Reizen door…Laos

geschreven door Pim op

Geen andere keer reden we in een nachttrein op een grensovergang af. Het is dus wel even wennen om in de kou van de vroege morgen voor de grenspost te staan in afwachting van ons visum. Even later zitten we tussen glimlachende locals in een bus aan de kant van Vientiane met een bakje kokos poffertjes in ons hand. We zijn in Laos!

In het kort

We reizen 8 dagen door Laos, op weg naar Noord-Thailand. Direct na de grensovergang besluiten we Vientiane over te slaan en naar Vang Vieng door te reizen in een minivan die we delen met wat Chinezen. Daar vinden we ons in een paradijsje. We snappen direct de aantrekkingskracht van dit stadje, dat vooral voor toeristen lijkt te bestaan. We wandelen, ervaren een hoogtepunt in een luchtballon en kanoën op de rivier die zo populair is om het ‘tuben’. Dan door naar Luang Prabang, dat weer heel anders is. De route ernaartoe is bijzonder, door het binnenland van Laos. We vangen een glimp op van de locals in hun houten huizen en worden erg nieuwsgierig. Op eerste kerstdag wagen we een poging om te fietsen naar de Kuang Si watervallen, maar bedwingen het golvende landschap uiteindelijk in een tuktuk. Tot slot genieten we twee dagen van de slow boat naar de grens van Thailand: een onvergetelijk boottocht over de Mekong.

Naar Laos

Vanuit Bangkok nemen we een nachttrein naar de grens bij Vientiane. Om 6 uur ‘s ochtends stappen we daar over op een tuk tuk die ons, na een stop bij een ‘visakantoortje’ voor een visum voor Laos dat je daar echt niet hoeft te kopen(!), bij de Thaise grens brengt. Er is best een groot ‘niemandsland’ tussen Thailand en Laos, daarom is er een busdienst die je afzet bij de grenspost aan de grens van Laos. Daar moeten we in de rij voor een visum, eerst om een briefje te krijgen dat we mogen invullen, dan om het briefje in te leveren en tot slot om het visum in ontvangst te nemen. Met een koude wind valt dit niet mee op de vroege ochtend. Aan de andere kant pinnen we onze eerste Kip, de lokale valuta, bedanken de minivanchauffeurs en stappen in de local bus die ons naar het busstation in Vientiane brengt.

Bezienswaardigheden

– Karstgebergte vanuit een luchtballon bij Vang Vieng
– Blue Lagoon bij Vang Vieng
Kuang Si watervallen bij Luang Prabang
– De slow boat naar Thailand over de Mekong

Vervoer, eten en slapen

We beginnen met reizen door Laos met een lokale bus, maar in Vientiane blijkt al dat wij sneller willen reizen dan de locals. Dus laten we ons verleiden om in een minivan te reizen door Laos, en dat bevalt best goed. Vlot zijn we in Vang Vieng en twee dagen later bevalt de rit naar Luang Prabang ook goed, al zijn de wegen erg kronkelig! Toch laten we ons het beste van het vervoer in Laos niet ontnemen: de slow boat! Een heerlijke tocht van twee keer 9 uur, gespreid over twee dagen, met locals en andere toeristen.
Stiekem stond Laos hoog op ons lijstje omdat, als gevolg van de Franse kolonialisatie, hier lekker stokbrood te vinden zou moeten zijn. Niets blijkt minder waar, al is het nou ook weer niet overal beschikbaar. In Vang Vieng eet je wat de locals ook eten, bijvoorbeeld rijst of laksa, of cliché westers, zoals burgers en sandwiches. Langs de straat kan je heerlijke belegde broodjes kopen, of een lekkere pannenkoek. In Luang Prabang kan je bijzonder chique eten, of juist lekker eenvoudig.
Een groot deel van Vang Vieng staat vol guesthouses. In Luang Prabang is dat wat beter in balans, maar is er genoeg keuze. Ook waar de slow boat voor de nacht stopt langs de Mekong hoef je geen boekingen te doen, er zijn verschillende guesthouses voor verschillende budgetten. Goedkoop kan wel eens heel eenvoudig zijn, een warme douche is een (onnodige) luxe. Zeker omdat we zo snel reizen is eigenlijk een goed bed alleen belangrijk, zodat we uitgerust weer verder kunnen!

Kosten

In maar acht dagen proberen we zoveel mogelijk uit reizen door Laos te halen. Dat is waarschijnlijk een tikkeltje duurder dan echt op budget reizen, maar nog steeds goed betaalbaar. Zeker als je meebeschouwt dat de luchtballonvaart $ 78 p.p. kost (veel geld op reis, maar natuurlijk spotgoedkoop), we ook nog kano’s hebben gehuurd en voornamelijk in minivans hebben gereisd is € 397,55 voor twee personen heel erg betaalbaar!

Reisschema

1 dag doorreizen naar Vang Vieng
2 dagen Vang Vieng
1 dag reizen naar Luang Prabang
1 dag Luang Prabang
2 dagen slow boat naar Huay Xai

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jolein
    26 mei 2014

    Jaaaa, daar is er weer een, bedankt 😀 Boeken jullie over het algemeen van te voren een hostel of zoeken jullie ter plaatse iets?

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.