Twee weken Marokko: de Sahara, Fes en Marrakech

geschreven door Jiska op

Dit reisadvies is opgesteld om in twee weken Marokko te bezoeken. Natuurlijk lukt het niet om het hele land te bezoeken, maar je krijgt een goede en mooie indruk van het land! Marokko, het land van een totaal andere cultuur, heerlijk eten, aardige mensen en mooie natuur. En dat op maar vier uur vliegen. 

Er zijn adviezen gegeven voor accommodaties en activiteiten. Om Marokko goed te kunnen ervaren is het leuk je vakantie af te wisselen met steden en natuur.
Het reisadvies is opgesteld aan de hand van vliegen met Ryanair. Jullie vertrekken samen op zondag 9 september vanaf Eindhoven om 08.00. De persoon die na een week vertrekt, vertrekt op zondag 16 september om 10.50 naar Eindhoven. Deze retour reis kost €125,00 zonder incheck bagage.
De tweede persoon vertrekt vanuit Marrakech naar Eindhoven op donderdag 20 september. Deze twee vluchten kosten bij elkaar €110,00.

Jullie zullen voor de rit naar de Sahara een auto huren. De prijzen van de autohuur kun je hier goed vergelijken. Het totale bedrag zal zo tussen de €200,- en €300,- liggen.

De prijzen die zijn vermeld zijn per kamer per nacht. Beschikbaarheid en prijzen van de kamers, auto  en vluchten is onder voorbehoud.

Dag 1

Naar Errachidia

( - 4 uur)

Het gaat beginnen! Twee weken Marokko; de Sahara, Fes en Marrakech!
Jullie nemen het vliegtuig naar Fes. Eenmaal daar aangekomen moeten jullie eerst door de douane en vervolgens jullie bagage ophalen.
Jullie halen op het vliegveld jullie huurauto op en beginnen gelijk aan het eerste deel van jullie roadtrip naar de Sahara.
Jullie rijden richting Errachidia. Onderweg kunnen jullie lekker in een dorpje stoppen om wat te lunchen. De accomodatie waar jullie slapen ligt ten noorden van Errachidia. Daar overnachten jullie in een berberhuis. Je kunt hier ook een traditionele berber maaltijd nuttigen.

Overnachtingsoptie

Dag 2

Naar de Sahara

( - 3 uur)

De rit gaat vandaag door naar de Sahara. Eindbestemming is het plaatsje Merzouga. Je rijdt een prachtige weg met gigantische uitzichten. De zandduinen zie je zo hier en daar in de verte al liggen. In Merzouga kunnen jullie slapen bij Auberge Africa. Een fijne plek met een vriendelijke gastheer. ‘s Avonds kun je hier eten, maar je kunt ook prima in het dorpje zelf een restaurantje zoeken. Je kunt bij de auberge een kamelentocht boeken voor de volgende dag.

Overnachtingsoptie

Dag 3

De Sahara

()

Vandaag hebben jullie lekker de tijd om de Sahara in te gaan. Je kunt een kamelentocht doen (die je de vorige dag hebt geboekt). Dat kan met zonsopkomst, overdag of met zonsondergang. Ons advies is om overdag zelf door de Sahara te lopen. Je kunt de duinen inlopen, genieten van de omgeving en daarna weer terug lopen. Denk eraan om wel voldoende water mee te nemen, want het is warm. Ook is het handig om in de gaten te houden waar je heen loopt, zodat je de weg terug ook weer kunt vinden.
In de avond is er dan tijd om een kamelentocht te doen met zonsondergang.
‘s Avonds kun je weer een hapje eten in het dorp of bij de auberge.

Overnachtingsoptie

Dag 4

Naar Midelt

( - 4 uur)

 De Sahara gaan jullie weer achter jullie laten. De eindbestemming voor vandaag is Midelt. Jullie overnachten in Riad Villa Midelt. Onderweg kun je in een stadje stoppen om even lekker te lunchen.

Overnachtingsoptie

Dag 5

Naar Fes

( - 3,5 uur)

Jullie rijden vandaag naar het vliegveld van Fes om de auto weer in te leveren.

Het is écht de moeite waard om een tussenstop te maken in Ifrane en daar het ‘Centre Commercial’ te bezoeken. Een grote markt waar jullie je echt tussen de lokale mensen kunnen begeven. Er is van alles te koop, van kleding tot en met de heerlijkste verse dadels. Een mooie plek om van een lekkere Marokkaanse lunch te genieten.

