Reis van Helsinki naar Hetta in Lapland

We reizen van Helsinki naar Hetta in Lapland voor een tweede reis naar het noorderlicht. Die wordt daarom aangevangen met een lange reisdag over meer dan 2500 kilometer. We vliegen vanaf Schiphol, wandelen door Helsinki en treinen via Tampere met de nachttrein naar Rovaniemi. Het laatste stuk naar Hetta rijden we met een huurauto.

Helsinki is voor eerste kerstdag versierd, maar ook grotendeels gesloten. Zo is het een prima bestemming voor een halve dag. Vanaf het vliegveld brengt een shuttletrein ons voor €5 p.p. naar het Centraal Station van Helsinki/Helsingfors. Hier bergen we onze tassen en boardbag op in kluisjes (€4/8 per sessie voor een kleine/grote).

Winter wandeling in Helsinki

We wandelen vanaf het station van Helsinki over het met lichtjes versierde Esplanadi naar de haven en een rondje door naar het Senaatsplein. Bij Café Engel warmen we op met chocolademelk en een taartje en steken dan het plein over, langs de grote kerstboom, voor een bezoek aan de kathedraal van Helsinki. Daarbinnen is een groot orgel, gepaste stilte en een plekje in de kerkbanken om de tijd te nemen.

Ter gelegenheid van de kerst zoeken we een leuk restaurant met Finse gerechten op de kaart. Een vroegtijdige reservering bij Konstan Möljä wordt bevestigd, maar het restaurant blijkt desondanks gesloten. We wijken uit naar Ravintola Salve voor gestoofde rendier met cranberries op puree, of kip met blauwe kaas en friet en krokante pannenkoeken als toetje. Een lekker kerstdiner!

Treinreis van Helsinki naar Rovaniemi

Weer terug op het station moeten we nog even tijdrekken tot we verder mogen met de trein. Een gewone trein brengt ons tussen 10 en 12 tot Tampere, waar we op een besneeuwd perron overstappen naar een nachttrein. De dames en heren moeten in gescheiden coupés met 3 gestapelde bedden. Er is een klein wasbakje, kacheltje en een klapstoeltje. Een gedeeld toilet bevindt zich aan het begin van het treinstel.

De trein schokt ons in een halfslaap, gebroken door stops die we in de droom niet kunnen tellen. Af en toe spiek ik op mijn telefoon om te zien waar we zijn en draai me dan weer lekker om; het is fijn om een warme plek te hebben waar we kunnen liggen terwijl de reis gestaag vordert. Rond 10 uur de volgende ochtend arriveren we zo in Rovaniemi, dat op de grens van de Poolcirkel ligt.

Huurauto in de winter in Finland

Met een huurauto met spijkerbanden van Sixt rijden we de laatste 300 kilometer in het schaarse daglicht over besneeuwde wegen in 4 uur uit. De uitzichten over het winterse landschap zijn wonderlijk en om van te genieten. Het gastvrij welkom in een warme cottage van Ounasloma is ook fijn. Dit is onze uitvalsbasis voor winterse activiteiten en een speurtocht naar het noorderlicht in Lapland.

Kosten treinreis Lapland

Treinreis Helsinki naar Rovaniemi met overstap in Tampere in gescheiden gedeelde slaapcoupés per persoon €107,20.

Treinreis Rovaniemi naar Helsinki met 6 personen in 3 privé tweepersoons slaapcoupés: €868,80 of per coupé voor twee personen: €289,60.

Raadpleeg voor actuele prijzen in de aankomende 3-4 maanden de website van de Finse spoorwegen

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.