Kanotocht van Cosne-Cours-sur-Loire naar Ousson-sur-Loire

Wakker worden langs de Loire

Na Cosne-Cours-sur-Loire begint de Loire definitief westwaarts af te buigen. Niettemin blijft op een kaart opvallen dat parallel aan de rivier de snelweg richting Parijs meebuigt. Desondanks kleuren na de stad de oevers ook weer groen, tot bij Belleville-sur-Loire een kerncentrale opdoemt. Dit obstakel en meer ontdekken we in de voorbereiding op de kanotocht van Cosne-Cours-sur-Loire naar Ousson-sur-Loire.

Óf een kanotocht van Cosne-Cours-sur-Loire naar Ousson-sur-Loire moet leiden is iets ter overweging. De afstand tussen die steden bedraagt een kleine 25 kilometer, wat op papier meer is dan wij nodig vinden op een dag. Een voorverkenning van de route wijst op weinig bezienswaardigheden langs dit deel van de rivier.

Gelegenheid tot pauzeren in de natuur en wildkamperen lijkt er langs een groot deel van dit traject juist wel te zijn. Dat is wellicht een eerste hint naar de charme van deze tocht. Verder wordt deze voor de vlugge lezer online hoofdzakelijk overschaduwt door de passage langs de kerncentrale van Belleville-sur-Loire.

De Centrale nucléaire EDF de Belleville, gelegen net vóór Neuvy Sur Loire, vormt een noemenswaardig obstakel op de kanotocht van Cosne-Cours-sur-Loire naar Ousson-sur-Loire. Dat is niet omdat het op zichzelf een obstakel vormt voor een kanotocht over de Loire. Mits de aandacht voor de rivier naast de aanwezigheid van de indrukwekkende koeltorens niet verslapt.

De brug met stuw die volgt op de kerncentrale is namelijk wel een obstakel en moet met een portage over de rechteroever gepasseerd worden. Het is zaak om daar tijdig op ‘voor te sorteren’, omdat een eiland midden in de rivier bijna tot aan de brug strekt. Hoe langer je links blijft varen, des te lastiger de oversteek wordt.

Daarna kan ongestoord de route over de rivier vervolgd worden. Hier betreden we Natura 2000 gebied, dat de rivier omvat tot Tavers, dat voorbij Orleans gelegen is. Het is beschermd om haar goede natuurlijk staat en bekend als een plek waar kleine sterns, visdiefjes, visarenden en de kwak hun visstekken vinden. Het is bovendien een broedplaats voor de zwarte wouw en ijsvogel. Dát is een reden om geen haast te maken naar Ousson-sur-Loire.

Doen we dat toch, dan kan wellicht net zo goed doorgezet worden tot en met de brug bij Chatillon-sur-Loire. Deze aanvulling voegt zo’n twee kilometer afstand toe aan de lengte van de route. We passeren halverwege dat stuk een sluis voor het canal latéral à la Loire, ter hoogte waarvan het aanbevolen is om links aan te houden op de rivier.

De brug bij Chatillon-sur-Loire is op papier geen obstakel met instructies. De daarbij gelegen Camping Municipal des Combles kan een overnachtingsplek zijn. Met een daar gehuurde fiets kan gemakkelijk de bakker bereikt worden in het dorp dat aan de overzijde van de rivier ligt. Dat is dan geen luiheid te noemen, want de kanotocht van Cosne-Cours-sur-Loire naar Ousson-sur-Loire en vandaar naar deze plek meet 27 kilometer. Met de fiets is ook de 5 kilometer verder gelegen beroemde kanaalbrug van Briare te bereiken.

Die kanaalbrug, en de omgeving daarvan in Briare zelf, is een bezoek beslist waard. We bedenken er een rustdag voor, maar kiezen uiteindelijk voor een bezoek op deze zelfde dag. Daarom verlengen we de kanotocht deze dag tot 32 kilometer en maken zo gaandeweg een eigen plan van het schema dat we hier presenteren. Dat is zeer aan te bevelen, want het brengt ons uiteindelijk veel verder dan Orleans op een tocht die al onze verwachtingen heeft overstegen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.