Hoe jullie bij de Riad Noujoum Medina komen, moet even afgesproken worden met de eigenaar van de riad. Wellicht kan hij jullie, tegen een vergoeding, halen bij het vliegveld of jullie nemen een taxi naar de rand van de medina en worden daar opgehaald. De medina is de oude binnenstad en deze is autovrij. Het is niet aan te raden zelf de riad te zoeken, omdat het nogal een doolhof kan zijn.

Afhankelijk van jullie aankomsttijd in Fes, kunnen jullie nog even een kijkje nemen in de medina. Dit is wel een beetje een wirwar van straatjes, dus het is fijn als je de naam van de Riad weet, zodat eventueel iemand jullie later weer kan helpen om terug te komen bij de Riad.

Overnachtingsoptie
Tip
Markt Ifrane

Dag 6

t/m

Dag 8

De medina van Fes

()

De komende twee dagen hebben jullie de tijd om de medina van Fes te bezoeken. De medina bestaat uit duizenden straatjes waar je heerlijk kunt wandelen en verdwalen.

Je kunt er voor kiezen om een ochtend een gids in te huren, zodat die jullie wegwijs kan maken in de medina en jullie het een en ander kan vertellen. Deze gids kan geregeld worden bij de Riad.
Jullie kunnen natuurlijk ook zelf de medina ontdekken.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden waar je langs kunt wandelen, zoals de leerlooierij, de blauwe poort, het ambachtswerk, de universiteit. Je kan hierlangs een wandeling in de medina van Fes maken. Ook is het heerlijk om gewoon zonder doel rond te lopen. Alleen maar kijken wat er gebeurt. Om een mooi uitzicht te hebben over de medina van Fes is het de moeite waard om Tombeaux des Merinides te wandelen, buiten de stadsmuur. Je kunt hier even lekker relaxed zitten en genieten van de rust om je heen.

Het is heerlijk om tijdens het ontdekken van Fes hier en daar wat te eten en te drinken. Op bijna elke straathoek kun je voor €1,- een heerlijke verse jus d’orange halen. Ook kun je op veel dakterrassen een echte Marokkaanse thee bestellen en genieten van het uitzicht over Fes. Wanneer je aan iemand vraagt om je naar een dakterras te brengen, doet diegene dat wel voor een kleine fooi. Ze kennen allemaal wel iemand met een dakterras. Een voorbeeld is Mama Africa, waar je mooi uitzicht hebt over de al-Qarawiyyin Universiteit
Er zijn talloze eettentjes waar je het lekkerste eten kunt krijgen. Zoek een tentje uit met tl-licht en veel mensen binnen en bestel wat de locals bestellen. Het is waarschijnlijk heel lekker. Natuurlijk zijn er ook wat meer ‘westerse’ restaurants waar je heerlijk kunt eten. De harira soep bij Cafe Clock is om te smullen.

Overnachtingsoptie
Tips
Thee drinken op een dakterras (~€1.50)
Marokkaans eten (~€4)
Leerlooierij
al-Qarawiyyin Universiteit
Bab Bou Jeloud (de blauwe poort)

Dag 8

Naar Marrakech

( - 8 uur)

Jullie verlaten vandaag Fes. Eén van jullie heeft een taxi nodig naar het vliegveld, de ander heeft een taxi nodig naar het treinstation. Dit reisadvies zal verder gaan vanaf het treinstation van Fes.
Je kunt van te voren online een ticket boeken voor de trein. Er is een keuze uit eerste en tweede klas. In totaal duurt de rit 8 uur. De trein gaat via Meknes, Rabat en Casablanca naar Marrakech. Een overnachtingsopties is hieronder aangegeven.

Overnachtingsoptie
AirBnB (~€20)

Dag 9

t/m

Dag 12

De medina van Marrakech

()

De komende drie dagen heb je alle tijd om de medina van Marrakech te bezoeken. Ook dit is een wirwar van straatjes. Er is een hoop te doen in Marrakech. Als eerste is het ook hier leuk om lekker door de medina te slenteren en je te verbazen over alles dat je tegenkomt.

Een bezoek aan het plein Djemaa-El-Fna kun je niet overslaan. Het is een groot plein waar van alles te beleven is, zoals een markt met lokale producten, lekkere verse jus d’orange, maar ook mensen die geld van je willen door je bijvoorbeeld wat aan te bieden als henna tattoos of een showtje met een aap. Zolang jij niet ingaat op hun aanbod, zul je er weinig last van hebben. ‘s Avonds wordt deze markt omgetoverd tot een markt waar je een avondmaaltijd kunt nuttigen. Heel leuk om een keer te doen.

Ook in Marrakech zijn veel souks waar allerlei handgemaakte dingen worden verkocht. Vooral de souk des Teinturies is heel leuk om te bekijken. Je komt hier felgekleurde strengen wol tegen, die het weggestopte straatje mooi aankleedt.

