en winter, passeren soms ook over noordelijk Marokko. Zo zien we Chefchaouen tijdens 24 uur onafgebroken harde regen. Bijna elke winkel verkoopt er paraplu’s.
Een zelfde lot kan de regio rond Tanger treffen, waar ‘s winters meer dan eens vertragingen ontstaan voor overvaren naar Marokko. Het kan zomaar zijn dat door stormen en harde wind de boottochten dagenlang geannuleerd worden. De zee kan te ruig zijn om de overtocht te maken. Dat gebeurde toen ik in 2018 met de auto naar Marokko reed en nu konden we het nét vermijden met precies tussen twee stormen overvaren naar Marokko vanuit Spanje.
Ook Fes en Meknès krijgen meer regen dan de rest van Marokko dus het is wellicht leuker om een reis naar deze steden in het vroege najaar of voorjaar te plannen. Al hebben we in een stad meestal minder last van het slechte weer, omdat we binnen kunnen leven. Toch is het veel leuker om de steden en hun omgevingen te bekijken met een zonnetje. Alles ziet er dan toch ook net wat mooier uit.
Zelfs zo zuidelijk als Agadir kan het regenen, maar daar houdt dat zelden lang aan. Agadir staat erom bekend dat het 300 zonnedagen per jaar heeft en het is zeker niet zo dat het regenseizoen in Marokko dan 65 aaneengesloten dagen met regen brengen in deze regio. Zoals vaker aan de kust, klaart het snel op na een buitje en zo overheerst hier eerder het gevoel van de eeuwige zomer.
Achter de Hoge Atlas kan je eigenlijk bijna niet van een regenseizoen in Marokko spreken. Zelfs als het regent, valt daar niet meer dan gemiddeld 10 cm neerslag per jaar. In de bergen kan het nog spoken, en kan ook smeltwater voor ongeregeldheden zorgen. Richting de Sahara wordt het steeds droger, warmer en blijft het vaak zonnig. Het is dan ook een beproefde truuk om Agadir even te verruilen voor de woestijn als er toch onverhoopt minder weer op komst is.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten