Met een camper naar Marokko

geschreven door Pim op

Met een camper naar Marokko reizen, geeft gelegenheid om veel plekken in het mooie land voordelig te kunnen bekijken. Overvaren naar Marokko met de camper is eenvoudig, maar er zijn wel wat tips en trucs die van pas kunnen komen. We vertellen er meer over in dit reisadvies.

Voor je vertrekt

Naar Marokko met de auto betekent een lange reis. Met een auto vol bagage en personen vraag je op zo’n afstand wat van het voertuig. Het komt veel voor dat mensen pech onderweg krijgen. Het laatste wat je wilt is stil komen te staan langs de weg.

Met de goedkope pechservice van Wegenwacht® van ANWB kan je prettig worden geholpen bij pech onderweg. Met ANWB Wegenwacht Europa Plus kan je zelfs geholpen worden in Marokko.

Bespaar eenvoudig zorgen en kosten van Nederland naar Marokko met de auto!

In veel opzichten lijkt overvaren naar Marokko met een camper op overvaren naar Marokko met de auto. Een aantal verschillen maken overvaren met een camper naar Marokko duurder, wat minder prettig of juist handiger. Dat krijg je snel genoeg in de gaten, maar het helpt om te weten wat je kan verwachten bij het avontuur van een reis met een camper naar Marokko.

Het belangrijkste verschil is dat de omvang van de camper en eventuele accessoires erop of erachter, invloed hebben op de kosten van overvaren naar Marokko. Een grote camper neemt meer ruimte in beslag in de veerboot waarmee je moet overvaren naar Marokko. Daar moet je voor betalen. Reizen met een klein campertje kan daarom bij het overvaren naar Marokko een groot verschil maken in de kosten van overvaren naar Marokko.

Overvaren met een camper naar Marokko

Een fietsendrager kan ervoor zorgen dat de totale lengte van je voertuig je precies in een andere prijsklasse brengt, het kan dan lonen om de fietsen even in de camper te zetten. Hetzelfde kan gebeuren met lading op een imperiaal. Bij een goede prijsvergelijking voor overtochten naar Marokko worden ook de afmetingen van je camper meegenomen.

Met een camper, zeker met een buitenlandse nummerplaat, ben je vlak na aankomst, bij de Marokkaanse grens, een doelwit voor ‘behulpzame locals’ die je proberen te helpen en daar wat geld voor terug verwachten. In principe heb je ze niet nodig en zullen ze het proces niet veel kunnen versnellen. Ze laten hooguit zien waar je terecht kunt voor het papierwerk en wat er van je verwacht wordt bij de grensovergang naar Marokko met een camper.

Als je het aandringen zat bent, wel zin hebt in een gesprekje, of de kosten van overvaren naar Marokko meevielen, kan je ze voor je laten lopen en je laten helpen bij het regelen van het papierwerk om Marokko binnen te komen. We raden wel af om je paspoort of andere persoonlijke of waardevolle spullen af te geven aan deze mensen. Doe dat alleen aan de douaniers of grenspolitie, die je kunt herkennen aan hun uniform met pet. Die zullen je overigens ook zonder hulp van locals goed de grens over helpen.

Je moet bij een reis met een camper naar Marokko wel rekening houden met een behoorlijke grenscontrole, zoals we die in Europa een beetje vergeten zijn. Daardoor kunnen wachtrijen ontstaan en afhankelijk van de haven die je kiest voor overvaren naar Marokko kunnen die oplopen tot uren. De omvang van de haven Tanger Med maakt haar populair voor overvaren naar Marokko vanuit Spanje, zelfs overvaren naar Marokko vanuit Frankrijk en overvaren naar Marokko vanuit Italië kan zover als deze haven.

Toch valt de controle vaak erg mee voor overduidelijke toeristen met weinig geheimen vergeleken met de volgeladen busjes en auto’s waarmee de Marokkanen zelf overvaren en een hoop het land inbrengen. Als de paspoorten zijn gecontroleerd en er een tijdelijk invoerdocument is gemaakt voor elk voertuig met een kentekenplaat, moet je de auto nog even parkeren voor een visuele inspectie.

Een agent kijkt dan de camper nog even na op de aanwezigheid van verboden spullen, zoals drugs, wapens, drones of grote hoeveelheden geld of handelswaar. Daarover hoef je je weinig zorgen te maken als je niet veel meer bij je hebt dan een bescheiden voorraadje alcoholische versnaperingen. Afhankelijk van wie er nog meer staan te wachten op een controle, kan het lang of kort duren voor je aan de beurt bent. Even geduld hebben dus!

Met een camper naar Marokko reizen geeft rondom de havens en grensovergangen als groot voordeel dat wachten geen probleem hoeft te zijn. Je hebt immers alles bij je om de tijd comfortabel door te komen! In de buurt van de havens zijn vaak ook camperplekken waar je de nacht voor of na de overtocht kan verblijven zonder dat je nog ver hoeft om je boot te halen of net nadat je de grens over bent gekomen. Bij de haven van Tanger Med is zelfs op het haventerrein een overnachtingsplek.

Met een camper naar Marokko reizen is dus goed te doen en een échte aanrader. Er is veel nieuws te zien buiten de grenzen van Europa, omdat de cultuur in Noord-Afrika zo verschilt van de onze. Daarbij komt dat je ‘s winters hier ver genoeg zuidelijk kunt komen om tóch zomers weer te vinden. Wij zijn fan en hebben daarom nog veel meer geschreven over reizen in Marokko. Goede reis!

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.