Reizen door…Nieuw Zeeland

geschreven door Pim op

Zelfs het op het eerste gezicht gewone stadje Christchurch verraadt dat we een land van uitersten betreden. Scheuren in het asfalt zijn getuige van de natuurkrachten die dit land in hun greep hebben. Met een aardbeving vers in het geheugen, leven de Nieuw Zeelanders voorzichtig met de natuur mee. Uitgebreide regels leiden alles in goede banen, om het eindeloze moois dat dit land te bieden heeft nog lang te behouden. Dit is Nieuw Zeeland!

In het kort

In zeven weken reizen met een camper in Nieuw Zeeland, toeren we over het Zuidereiland, nemen we de boot naar het Noordereiland en bekijken we op beide eilanden alles wat we in de tijd kunnen proppen. Dat doen we in onze gehuurde campervan die we om haar beschildering “Lizzie” dopen. Nieuw Zeeland heeft zoveel moois, dat zelfs de kortste opsomming hier te lang is. Je ziet walvissen, dolfijnen, pinguïns, zeehonden en -leeuwen, bergen, fjorden, gletsjers, vergezichten, sterrenhemels, regenbogen, gele stranden, blauwe meren, gletsjers, geisers en vulkanen; het houdt niet op.  In het kort? Hier moet je een keer geweest zijn!

Hoogtepunten

Bijzondere boottocht in Milford Sound
Waanzinnige wegen tijdens de roadtrip
– Bizarre natuurfenomenen bij Fox Glacier, Rotorua en Hot Water Beach
– Heerlijk wandelen in Abel Tasman NP en Tongariro NP
Walvissen spotten bij Kaikourasurfen met dolfijnen in Curio Bay en zwemmen met dolfijnen in de Hauraki golf

Naar Nieuw Zeeland

De grenscontrole in Nieuw Zeeland is duidelijk strenger dan we in Azië gewend zijn. We vliegen naar Nieuw Zeeland vanaf Kuala Lumpur. In Sydney blijven we 72 uur voor een stop over om de vliegkosten te drukken. Natuurlijk geven we daar veel meer uit dan we besparen op de vlucht, maar dat is de ervaring helemaal waard! Met een Nederlands paspoort mogen we zonder visum maximaal drie maanden in Nieuw Zeeland verblijven. Wel moet je sinds 1 oktober 2019 online een NZeTA aanvragen (New Zealand Electronic Travel Authority). Bij aankomst in Christchurch moeten de tassen open. De inhoud wordt geïnspecteerd. Specifiek de wandelschoenen, op de aanwezigheid van natte modder uit de Aziatische jungles; het ecosysteem van Nieuw Zeeland wordt bijzonder goed beschermd. We slapen eerst 3 nachten in een hostel, voor we de camper op kunnen halen.

Vervoer, eten en slapen

In geen ander land kunnen we alles onder dit kopje herleiden tot één ding: we eten, slapen en reizen met een camper in Nieuw Zeeland. We huren de camper bij Escape Rentals, in Christchurch en leveren ’em in Auckland weer in na een supertoffe roadtrip van 5336km. Liefkozend noemen we de camper Lizzie, maar ze zuipt in die tijd een kleine 600 liter brandstof en hapt daarmee €835,50 uit ons budget. Alles natuurlijk onder onze leiding, achter het stuur aan de verkeerde kant van de auto, op de verkeerde helft van de weg – als je het ons vraagt natuurlijk. Het links rijden went snel en de meeste wegen zijn keurig geasfalteerd. Als de lijntjes ook maar voor 25 meter ontbreken, staat dat vaak netjes aangegeven. Een contrast met de minder bevolkte gebieden, waar ‘gravel roads’ weer heel gewoon zijn. Voor Lizzie is het geen probleem. We hebben geen één keer pech en zijn goed verzekerd.
Koken kunnen we in Lizzie zelf. De camper is uitgerust met een complete keuken en een gasbarbecue. Leuk om twee redenen: ten eerste scheelt het veel geld – ten opzichte van uit eten gaan in Nieuw Zeeland -, ten tweede was het even geleden dat we kookten – in Azië kan je beter voor je laten koken. Als het kan kopen we groente langs de weg, bij leuke kraampjes waar locals de opbrengsten van hun land aanbieden. Voor de rest komen we elke paar dagen wel in een New World supermarkt, voor gewone boodschappen én twee keer een half uur gratis wifi.
Slapen doen we op campings, omdat je camper aan een aantal eisen moet voldoen om te mogen wildkamperen. De onze doet dat niet. DOC campings zijn vaak het goedkoopste alternatief. Voor niks tot NZD20 krijgen we een plekje met WC en drinkwater, en soms een vuurplaats. Voor meer kunnen we weer eens lekker douchen. Het is kamperen en we slapen heerlijk op de rustigste en mooiste plekjes. Echt even anders dan backpacken!

Kosten

In 48 dagen geven we samen €5368,22 uit. Waarvan €2403,99 voor de camper met verzekering. €835,50 gaat op aan benzine en €460 aan de vlucht naar Christchurch, met stop over in Sydney. De resterende €1668,73 (een bedrag waar we best een beetje trots op zijn) besteden we aan eten, campings en toffe uitstapjes!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.