Oneindige palmboomplantages strekken zich uit rond het vliegveld van Kuala Lumpur. In de bus naar het centrum zien we een tijdje niks anders. Totdat de skyline van de stad de horizon bepaalt. Niet veel later stappen we midden in het centrum uit de gekoelde bus. Het is drukkend warm en benauwd. We zijn in Maleisië!
Hoogtepunten
– Jungle en locals: thuis bij de Koppensnellers
– Urbanisatie in KL
– Grotten en miljoenen vleermuizen in Gunung Mulu National Park
– Kassen en theeplantages in de Cameron Highlands
– Chillen op Pulau Pangkor
In het kort
We reizen in Maleisië samen met Jiska’s ouders. Ze komen een paar dagen na ons aan en met hen vliegen we door naar Sarawak, op Maleisisch Borneo. Daar doen we een driedaagse bouwsteen van maleisieonline.nl, in de jungle bij Kuching leven we mee met de locals. Dan vliegen we door naar Nationaal Park Mulu waarin we ook overnachten. We bekijken de vier meest toegankelijke grotten en verkennen nog meer jungle voor we met een overstap in Miri terugvliegen naar KL, zoals de hoofdstad ook wel genoemd wordt. Verder verkennen we de peninsula (het schiereiland dat het vasteland van Maleisië vormt). We bezoeken Taman Negara en de Cameron Highlands om daarna letterlijk te stranden op Pulau Pangkor en heerlijk klein eilandje voor de westkust van Maleisië op zo’n vier uur reizen van het beginpunt en het eindpunt voor onze reis door Maleisië: Kuala Lumpur.
Naar Maleisië
De vlucht vanuit Bangkok naar Maleisië vliegt voorbij; het uurtje extra door tijdverschil op het vliegschema hadden we even niet meegerekend. Een visum krijgen we bij aankomst voor 30 dagen. We kiezen de goedkoopste bus (Jetbus, 8RM) vanaf de low cost carrier terminal (LCCT) die ons, weliswaar in 1,5 uur, direct naar het centrum van Kuala Lumpur brengt. Een goed alternatief is de KLIA Ekspres, een snelle treinverbinding direct naar de hoofdterminal voor 35RM p.p..
Vervoer, eten en slapen
Reizen door Maleisië is goed te doen. Er is altijd wel een bus of een taxi (met meter – dringend om vragen) tussen bestemmingen, totdat je ook Maleisisch Borneo wilt verkennen. Dan is vliegen de meest voor de hand liggende optie. We vliegen van Kuala Lumpur naar Kuching, van Kuching naar Mulu en van Mulu via Miri weer naar Kuala Lumpur en omdat dit zo gewoon is, is het ook best betaalbaar. Weer op het vasteland nemen we verder de bus, omdat je eigenlijk alleen een auto kan huren en weer inleveren in Kuala Lumpur en we niet de hele tijd aan een auto willen vastzitten. Binnen het centrum van Kuala Lumpur rijdt de KLGO bus gratis rond, een ideale manier om de stad goedkoop te verkennen.
De smeltkroes van culturen, die Maleisië is, komt ook naar voren in het eten. Er zijn echte Maleisische gerechten, die het meest weghebben van Indonesisch eten, zoals nasi en pisang goreng, maar je kan ook bijna overal Chinees, Indiaas of zelfs Westers (je krijgt vaak toast bij het ontbijt) eten. We eten in KL bij de foodstalls aan Jin Alor, het Indiase buffet bij de Central Market of de straattentjes in China Town. In de rest van het land is de keuze soms, zelfs zelden, beperkter, maar het eten sowieso nooit minder lekker.
Voor het eerst voelen we de noodzaak om het een en ander te boeken, als we de mogelijkheden verkennen om te slapen in Kuala Lumpur, Kuching, Mulu, Tanah Rata en op Pulau Pangkor. In Mulu National Park boeken we de laatste bungalow binnen de grenzen van het park, in Tanah Rata moeten we een uur zoeken naar een slaapplekje en op Pulau Pangkor treffen we het met een gratis upgrade omdat de goedkope kamers volzitten; het is druk in Maleisië rond het Chinees Nieuwjaar. Toch is er altijd wel wat te vinden en alle wensen worden bediend: van luxe tot budget.
Kosten
We zien veel van Maleisië en hebben een vol schema. Om overal te komen vliegen we ook binnenlands nog aardig wat af. We doen een bouwsteen en slapen een tikkie luxer om het iedereen naar hun zin te maken. Al met al reizen we dus minder budget. In 26 dagen reizen door Maleisië geven we met z’n tweeën € 2318,– uit. Daarvan is bijna € 300,– voor de binnenlandse vluchten die we maken. We besparen dus op verder vervoer met de goedkope bussen rond Kuala Lumpur en goedkoop maar lekker eten dat het sowieso wint van het duurdere westerse aanbod.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten