Reizen door…Mongolië

Vanuit Bangkok vliegen we naar Ulaanbataar, waar we ons opmaken voor een kleine 3 weken reizen door Mongolië. Tijdens de roadtrip van 18 dagen douchen we 3 keer, slapen in gers en tenten, eten ‘family food’, rijden paard en kameel en zien de absurd mooie diverse landschappen in en om de Gobi woestijn. Mensen met het reisvirus opgepast; dit is Mongolië!

Hoogtepunten

– Tsagaan Suvarga (White Stupa kliffen)
– Leven in een ger
– Kamelen en Khongoryn Els in de Gobi woestijn
– Naiman Nuur (8 lake National Park)
– Mongools Boeddhisme in het Erdene Zuuklooster
– Wildkamperen in Mongolië

Naar Mongolië

Visum voor MongoliëOmdat we niet vanuit Nederland vertrekken, regelen we het visum voor Mongolië in Bangkok. Dat gaat vrij eenvoudig. Als je bij de ambassade het visum voor 11 uur aanvraagt kan je het op de derde werkdag erna, na 16 uur, ophalen. Via Beijing kunnen we vervolgens, met een overstaptijd van 14 uur, goedkoop vliegen naar Ulaanbaatar. Tijdens ons verblijf in Mongolië zullen we 3 dagen in Ulaanbaatar besteden. De nacht verblijven we bij een vooraf geboekt guesthouse, waar we onderhandelen voor een goede prijs van de Mongolië tour. Hier trekken we een dag voor uit, zodat we niet de veel duurdere opties hoeven te kiezen, die we online krijgen aangeboden. Uiteindelijk gaan we in op het goede aanbod van Golden Gobi Guesthouse, waarmee we in overleg een toffe roadtrip door Mongolië voor een goede prijs uitstippelen. Een 18 daagse tour door Centraal Mongolië.

Eten, slapen en vervoer

We reizen door de late lente in Mongolië. Onder leiding van Boogii, onze gids van Golden Gobi Guesthouse en met de zus en moeder van Jiska reizen we door Mongolië in het oude Russische 4×4 busje van onze driver, Tasja. De achterbak is afgeladen met kookgerei, eten, tenten, slaapzakken, matjes en onze backpacks. In de loop van de dag probeert de gids een familie te bereiken, waarvan ze weet dat ze in de buurt een ger bewonen. De gastvrijheid is groot; we kunnen vaak bij de locals overnachten. Is er geen gelegenheid, of zitten we (eenmalig) met de bus vast in Mongolië, dan pakken we de tenten uit om te wildkamperen in Mongolië. Het leven in een ger is bijzonder. We kijken onze ogen uit als de locals hun ger voor ons beschikbaar stellen en zelf in hun auto’s gaan slapen. Daarentegen kijken zij hun ogen uit als we ons omkleden voor de nacht terwijl zij nog lekker zitten te kletsen. Onze gids kookt vaak. Als het alleen voor ons is gewoonlijk iets Westers met de meegebrachte groenten en pasta uit de stad. Is het ook voor de locals, dan maakt ze ‘family food’, dat wil zeggen: vooral vlees. Buuz met gedroogd kamelenvlees bijvoorbeeld.

Reisplan en route

We reizen in Mongolië vooral door Centraal Mongolië. De route leidt vanuit de hoofdstad eerst naar het zuidoosten, via Terelj National Park en het Genghis Khan standbeeld. Dan rijden we naar zuiden via Tsagaan Suvarga (White Stupa kliffen) en Yolyn Am (Lammergier valei) naar de Gobi woestijn. Daar overnachten we bij een kamelenboer in de buurt van de Khongoryn Els zandduinen. We grijpen natuurlijk de kans aan om kameel te rijden. We rijden dan westelijk en noordelijk langs Bayanzag (Flaming cliffs) en het Ongiin Khiid klooster voor 4 dagen Naiman Nuur (8 Lake National Park). Daarvan wandelen we 2 dagen. De andere 2 dagen gaan we paardrijden in Mongolië, tot we bij de Orkhon waterval uitkomen. De bus staat daar weer op ons te wachten, waarmee we onze weg vervolgen naar de Tsetserleg hot springs. Weer fris, rijden we naar de oude hoofdstad van Mongolië, Kharkhorin, waar we ons verdiepen in de geschiedenis van Mongolië, in het mooie Karakorum Museum, en het Mongools Boeddhisme in het Erdene Zuuklooster. Tot slot rijden we naar Hustai National Park om de wilde paarden te bekijken. Dit is de laatste stop voor we weer terugrijden naar Ulaanbaatar, waar we tot slot de tijd nog kunnen nemen voor een bezoek aan de zwarte markt.

Kosten

Miljoenen Tugrik in MongoliëHet kostenplaatje voor Mongolië wordt grotendeels bepaald door de prijs van de tour in Mongolië. We betalen, na flink onderhandelen, uiteindelijk € 842 per persoon voor 18 dagen (€ 46,78 per dag). Hierin zitten alle kosten voor de huur van tenten, slaapzakken en matjes, het eten, de entreekosten voor toeristische attracties en kosten voor overnachtingen. De kosten voor de vlucht naar en van Ulaanbaatar zijn zowel vanuit Bangkok als naar Amsterdam ongeveer € 500 per persoon, met tussenstop.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    7 sep 2015

    Echt een aanrader, ook als je wat ouder bent !!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.