Reizen door…Thailand

geschreven door Pim op

De meest vrolijke douanebeambten aan de grens met Cambodja, maar een rij van vijf minuten te lang. De tuk-tuk driver raast op gordelsnelheid naar het station, waar we de trein nog net zien wegrijden. Geen probleem. We zijn in Thailand!

In het kort

Reizen door Thailand doen we al een keer voordat we het land écht gaan bekijken. Bangkok is dé hub van Zuid-Oost Azië. Onze tweede entree maken we in Noord-Thailand, vanuit Laos naar Chiang Mai waar we de eerste echte indruk krijgen. Een weekje later duiken we de jungle in bij Pai voor een trekking van drie dagen. Daarna splitsen we een weekje op. Jiska verdiept zich nog even in het relaxte leven van Pai, met nacho’s en hot springs. Pim werkt een paar dagen in Chiang Mai op de laptop van Da, eigenaar van de kookschool waar we eerder een kookcursus volgden. Dan natuurlijk terug naar Bangkok, dat we inmiddels al een beetje kennen en waarvan we dan ook de omgeving beter verkennen. We reizen in een paar dagen op en neer naar Nationaal Park Khao Yai. De stad zien we later nog twee keer zien op weg naar Sri Lanka en het zuiden van Thailand tijdens de laatste ‘stopover’ naar Mongolië.

Naar Thailand

Er zijn veel grensovergangen waar je kan beginnen met reizen door Thailand. Wij gebruikten er eerst één ten westen van Siem Reap, op weg naar Bangkok, één op weg naar Vientiane en weer één in Noord-Thailand, op weg naar Chiang Mai. Telkens krijg je gratis een nieuw visum van 15 dagen, de reden dat visaruns (even over een grens van een buurland voor weer een nieuw visum) zo populair zijn voor backpackers die over land reizen. Vlieg je Thailand in, zoals we later doen voor stopovers naar Sri Lanka en Mongolië, dan krijg je een gratis visum van 30 dagen, dat kan best handig zijn als je dit uitgestrekte land in één keer wilt zien.

Bezienswaardigheden

– Koninklijk paleis in Bangkok
Kookcursus en olifantrijden in Chiang Mai
Jungletrek met Mister Chart
– Scooteren rond Pai
– Hornbills en misschien olifanten en tijgers in Khao Yai
– Zon, zee en strand bij Bang Saphan Yai

Eten, slapen en vervoer

In Thailand hoef je geen Thais te eten. Op elke kaart staat wel een Westers gerecht, voor de vele toeristen die het land bezoeken. Thais eten is echter wel heel lekker en ook nog eens goedkoop. De kleine restaurantjes, of straattentjes, hebben het lekkerste en goedkoopste eten. In Chiang Mai doen we een kookcursus op een organische boerderij. We verkennen een markt voor ingrediënten en leren daarna hoe we al de lekkerste gerechten uit de Thaise keuken zelf kunnen maken.
Over het algemeen slapen we in Thailand in eenvoudige tweepersoons kamers. Meer dan eens ligt de matras gewoon op de grond, wat voor ons geen probleem is en bij Aoi Garden in Chiang Mai helemaal klopt bij het schone en sfeervolle guesthouse. Een fan volstaat meestal, zeker in het bergachtige (en daardoor koelere) noorden van Thailand. In mei is het in Bangkok erg warm en kiezen we voor airco bij onze kamer in Your Place Guesthouse. Het lekkerst slapen we aan de kust, in een goedkope bungalow bij Roytawan in Bang Saphan Yai.
Het meest reizen we door Thailand met de trein, die helaas nog wel eens volgeboekt wil zijn. Onze kaartjes proberen we daarom enkele dagen vantevoren te kopen. Als dat niet lukt nemen we de bus, of een minivan. De rit naar Pai doen we in zo’n minivan, van AYA. Een rit van 4 uur over slingerende bergwegen waarvan sommigen van ons reisgezelschap, Pim inclusief, een beetje misselijk worden. De minivan drivers rijden ook best hard. In Bangkok zijn de talloze ferry’s over de rivier echt een uitkomst om vanaf de metro of trein makkelijk in het centrum te komen. Ze zijn goedkoper en vaak sneller dan de talloze tuk-tuks en brengen je waar de metro niet komt!

Verder reizen

Visum voor MongoliëOf je nou wilt of niet, reizen door Thailand zal je hoogst waarschijnlijk doen als je door Zuid-Oost Azië reist. Daarom zijn er ook veel ambassades gevestigd van landen in en in de buurt van Azië. Wil je een visum regelen, dan kan dat waarschijnlijk het makkelijkst in Bangkok. Wij vroegen er zonder veel moeite ons visum voor Australië en visum voor Mongolië aan.

Kosten en benodigdheden

Eet aan de straat, slaap in hostels en laat je niet afzetten als je een tuk-tuk of een motortaxi neemt voor een uitstapje en geef met z’n tweeën zomaar minder dan € 20,- op een dag uit. Natuurlijk wil je ook leuke dingen doen. Olifantenritten, jungletreks, kookcursussen en een safari in Khao Yai zijn dan juist de dingen waar je geld voor over houdt. Onze uitgaven in de eerste twee weken in Noord-Thailand, waar we de meeste uitstapjes deden, en Bangkok waren € 842,- met z’n tweeën.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.