Meerdaagse kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire

Kanoroute de Loire: Bec d'Allier tot Orleans
Charité-sur-Loire en Reserve Naturelle Val de Loire

Een meerdaagse kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire kan gemaakt worden als onderdeel van een langere kanoroute over de Allier en de Loire. Van het natuurrijkste deel van de rivier de Loire kan je  optimaal genieten door het ‘maar’ 20 kilometer lange stuk op ons gemak te bevaren en niet gelijk het hele park door te varen.

Réserve Naturelle Val de Loire begint net na de brug bij Charité-sur-Loire en omvat de rivier over de genoemde 20 kilometer die daarop volgt, tot vlak voor Tracy-sur-Loire. De doorreis wordt bepaald door het verbod op wildkamperen in het gebied. Een begrijpelijke maatregel.

Kamperen kan op de grens van het park op Île du Faubourg de Loire, een eiland in de Loire dat bij Charité-sur-Loire hoort en met twee bruggen verbonden is met de oevers van de rivier. Op het eiland is een camping waarvandaan je na een overnachting direct Réserve Naturelle Val de Loire in kan kanoën.

Opletten tijdens kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire

We varen hier door een natuurpark dat gepromoot wordt om haar diversiteit. Er zijn 20 verschillende biotopen die samengaan met een grote hoeveelheid verschillende dieren, waarvan sommigen zeldzaam zijn geworden. Als we de marketeers moeten geloven kunnen we speuren naar otters en bevers en misschien zelfs een edelhert spotten. Vogels kan je sowieso zien en dat is minstens zo leuk. Meer dan 350 soorten bezoeken de Loire-vallei en je kan er veel vanuit een kano goed zien.

De volgende camping is de Camping municipal van Pouilly sur Loire, die op de oever van dit bijzondere stuk van de Loire ligt op zo’n 15 kilometer in het natuurpark. Het belooft 3 sterren onder de wat exotische naam ‘Malaga’. Het nabijgelegen dorp kan voorzien in de belangrijkste benodigdheden (op vrijdag is er markt) en biedt ook nog een aantal bezienswaardigheden.

De brug van Pouilly sur Loire, die we bij de camping al zijn gepasseerd, ligt net zo ver van de bron van de Loire als van de monding. Beiden liggen op een afstand van 496 kilometer. Le Pavillon du Milieu de Loire is een museum over deze streek bij de Loire dat een kort bezoek waard is, daarvoor kan je ook enkel even aanleggen. Verder draait het vooral om het wijngebied en de daaraan verbonden geschiedenis en commercie.

Het einde van een meerdaagse kanotocht door Réserve Naturelle Val de Loire wordt bereikt dichtbij Tracy Sur Loire. Wildkamperen is vanaf daar weer toegestaan zoals wildkamperen langs de Allier en de Loire ook elders is toegestaan. Het havenstadje Saint-Thibault is de eerstvolgende stad aan de Loire. We zijn dan al weer goed op weg op de kanoroute van Réserve Naturelle Val de Loire naar Cosne-Cours-sur-Loire.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.