Kanoroute de Loire: Bec d’Allier tot Orleans

Mboesch, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Van de uitstroom van de Allier, bij Bec d’Allier, voert het water in de Loire verder naar het noorden, voordat de rivier langzaam afbuigt naar het westen om bij Orleans uit te komen. Het is een afstand van ongeveer 170 kilometer die je op je gemak kan afleggen in 10 tot 14 dagen. We verkennen de kanoroute de Loire: Bec d’Allier tot Orleans.

Op de route verkennen we via vooronderzoek obstakels en langs de route zoeken we kampeerplaatsen voor een ‘bivouac’ of op een camping. Hetzelfde doen we voor supermarkten en boulangeries, om de voorraden onderweg aan te kunnen vullen. Zo krijgen we al snel een aardig beeld van waar we aan denken te beginnen. Dat kunnen we aanvullen met moois dat in en om de rivier te vinden is.

Hoogtepunt van de kanoroute de Loire: Bec d’Allier tot Orleans belooft een meerdaagse kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire te worden, het beschermde gedeelte van de Loire-vallei, waar we om die reden niet mogen wildkamperen. We hopen er des te meer te kunnen gaan genieten van natuurschoon en -diversiteit. Een stop in het park is eventueel mogelijk op een camping en wellicht is dat een goed idee om onszelf de gelegenheid te gunnen om een dagje ‘te vogelen’.

We moeten daar dan wel eerst komen. Vanaf Bec d’Allier is dat zo’n 30 kilometer kanoën. In principe haalbaar op één dag. Omdat we aan deze kanoroute een stuk kanoën over de Allier vooraf laten gaan en daarbij voornemens zijn om na het passeren van Bec d’Allier te kamperen, halen we daar alvast wat kilometers vanaf. Bovendien is er slechts één obstakel, vlak voor het natuurpark Val de Loire: de brug bij Charité-sur-Loire, met daar vlakbij een camping.

Na het natuurpark moeten we natuurlijk de resterende kilometers nog maken. Het is na Val de Loire nog zo’n 125 kilometer tot Orleans. Daar hoeven we ons op papier in principe niet voor te haasten, als we 20 kilometer als een comfortabel haalbaar gemiddelde nemen en bedenken dat we dan nog zo’n 10 dagen de tijd hebben. We kunnen er daarom naar uitkijken om ook dan langs de rivier mooie dingen te zien. Onszelf kennende is het bijna belangrijker om ons daarop goed voor te bereiden, al zijn er ook op dat deel van de route nog noemenswaardige obstakels om alert op te zijn. Je vindt daar verwijzingen naar in de volgende uitwerking van een dagschema voor een meerdaagse kanotocht over de Loire: Bec d’Allier tot Orleans.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.