Kanoroute over de Allier en de Loire

Meerdaagse kanotocht door Val d'Allier

Een kanoroute over de Allier en de Loire maakt de combinatie van twee rivieren in Frankrijk om te kanoën. Van die rivieren zagen we al genoeg om ons aan een voornemen te houden om daarover nog eens een lange kanotocht te maken. Meerdere keren kanoën op de Allier, zowel meerdaagse als enkeldaagse tochten, en mooie roadtrips langs de Loire waarin deze rivier uitstroomt, waren de aanleidingen voor dit voornemen.

Kanoën op de Allier deden we vanaf Billy tot en met Le Veurdre, een meerdaagse kanotocht door Val d’Allier. Daarom willen we de route vervolgen vanaf Le Veurdre en aansluitend de Loire bevaren om een kanoroute over de Allier en de Loire te vormen. Het eerste stuk is dan ook nog bekend; tot Apremont-sur-Allier kanoden we al eens een dagtripje. Via het bedrijf voor kanoverhuur in Le Veurdre, Canoë en Terre d’Allier, verkregen we voor dit traject al gedetailleerde informatie.

De Allier hebben we leren kennen als een hele mooie rustige rivier, die rijk is aan dieren, zowel in als boven water. Er zijn talloze watervogels te vinden, die hun eten in het visrijke water vinden. Daarnaast zijn ook (de hoeveelheid) ijsvogels en bijeneters voor ons bijzonder om te zien. Er is zelf een kans om bevers te spotten.

We hebben een eigen opvouwbare kano. Die gebruikten we al op de Allier. De kano is in theorie geschikt voor een dergelijke rivier en in de praktijk ook zeker zo gebleken. Het gemak van een eigen kano is, dat we geen huurafspraken hoeven te maken of huurkosten hebben. We worden niet door een verhuurder weer opgepikt aan het einde van de kanoroute over de Allier en de Loire, maar kunnen de kano opvouwen en met het openbaar vervoer weer terug, wanneer ons dat uitkomt.

De Loire is de langste rivier van Frankrijk en we zijn haar daardoor op verschillende reizen door Frankrijk ‘tegengekomen’. Ook deze rivier heeft een voor een deel een vrije loop, net als de Allier, dat betekent dat de rivier elk jaar kan veranderen. Dat is – en gaat samen met – mooie onverstoorde natuur. Wildkamperen langs de Allier en de Loire is daarom ook goed mogelijk, al is het in de aangewezen natuurparken verboden en moeten we dan naar een camping uitwijken.

De meerdaagse tocht die we over de Allier maakten bewees dat een langere kanotocht met kampeeruitrusting ons verzekert van een fantastisch avontuur. De Allier hebben we daarvoor zeer geschikt bevonden en ook de Loire ziet er veelbelovend uit. We maken daarom plannen voor een meerdaagse kanoroute over de Allier en Loire van Le Veurdre tot Orleans.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.