Reisgewoontes in Nederland

geschreven door Jiska op

Op reis leer je jezelf reisgewoontes aan die je in Nederland niet toepast. Worden sommige dingen normaal, terwijl die in Nederland helemaal niet normaal zijn. Zo waren er een paar puntjes in onze gewoontes in contrast met de Nederlandse gebruiken die ons de eerste weken na thuiskomst opvielen.

De eerste week in Nederland zocht ik op de meeste wc’s een afvalbakje. Want daar moet namelijk in grote delen in Azië je wc papier in als je het hebt gebruik. We hoefden er op reis niet meer over na te denken om ons gebruikte wc papier in een afvalbakje te stoppen, dat was een reisgewoonte geworden. Hoe gek is het dan om in Nederland het wc papier weer gewoon door te spoelen.

We moeten in Nederland weer op tijd naar de bushalte lopen als we ergens heen gaan. De bustijden worden hier strak aangehouden, terwijl we in Sri Lanka soms niks snapten van wanneer een bus wel of niet zou rijden. Toch best een voordeel van Nederland dat de bussen op vaste tijden rijden, zo kan je nog eens een afspraak maken. Toch merk ik dat we ons door de reisgewoonte nu in Nederland minder bezig houden met de tijden. Mis ik een bus of trein, dan gaat er altijd wel weer een volgende.

Wat was het heerlijk om in Azië overal op straat wat te eten te kunnen halen. In Nederland moeten we toch echt een paar minuten fietsen om bij de supermarkt te komen. Om de hoek staat helaas geen rotikraampje of een fruitkraampje. Ook het straatleven is in Nederland veel rustiger. We zien weinig mensen op de stoep lopen, terwijl er in Azië van alles gebeurt op de stoep of op straat.

Op reis konden Pim en ik lekker honderduit praten over mensen op straat of in een restaurant. Niemand verstond ons. Hier in Nederland verstaat iedereen ons weer. De eerste weken letten we er dus op dat we niet overal in het openbaar aan elkaar vertellen wat we zien. Ook is het raar om tegen de caissière ineens Nederland te praten of in de rij bij de kassa Nederlands om je heen te horen.

In de zomervakantie moest ik met twee vriendinnen boodschappen doen. We hadden maar twee fietsen, dus dat was niet zo handig. Toen kwam het serieus in me op om tegen hen te zeggen: ‘Dan gaan we toch gewoon met z’n drieën op de scooter!’. Na twee seconden bedacht ik me. In Nederland past niet alles op een scooter en mag ook niet alles op een scooter, terwijl het in Azië echt niet vreemd is om met drie of meerdere mensen op een scooter te zitten. We hebben toch maar een fiets geleend zodat we niet gevaarlijk met de scooter weg hoefden 🙂

Welke verschillen in gewoontes vallen jou op als je weer terug bent van reis?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.