Wanneer je even wat rust wilt, kun je een bezoekje brengen aan Le Jardin Secret. Dit is een mooie tuin waar je voor een klein bedrag in kan. Een andere mooie tuin is Jardin Majorelle. Deze ligt iets buiten de medina, maar ook zeer de moeite waard. Er zijn mooie plekjes en bankjes waar je kunt genieten van de rust en de tropische planten en bomen.

Als de Medersa Ali Ben Youssef Koranschool open is (hij is gesloten geweest vanwege renovatie), is het zeker de moeite waard om deze binnen te gaan. Er wordt tegenwoordig geen les meer gegeven, maar je kunt een kijkje nemen op de prachtige binnenplaats en een aantal kamertjes.

Er zijn in Marrakech veel galeries waar je mooi kunstwerk kunt zien. Je kunt het werk van lokale kunstenaars en fotografen bekijken.

Ook zijn er verschillende paleizen te bezoeken in Marrakech. Bijvoorbeeld het Bahiapaleis. Hier geniet je van de prachtige plafonds en de mozaïekwerken die je in heel Marokko terug ziet.

Net als in Fes, is het in Marrakech ook leuk om op een dakterras wat te eten/drinken. Dat kan bijvoorbeeld bij Hotel Restaurant Cafe de France of Cafe Restaurant Argana, beiden met uitzicht op het Djemaa-El-Fna plein. Voor een lekkere maaltijd kun je ook terecht bij Roti D’or, een klein restaurantje net weg van de drukte van het Djemaa-El-Fna plein. Natuurlijk kun je, net als in Fes, ook in Marrakech genieten van het lekkere streetfood.

Overnachtingsoptie
AirBnB (~€21)

Dag 12

Naar Eindhoven

( - 4 uur)

Na ongeveer twee weken Marokko, is het vandaag tijd om naar huis te gaan. De vlucht gaat om 17.20 uur vanaf het vliegveld van Marrakech. Je kunt in de ochtend en begin van de middag dus nog even genieten van het Marokkaanse leven, maar je moet daarna wel weer met een taxi naar het vliegveld om je vlucht te halen. De gastvrouw van je AirBnB kan je vast helpen met het vinden van een taxi. Gewoonlijk moet je vanaf de medina eerst een petit taxi naar het station nemen, waar je een grand taxi naar het vliegveld kan regelen.

De cultuur in Marokko is anders dan de cultuur die we in Nederland gewend zijn. Het is aan te raden om als reizende vrouw je aan te passen aan de normen en waarden van het land. Dat betekent dat je rekening moet houden met je kleding. Het is gewenst om schouders en knieën te bedekken. Wil je een foto van een persoon maken, dan is het wel zo beleefd om aan de persoon te vragen of hij/zij dat goed vindt.

Als Westerse ongetrouwde vrouw kun je de aandacht krijgen van de Marokkaanse mannen. Het kan zijn dat ze tegen je praten of je iets willen vragen. Als je dit niet fijn vindt, is het handig om hier niet op te reageren en gewoon verder te gaan met waar je mee bezig was. Dezelfde strategie werkt ook goed bij verkopers en taxichauffeurs. Ze krijg het snelst in de gaten dat ze je niet gek krijgen als je blijft glimlachen en ze vriendelijk bedankt. 

In Marokko is fooi geven een normale zaak. Zeker wanneer iemand jou heeft geholpen, verwachten de mensen vaak een kleine fooi. Bijvoorbeeld als iemand je de weg wijst. Een kleine fooi wordt gewaardeerd, daar maak je vrienden mee.

Ook afdingen is een normale zaak in Marokko. Ze vragen vaak de hoofdprijs voor producten of taxi ritjes. Je moet van te voren weten wat je ervoor wilt geven, want zodra je vraagt wat het kost, geef je aan dat je het wilt kopen en dat je de prijs niet weet. Ook hier geldt dat glimlachen je verder brengt, ook als je het moet afleggen tegen het handelaarsinstinct van de Marokkanen, want gaat het nou echt om die paar euro?

Bovenstaand reisadvies is een suggestie. De reis is altijd in te korten of te verlengen met een aantal dagen.
Willen jullie meer opties, over bijvoorbeeld andere plekken in Marokko, andere accommodaties of een ander advies voor een ander land, laat het gerust weten.

Hebben jullie hulp nodig bij het boeken van vluchten, auto en/of accommodaties, laat het ons dan ook weten. We helpen je graag. Neem dan contact met ons op via [email protected].

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.