Fes en de Sahara in een week

geschreven door Pim op

Fes en de Sahara in een week bezoeken is goed mogelijk met dit reisadvies. De reis is gebaseerd op een vlucht naar Fes, een huurauto en kamperen of overnachten in eenvoudige tweepersoonskamers. Zo wordt dit niet alleen een hele leuke reis, waarmee je dichtbij het leven van de locals komt, maar ook een goedkope.

Dag 1

Via Fes naar Sefrou

( - 3 uur vliegen, 1 uur rijden)

Je kan niet elke dag vliegen naar Fes. De keuze wordt gemaakt voor een luchtvaartmaatschappij die vliegt op de vertrekdag die je wilt. Onder andere Transavia, Ryanair en Air Arabia vliegen naar Fes.

Op het vliegveld haal je een huurauto op, waarmee je naar de eerste overnachtingsplaats rijdt. We houden daarom in de gaten dat er genoeg tijd blijft voor deze rit. Onderweg kun je al stoppen in Sefrou, voor inkopen of een pauze.

Op Ferme d’hôte Laanocer kan je kamperen, of overnachten in een kamer, op de boerderij van Hassan. Bij aankomst zorgt Hassan voor een stomend hete Marokkaanse maaltijd uit een tajine.

Overnachtingsoptie
Tip
Tussenstop in Sefrou

Dag 2

Via de markt in Ifrane naar Azrou

( - 1,5 uur rijden)

Het ‘Centre Commercial’ is geen modern winkelcentrum. In werkelijkheid vind je hier Souk Hebdomadaire, een grote markt waar je alles kan krijgen van lekker nootjes en fruit tot gereedschap en kleding. De markt is de ultieme ontgroening voor de Marokkaanse cultuur, waar je de locals kan zien in hun dagelijks leven en letterlijk kan meeproeven.

Na het bezoek aan de markt rijd je door naar Azrou. Net buiten die stad is een camping met kamer. In de stad zijn leuke eettentjes en andere winkels.

Overnachtingsoptie
Tips
Marokkaanse thee op de markt (~€1)
Uit eten in Azrou (~€10)

Dag 3

Roadtrip naar de Sahara

( - 8 uur rijden)

Het is een lange rit naar de Sahara, maar wel een hele mooie. Aan de horizon rijzen de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas op. De rit slingert het voorgebergte in, waar je herders met hun schapen langs de weg zal zien.

De rit houdt op aan het einde van de weg bij Merzouga. Al even daarvoor zul je steeds meer zand zien tot je zonder 4×4 niet verder kunt. Het uitzicht wordt dan gedomineerd door Erg Chebbi; het grootste zandduin van dit gebied.

In Auberge Africa kan weer een heerlijke maaltijd uit de tajine worden gegeten. Hier worden ook afspraken gemaakt voor eventuele tours in de woestijn.

Overnachtingsoptie

Dag 4

Dag in de Sahara

()

Op een dag in de Sahara kan je een mooie wandeling maken naar de top van Erg Chebbi.

Een rit op kamelen (eigenlijk dromedarissen) kan worden gepland voor de zonsopgang of zonsondergang. Eventueel kan een rit op kamelen ook gecombineerd worden met slapen in de Sahara.

Optie 1
Slapen in de Sahara
( - 3 uur op een dromedaris)

Wie een nachtje wil blijven slapen in de Sahara, kan op de dromedaris naar een tentenkamp worden gebracht. De tocht duurt ongeveer 3 uur en je vertrekt na het middaguur.

Bedenk dat dit best een lange tocht is. Leuk als je voor de eerste keer op een kameel gaat rijden. Neem warme kleren mee, want ‘s nachts kan het koud zijn in de woestijn.

Overnachtingsoptie
Tentenkamp in de woestijn
Optie 2
Wandelen bij Erg Chebbi en rit op kamelen
( - 2 uur wandelen)

Zelf wandelen in de woestijn en de hoogste zandduinen beklimmen voor een goede inspanning.  De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De top van het zandduin kan bereikt worden met een zware klim. Neem voldoende water mee en zorg dat je de weg niet kwijt raakt.

Dit kan worden gecombineerd met een tocht op dromedarissen met zonsopgang of zonsondergang.

Overnachtingsoptie

Dag 5

t/m

Dag 7

Roadtrip naar Fes, 3 dagen Fes

( - 8 uur autorijden, half uur met de taxi)

De weg voert weer terug naar Fes. Dit keer in een keer terug naar het vliegveld, waar de auto wordt ingeleverd. Met de taxi ga je vervolgens naar de medina van Fes, het oude gedeelte van de stad, met smalle straatjes en talloze winkeltjes.

Je wordt bij de stadspoort opgehaald door de huisbaas van de Riad; een huis in de binnenstad met afgeschermde binnenplaats. Hier kan je fijn bijkomen van de lange rit. Verken daarna de oude binnenstad van Fes, in de ommuurde medina. Verdwaal in de kleine straatjes. Shop bij een van de vele winkeltjes. Bekijk de traditionele ambachten in de wijken voor metaalwerkers, leerlooiers, wolververs, wevers en pottenbakkers.

Koop een goedkope grote verse jus. Eet bij een van de vele streetfood-restaurantjes, kies één van de luxere restaurants of doe inkopen om zelf eten te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je komt alles tegen op een wandeling door Fes door Rue Talaa Kebira, van Bab Boujloud langs een oude hydraulische waterklok bij Café Clock tot de Chouara leerlooierij.

Overnachtingsopties
Tips
Bab Bouljoud
Chouara leerlooierij

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.