Kanoroute van Réserve Naturelle Val de Loire naar Cosne-Cours-sur-Loire

Met de kanoroute van Réserve Naturelle Val de Loire naar Cosne-Cours-sur-Loire laten we op papier het natuurrijkste stuk van de Loire achter ons en stevenen we af op één van de ‘grotere steden’ langs de Loire van Nevers tot Orleans. Er zit een kleine 18 kilometer tussen. We beschrijven hoe we daarvan kunnen genieten.

De natuur houdt natuurlijk niet ineens op, als het aangewezen natuurreservaat gepasseerd is. Het tegengestelde lijkt bijna te gelden, als de visdiefjes precies op de grens van het park rondom onze kano in het water plonzen. We komen echter wel vlot bij een stadje op de westoever van de Loire, Saint-Satur, dat overigens maar een kleine 2000 inwoners telt. Er is dan ook een bakkerij die op loopafstand van de rivier gelegen is. De stad kan ook bereikt worden via een sluis, die het canal lateral a la loire met de rivier verbindt.

Na de stad wisselen beboste en bebouwde oevers elkaar af tot Cosne-Cours-sur-Loire. In de rivier liggen enkele eilanden en het water splitst zich daaromheen op in verschillende stromen. De spoorbrug op een kleine 3 kilometer vóór Cosne-Cours-sur-Loire – inmiddels als fietsspoor een toeristische attractie – vormt evenmin een obstakel.

Dwars door Cosne-sur-Loire, zoals het informeel genoemd wordt, stroomt de rivier Nohain uit in de Loire. Het is niet mogelijk om de rivier op te peddelen zonder de kano over te tillen en ook dan kom je niet ver nadat je het centrum gepasseerd bent. We besparen ons de moeite, leggen de kano in overleg een paar uur bij de lokale kanoverhuurder en genieten na een oversteek over de brug juist op ons gemak van een lunch aan het water. Ook langs het water, dichtbij de monding, bezoeken we het Loire museum.

Omdat wildkamperen buiten het natuurpark van de Loire-vallei weer is toegestaan, kunnen we de beboste westoever tegenover Cosne-Cours-sur-Loire ook overwegen als kampeerplaats. Aan ruimte lijkt hier geen tekort te zijn en kan een ideale plek zijn om de stad voor de nacht te mijden. Overigens is er natuurlijk ook een camping te vinden. Uiteindelijk komen we zelf na deze kanoroute van Réserve Naturelle Val de Loire naar Cosne-Cours-sur-Loire iets verder langs de rivier uit voor een kampeerplek op een eiland ter hoogte van Myennes.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.