Reizen door…Sri Lanka

geschreven door Pim op

Na een lange vlucht vanuit Nieuw Zeeland stranden we ‘s avonds laat bij in Negombo, een klein vissersstadje ten noorden van de hoofdstad van Sri Lanka. Hier komen we een week bij in de heerlijke warmte. We slaan de Lonely Planet open om een plan te maken en vallen bijna van onze stoelen als we zien hoeveel leuke dingen er hier te doen zijn. Dit wordt genieten! We zijn in Sri Lanka!

Hoogtepunten
Surfen in Welligama
– De blauwe vinvis bij Mirissa met Raja and the Whales
Zeeschildpadden en vrijwilligerswerk bij Turtle Watch Rekawa
– Safari in Nationaal Park Ude Walawe
Treinreis van Ella naar Kandy
Cultuur in Kandy

In het kort
In theorie besluiten we om te reizen door Sri Lanka, omdat je hier relatief makkelijk een visum kan regelen voor India. In de praktijk komt het daar niet van, maar vinden we genoeg andere redenen waarom je naar Sri Lanka zou willen. In 4 weken reizen we vanaf Negombo langs de westkust via de Nederlandse vesting in Galle naar Welligama om te surfen en Mirissa om walvissen te spotten. We stranden op de zuidkust bij Rekawa. Hier blijven we 10 dagen hangen, om vrijwilligerswerk te doen bij Turtle Watch Rekawa. Het oosten en noorden bewaren we daarom voor een andere keer. In plaats daarvan reizen we na een safari in Nationaal Park Ude Walawe door het binnenland, met de trein via Ella en Haputale, naar Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka. We sluiten af in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka en ook zeker de moeite waard.

Naar Sri Lanka
Vissersboot in NegomboOmdat Sri Lanka een eiland is, zal je waarschijnlijk vliegen naar dit land. Je vliegt dan op Colombo, de hoofdstad aan de westkust van Sri Lanka. Wij vliegen vanuit Auckland met een overstap in Singapore en daarna via Bangkok, na een stop-over van een nacht. Een dag van te voren bedenken we dat we wellicht een visum nodig hebben. Gelukkig is dat online te regelen. Bij aankomst kunnen we zo probleemloos het land in. Vanaf het vliegveld nemen we een taxi, omdat het avond is. Die brengt ons in een half uurtje in Negombo, een handige plek om de eerste overnachting te plannen. Hier vinden we strand, een vissershaventje en -markt en de eerste supervriendelijke Sri Lankaanse locals.

Vervoer, eten en slapen
Zelfstandig reizen door Sri Lanka is eenvoudig. Er lijken meer tuktuks dan inwoners, dus zelfs voor de kleinste stukjes kan je jezelf de moeite van wandelen besparen. Al moet je wel goed opletten dat je daarvoor niet de hoofdprijs betaalt. Voor grotere afstanden zijn er bussen of treinen, beiden een belevenis op zich. Zelfs in de drukste bussen, zal de conducteur je bereiken om je te laten betalen (maar nooit veel), terwijl de chauffeur roekeloos over de drukke wegen raast. Ondertussen knalt de muziek uit de radio of TV die voorin de bus hangt. Reizen met de trein is nog goedkoper dan reizen met de bus, maar je doet er dan ook wel langer over. Wij reizen bij voorkeur in de derde klas. Tussen alle reizigers door, lopen verschillende verkopers met fruit, koekjes en drinken.
We genieten bijzonder van het eten tijdens het reizen door Sri Lanka. Er is altijd wel een lekkere curry of roti te krijgen. De snacks zijn ook om te genieten. Let op, want er zijn rijdende kraampjes met heerlijke broodjes – te herkennen aan de vrolijke deuntjes die je voorbij hoort komen. Zelfs in de treinen zijn er dus écht lekkere hapjes te krijgen. Zorg daarbij dat je genoeg te drinken hebt, want soms is het ook écht pittig. We hadden niet verwacht hier nog verrast te worden door een maaltijd waarvan de tranen ons in de ogen sprongen, maar dat werden we zeker wel. Niet minder lekker echter!
We slapen vooral in hostels waarvan er veel zijn, voor prima prijzen. Boeken doen we nooit, omdat je eigenlijk altijd aan kan komen waaien en er genoeg alternatieven zijn als het hostel van onze voorkeur vol zit. Buiten de toeristische hotspots is dat soms iets anders, en moeten we een enkele keer uitwijken naar een hotelletje, dat gelijk iets meer kost. Tijdens het vrijwilligerswerk voor Turtle Watch Rekawa, verblijven we in Mama Daisy’s Homestay, een heerlijke plek in het dorpje Rekawa, waar we eindelijk het leven van de locals kunnen ontdekken. We vieren de hindoeïstische jaarwisseling mee en helpen bij een nieuwjaarsfestival voor het dorp. Ook krijgen we bij de locals de heerlijkste maaltijden op Sri Lankaanse wijze gepresenteerd.

Kosten
Het ticket van Nieuw Zeeland naar Colombo, vertekent het overzicht van de kosten van reizen door Sri Lanka nogal. Binnen de landsgrenzen, bedragen de kosten voor 30 dagen reizen door Sri Lanka € 892.55 met twee personen. Bizar weinig, als je beseft dat we een maandbudget van € 1000,- per persoon aanhouden. De vliegtickets vanaf Auckland, via Singapore en Bangkok kosten € 1256.58, waardoor we toch net iets over budget gaan. Binnen deze bedragen zit ook een (verplichte) donatie aan Turtle Watch Rekawa, in de vorm van een mooi roze waterfilter en andere handige hulpmiddelen voor in het visitor centre.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.