Wandelvakantie in Cairngorms National Park Schotland bij Braemar

Dit is een reisadvies voor een wandelvakantie in Cairngorms National Park, Schotland, bij Braemar. We gaan ervan uit dat jullie met een vliegtuig aankomen in Edinburgh, vanwaar de trein rijdt naar Pitlochry. Daar halen we jullie op met de auto en rijden naar Braemar, in het hart van Cairngorms National Park. Hier kunnen we de eerste nacht verblijven. In de omgeving van Braemar zijn daarna veel mogelijkheden voor een toffe wandelvakantie in Cairngorms National Park.

Overnachten in Cairngorms National Park

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in Cairngorms National Park. Meest basic is wildkamperen, dat is toegestaan in het park. Iets minder basic zijn bothies. Praktisch gezien is overnachten in een bothy kamperen zonder tent. Er zijn een aantal bothies in Cairngorms National Park op wandelafstand (dagtocht) van Braemar. In Braemar zijn een camping, genaamd Braemar Caravan Park, een Youth Hostel en een heel aantal guest houses en cottages. Braemar is een toeristisch dorpje met een klein kasteel en de nodige voorzieningen zoals een buurtsuper en tankstation.

Wandelroutes bij Braemar

In de omgeving van Braemar zijn behoorlijk wat mogelijkheden voor een wandelvakantie in Cairngorms National Park beschreven. Ze variëren in afstand en moeilijkheidsgraad. Op onderstaande kaart zijn de routes weergegeven, met korte beschrijvingen en links naar meer informatie. Het is verstandig om routes te kiezen die passen bij je wandelervaring, uithoudingsvermogen, uitrusting en de weersomstandigheden. Routes kunnen gecombineerd of in etappes worden gelopen, om meerdaagse tochten te maken.

Een heel toegankelijke optie lijkt om een wandeling naar Callater Stable Walkers’ Bothy te maken. De bothy ligt op ongeveer 5 kilometer van de weg ten zuiden van Braemar. Vanaf de bothy zijn twee langere wandelingen te maken: Tolmount and Tom Buidhe via Loch Callater en het Creag nan Gabhar circuit.

Vanaf de Linn of Dee parkeerplaats (10 km rijden vanaf Braemar) zijn veel combinaties te maken. Een ruige wandeling lijkt An Sgarsoch and Carn an Fhidhleir richting het zuidwesten. Dit is een lange route (42 km – 12 uur). De bothy Ruighe Ealasaid (the Red House) langs deze route is buiten gebruik en onveilig verklaard. Een groot deel van de route moet dubbel worden gelopen omdat het geen rondje is. Vergelijkbaar is Beinn Iutharn Mhor and Carn Bhac, een wandeling die iets korter is  (32 km) maar een steilere klim naar het hoogste punt heeft. Deze wandeling loopt zuidwaarts vanaf Inverey (8 km rijden vanaf Braemar).

Richting het noorden vanaf de Linn of Dee parkeerplaats liggen zoveel routes, dat een soort netwerk ontstaat. Hier zijn dan ook flinke afstanden te maken, genoeg voor meerdere dagen. Er zijn gaandeweg op meerdere punten mogelijkheden om via een andere route terug te keren. De Hutchison Memorial Hut lijkt een bijzondere tussenstop op een route van 30+ kilometer. De wandeling naar Ben Macdui, het hoogste punt van Cairngorms National Park en de tweede hoogste berg van Groot Britannië, ligt ook in dit gebied.

 

Wandelingen die dichterbij de Linn of Dee parkeerplaats liggen kunnen ook erg leuk zijn voor een dagtocht. Zo is er het hele korte Linn of Dee circuit (3 km) en het Clais Fhearnaig circuit (16.25 km) met halverwege een punt waar de auto ook kan komen. Vanaf die parkeerplaats begint, gedeeltelijk over dezelfde route, ook de klim naar Beinn a’ Bhuird (ik lees: being a bird – het betekent ‘the table hill‘) die het als 11e hoogste ‘berg’ niet wint van Ben Macdui, maar wel een grappige naam heeft. De routebeschrijving maakt het voor mij aannemelijk dat de naam je grootste wens beschrijft bij aankomst op het hoogste punt. Je zal de helft (14 km) van de hele route echter toch terug moeten lopen.

Reisplan

Met alle gekheid, maar vooral routes op een rij, ziet dit deel van Cairngorms National Park er veelbelovend uit voor een mooie wandelvakantie! We zullen ter plekke moeten zien wat het weer doet, onze lijven aankunnen en andere mensen doen, om er een leuke tocht van te maken. Daarbij moeten we ook de geschikte plaatsen voor wildkamperen gaandeweg nog een beetje ontdekken. Als ik de foto’s zo zie, kan het een toffe week worden.

Boek om te beginnen een vlucht naar Edinburgh met een aankomsttijd die genoeg tijd laat voor een daarop volgende treinreis van Edingburgh naar Pitlochry (2,5 uur) en rit naar Braemar (1 uur). Dan kan je daarbij aan het eind van de eerste reisdag een overnachting in Braemar boeken. De paklijst en verdere plannen volgen later!

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.