Kanoroute Bec d’Allier tot Val de Loire bij Charité-sur-Loire

De kanoroute Bec d’Allier tot Val de Loire bij Charité-sur-Loire beslaat met zo’n 30 kilometer. Het is de afstand tussen het punt waarop de rivier de Allier zich bij de Loire voegt, tot het punt waarop Réserve Naturelle Val de Loire begint. Op papier simpelweg een stuk kanoën en er is juist daarom reden om ons verder in dit traject te verdiepen.

Omdat we Bec d’Allier willen bereiken door het laatste stuk van de Allier af te kanoën over de kanoroute naar Bec d’Allier en de Loire, verwachten we tegen het einde van een dag Bec d’Allier te passeren. De natuurrijke westoevers van de Loire ten westen van Nevers lijken voor een bivouac geschikt, maar nog mooier is een eiland midden in de rivier.

Tussen Bec d’Allier en de eerstvolgende stad, Fourchambault, moeten zo’n 7 kilometer worden afgelegd. Met het plan om te kamperen net na Bec d’Allier, vóór Fourchambault, halen we daar al wat kilometers vanaf. De brug bij Fourchambault is geen obstakel. Het stadje kan een punt zijn om voorraden aan te vullen; er is natuurlijk een boulangerie en een supermarkt. Dat is wel even lopen vanaf de oever.

Het stadje vond haar oorsprong bij het openen van een metallurgische fabriek, waar ijzerertsen verwerkt werden. Er werden ooit ook 34.000 Vespa’s gemaakt en tot de dag van vandaag worden in een fabriek dichtbij het centrum motors gerenoveerd voor onder andere IVECO. Werkgelegenheid typeert de stad echter inmiddels niet echt meer. Er is ook een sterke afname van bewoners. Voor ons resteren eventueel de kerken als toeristische hoogtepunten. Voor rivierliefhebbers is het indrukwekkend om de gedenktekens te zien aan forse overstromingen op de hoge oevers in het stadje.

Er volgt een traject langs grotendeels onbebouwde oevers, al zijn dorpjes ten westen van de rivier nooit ver weg. Er is landbouw aan beide kanten van de rivier tot bij Marseilles-lès-Aubigny het canal latéral à la Loire weer dichtbij de rivier komt (vlak vóór Bec d’Allier passeren we al een kanaalbrug). Dat moest wel weer een keer gebeuren, gegeven dat de vertaling zoveel zegt als ‘kanaal aan de zijkant van de Loire’. Het zal dan ook niet de laatste keer zijn dat we dit kanaal kunnen bekijken.

Het hoort allemaal bij de afstand van zo’n 22 kilometer tussen Fourchambault en Charité-sur-Loire, waarmee we in één stuk tot het begin van het natuurreservaat Val de Loire kunnen komen. De brug bij Charité-sur-Loire is een obstakel dat beschreven staat. Het devies: rechts aanhouden bij de dijk vóór het eiland, de derde boog van rechts is in principe geschikt voor kano’s, maar natuurlijk is het raadzaam om even goed te kijken of het kan.

Kamperen kan in het wild even vóór de stad, of op de camping in Charité-sur-Loire, gelegen net na de brug op het eiland in de rivier tegen de grens van het natuurpark. Charité-sur-Loire is een stad die rijk is aan geschiedenis, als handelshaven aan de Loire en etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella met de priorij van de orde van Cluny. Oh, en er is vlakbij de brug een bakker. Bovenal mag het na de kanoroute Bec d’Allier tot Val de Loire bij Charité-sur-Loire voor ons een mooie plek zijn om na vanuit uit te kijken naar een meerdaagse kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.