Na een rommelige grensovergang vanuit Vietnam, waarbij we en passant voor een dollar gezond worden verklaard, krijgen we op weg naar Kampot een eerste indruk van een nieuw land. Het is opvallend vlak en stukken armer hier. Dat doet niets af aan de onvoorwaardelijke vriendelijkheid van de mensen. Als we uit het busje stappen legt een tuk-tuk driver ons uit dat hij ons zijn diensten kan aanbieden, maar ook hoe we kunnen lopen, mochten we daar de voorkeur aan geven. We zijn in Cambodja!
In het kort
In iets meer dan twee weken reizen we van Zuid-Oost naar Noord-West Cambodja en reizen daarmee ongeveer terug in de tijd. Het Cambodja van nu zien we terug in de aardige mensen die ons het meest opvallen in Kampot. De overblijfselen van de Franse bezetting zien we in National Park Bakor, de verschrikkingen waarmee Pol Pot het land traumatiseerde bij de Killing Fields van Choeng Ek, dichtbij Phnom Penh. De onverstoorde primitieve drijvende dorpen vinden we met een boottocht van Battambang naar Siem Reap waar we tenslotte de overblijfselen van een oude beschaving vinden in en rond het wereldwonder Angkor Wat.
Bezienswaardigheden
– Kleine stadjes, zoals Kampot
– Koloniaal Hill Station in National Park Bokor
– Killing Fields van Choeng Ek bij Phnom Penh
– Bamboetrein en boottocht bij Battambang
– Angkor Wat bij Siem Reap
Naar Cambodja
We steken de grens over bij het Vietnamese Ha Tien en betalen aan die kant al $25 voor een Cambodjaans visum dat voor ons georganiseerd wordt. Op de grens betalen we nog $1 voor een medische check. Een apparaatje, wij denken een thermometer, wordt tegen ons voorhoofd gezet. Jiska blijkt zondermeer gezond, ik moet even afkoelen onder de ventilator en mag dan alsnog reizen door Cambodja in het busje dat ons aan de Cambodjaanse kant van de grens oppikt. Dit busje vertrekt natuurlijk pas als iedereen goedgekeurd is, dus het is waarschijnlijk sneller en bijna zeker goedkoper om gewoon op eigen houtje de grens over te steken. Al moet je dan natuurlijk wel jezelf redden en daarbij ook nog eens het hoofd koel houden!
Vervoer, eten en slapen
De meeste locals reizen tussen steden in minibusjes. Over het algemeen vertrekken busjes richting bijvoorbeeld het noorden ook in het noorden van de stad en komen ze dan, logischerwijs, aan de zuidkant van de stad van bestemming aan. De chauffeur helpt je graag aan een plaatsje, maar vaak strijken omstanders nog een paar dollar op door als tussenpersoon te fungeren. Er zijn vaak ook iets georganiseerdere touringcars die je voor iets meer geld op gezette tijden in de koelte van de airco op standje maximaal van A naar B brengen. Ook hierin tref je locals aan. Kleine stukken kun je natuurlijk ook overbruggen in een taxi of tuk-tuk. Zo huurden wij voor een dag naar Beng Mealea, bij Angkor, een tuk-tuk driver in. Omdat Cambodja zo vlak is, kun je ook met een fiets prima uit de voeten. Wij fietsten door de drukke straten van Phnom Penh naar de Killing Fields van Choeng Ek, rond Battambang, twee van de drie dagen rond Angkor Wat en naar de zijdefabriek bij Siem Reap. De boottocht van Battambang naar Siem Reap is zeer de moeite waard en bij Battambang moet je, al brengt deze je van A naar A, zeker de bamboetrein (Norry) niet aan je voorbij laten gaan!
Typisch Cambodjaans eten doe je uit een soort buffet van pannen waarin je groente en vlees in verschillende sauzen aantreft. Je bent welkom om eerst even in de pannen te kijken, zonder te hoeven bestellen. Er staat vervolgens altijd wel iemand voor je klaar om voor weinig geld je bord vol te scheppen. Straattentjes zijn te herkennen aan niet veel meer dan een wok op een gaspit. Hier worden onder soms dubieuze omstandigheden de goedkoopste fried rice/noodles in een handomdraai voor je bereid. Even genoeg gehad van local? In Siem Reap deden we ons tegoed aan heerlijke pizza’s en pasta’s. Buon appetito!
Wij sliepen uitsluitend in tweepersoonskamers, die vaak evenveel kosten als twee dormbedden en dan soms ook nog een eigen badkamer, maar in ieder geval een ventilator hebben. Voor airco en een warme douche betaal je soms net iets meer, maar als je belooft die voorzieningen niet te gebruiken krijg je wel dezelfde kamer. In Siem Reap was het zo drukkend warm dat we, zelfs na het kleinste uitstapje, graag een koude douche namen bij Mommy’s Guesthouse!
Benodigdheden
Om Cambodja binnen te komen heb je wat Amerikaanse dollars nodig. Eenmaal binnen kun je die gelijk weer aanvullen; uit de ATMs komen uitsluitend dollars. Wisselgeld kleiner dan $1 krijg je terug in Cambodjaanse riel of, als dat niet voorhanden is, in snoepjes. Een lach op je gezicht is verder alles wat je nodig zult hebben. De lieve inwoners gunnen je dan al snel alles wat je maar wilt, want conflicten, daar hebben ze hier genoeg van gehad.
Kosten
Reizen door Cambodja is goedkoop. De enige noemenswaardige uitgave is eigenlijk de toegangsprijs voor Angkor. De prijs hangt samen met de tijd die je er wilt besteden. Wij kozen voor een entreekaart voor drie dagen voor $40 en dat bevelen we ook aan. Die drie dagen kan je overigens uitspreiden over een hele week. De boottocht van Battambang naar Siem Reap is, terwijl het de kwaliteit heeft van een toeristische excursie, gewoon lokaal vervoer en dus nog best betaalbaar met $20 p.p.. Onderhandel altijd met bestuurders, maar wel met een glimlach, dat levert het meest op! Zo gaven wij met z’n tweeën in 16 dagen in totaal niet meer dan €550,- uit.
Reisschema
– 3 dagen Kampot en Nationaal Park Bakor
– 2 dagen Phnom Penh
– 2 dagen Battambang
– 9 dagen Siem Reap (waarvan 3 dagen Angkor)
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten
Reacties
Bedankt weer voor de handige informatie 🙂 Betaal je er dan ook overal met dollars, of toch ook veel met de Cambodjaanse riel?
Hoi Jolein,
Het meest betaal je met dollar. Koop je iets kleins (onder $1) dan betaal je met riel. De centen van het wisselgeld krijg je in riel terug en dat kan aangevuld worden met dollars. Lekker rekenen dus 🙂
Bedankt 😀