Reis langs de noordkust van Jamaica

geschreven door Pim op

Ik maak een reis langs de noordkust van Jamaica om vanuit Montego Bay in Portland te komen. Via Ochi Rios reis ik door naar Port Antonio en bezoek enkele plaatsjes aan de noordkust van Jamaica. Gaandeweg wordt het steeds mooier. Het heeft er alle schijn van dat ik het mooiste stukje van Jamaica bezoek.

Na een vlucht van pakweg 10 uur van Keulen naar Montego Bay, stap ik op een aansluitende bus die ik al gereserveerd heb via internet. De Knutsford Express biedt comfort op een reis langs de noordkust van Jamaica. Toch wil ik niet in één keer de hele noordkust afrijden, een rit van ongeveer 4 uur. Een tussenstop op de helft brengt me in Ocho Rios, een toeristisch stadje op de route van Montego Bay naar Kingston, en aanlegplaats voor cruises.

Ocho Rios

Ocho Rios is van alles voorzien. Van een leuke groentemarkt tot winkels van de grote telefoonproviders. Er is ook een craft market, waar een goede voorraad souvenirs uitgestald staat. Natuurlijk zijn hier ook supermarkten en drogisterijen te vinden, handig voor als je met beperkte bagage reist en geen zonnebrandcrème en anti-muggen spray bij je hebt 😄. Ik slaap bij Content Guesthouse, één van de goedkopere opties.

Port Antonio

Knutsford Express rijdt vanuit hier ook door naar Portland, het meest noordoostelijke district van Jamaica. De busroute eindigt in Port Antonio, de hoofdstad van Portland en een mooi klein stadje met oude koloniale gebouwen aan een kalme baai. Dit is dé plek om boodschappen en andere inkopen te doen, verderop de reis langs de noordkust van Jamaica worden de dorpjes klein en de voorraden beperkt. Ik eet wat bij Wi Yard Anna Banana, een leuk betaalbaar restaurantje aan de baai, met uitzicht op Port Antonio.

De weg vervolgt zich nog verder langs de kust. Een taxi van Port Antonio naar Fairy Hill, langs Blue Lagoon, kost J$150. Van daar naar Boston Bay J$150 en van Boston Bay naar Manchioneal nog eens J$250. Vanuit Manchioneal kan je de Reach Falls bezoeken. Taxi’s rijden af en aan op deze route. Ik vind het het makkelijkst om te voet de weg te volgen tot een taxi aan komt rijden. Gewoonlijk toeteren ze suggestief, om aan te geven dat je meekan. Het is dan enkel een kwestie van bevestigend gebaren.

Fairy Hill

Ik stop in Fairy Hill, waar ik verblijf in Fairy Hill Palms, in een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer en keuken voor US$35 per nacht. Dit aangename hostel ligt aan de weg naar Winnifred Beach een heerlijk rustig strandje met wat restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Met 10 minuutjes lopen sta je in het verkoelende water op het witte strand.

Vanaf Fairy Hill kan je te voet de omgeving verkennen. Blue Lagoon, langs de weg terug richting Port Antonio, is een half uurtje lopen. Boston Bay, verder naar het oosten, is iets verder. Beide zijn een bezoek zeker waard. Wandelen doe je op hoofdweg, dus let wel op het verkeer. Vergeet niet voldoende water mee te nemen, al kan je onderweg ook wel wat kopen.

Te voet krijg je de kans om de winkeltjes langs de weg beter te bekijken en iets mee te krijgen van het leven op straat. De Jamaicanen maken graag een praatje. Als je vaak genoeg langs komt leer je vanzelf wat mensen kennen. Het is hier ons-kent-ons en er is gedegen sociale controle. Dat geeft een prettig veilig gevoel. Toch blijf je een toerist en wil men het liefst wat aan je verkopen.

Blue Lagoon en Boston Bay

In de Blue Lagoon kunnen tegen betaling tochtjes op bamboevlotten of een boot worden gemaakt. Bij Winnifred Beach worden donaties gevraagd voor een schoon strand. Bij Boston Bay zijn een klein tiental zogenaamde Jerk Centers, waar volgens lokale bereidingswijzen vlees wordt geroosterd. Er is een toegangsprijs voor Boston Bay Beach. Dit is één van de plekken om te surfen in Jamaica.

Meer details over het eindpunt van deze reis langs de noordkust van Jamaica volgen nog met tips voor Port Antonio. Voor de terugreis langs de noordkust van Jamaica rijdt de Knutsford Express ook tweemaal daags in één keer terug naar Montego Bay, in ongeveer 4 uur voor iets minder dan $30. Goede reis!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.