Reizen door…Tibet

geschreven door Pim op

Tibet is geen makkelijke reisbestemming, maar alle moeite waard. Dit land is uniek, is het niet om haar geografie, dan wel om haar religie en politiek. Na China deden wij een tour in Tibet. Na 3 dagen Lhasa reisden we in 4 dagen via het Mount Everest Basecamp naar de Nepalese grens. Alles onder begeleiding van een Tibetaanse gids.

In het kort

Potala Palace

Lhasa is een van de laagste plaatsen in Tibet, op 3600 meter boven zeeniveau. Vertoeven op het dak van de wereld gaat daarom voor de meesten in onze 6-koppige tour groep samen met lichte verschijnselen van hoogteziekte. Zeker in de richting van het Everest Base Camp op 5250 meter. Dit ongemak kan echter niet op tegen de enorm gave ervaringen die je meemaakt tijdens een trip door Tibet (en kan bestreden worden met de flessen zuurstof die je in Lhasa kan kopen). Voor veel inwoners van het land, dat nu een provincie is van China, is leven synoniem voor religie. Monniken kleuren het straatbeeld met hun oranjerode gewaden en gebedsvlaggen en maken indruk met de gebedsrituelen die hun dagen schijnbaar vullen. Uit elke geurofferpot rijst de typische geur van verbrande jeneverbestakken. De politieke situatie is een stille worsteling waarvan je met moeite een gedeeltelijk beeld kan krijgen. Tempels sieren moeilijk bereikbare heuvelruggen in een uitgestrekt landschap waarin nomaden in gers leven van hun yaks. Het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan en eigenlijk nog steeds bijna stil staat.

Bezienswaardigheden

Yamdrok Lake


– Potala Palace
– Yokhang Temple
– Drepung Monastery
– Yamdrok Lake
– Everest Base Camp

Naar Tibet

Je kunt Tibet in via Nepal of China. Vanuit Chengdu rijdt een trein in 44 uur naar Lhasa. Dat moet een indrukwekkende rit zijn die wij helaas niet konden meemaken, omdat de treinen vol zaten met Chinese militairen. De optie die wij kozen is om te vliegen van China, in ons geval van Chengdu, naar Lhasa. Een korte maar prachtige vlucht. Vanuit het vliegtuig kijk je vanuit een vogelperspectief op het plateau. Tussen de enorme heuvels, die wij bergen plegen te noemen, lijken de wolken witte rivieren. De zonsopkomst maakt het helemaal af. Bij aankomst moet je worden opgepikt. Dat doet je gids, die je ongetwijfeld wilt boeken als leider van een complete tour. Je komt Tibet niet in zonder tourgroep, begeleid door een gids. Een tourgroep, inclusief gids, moet uit minimaal twee personen bestaan. Wij kozen om onze tour te laten organiseren door het Mix Hostel in Chengdu, die dit keurig verzorgden. Hoe groter de groep, hoe lager de kosten; nog een voordeel van een tour regelen via Mix Hostel, waar veel reisgenoten eenzelfde bestemming voor ogen hebben. Met het Mix Hostel hadden we al ruim een maand van tevoren vanuit Nederland contact.

Vervoer, eten en slapen

In het tenthotel

Lhasa kun je, als je er eenmaal in bent, vrij verkennen, maar de tempels en paleizen zijn enkel vergezeld van je gids toegankelijk. Buiten Lhasa heb je het meest uitgebreide permit en vervoer nodig, vaak ben je samen met de tourgroep. Wij doorkruisten de Tibetaanse Autonome Regio, zoals de Tibetanen het zelf dan het liefst noemen onder Chinees bewind, in een minibusje, dat werd bestuurd door de ‘driver’. Niet het meest ideale vervoermiddel gezien de soms primitieve wegen. Gids en driver brachten ons van ho(s)tel naar ho(s)tel, allemaal van prima kwaliteit, al is het sanitair soms Spartaans. Het tenthotel bij het Everest Base Camp is een uitzondering. Daar slaap je met zo’n tien man in een tent op bedbanken rond een fornuis dat brandt op geitenkeutels. Spartaans is een understatement voor het toilet bij E.B.C.; dat is niet meer dan een betonnen huisje met twee gaten in de grond, vlak boven twee stinkende hopen uitwerpselen; één van de mannen, één van de vrouwen. Eten regel je zelf. In Lhasa ontbeten we Tibetaans brood, bij E.B.C. een pannenkoek, de rest van de dagen koekjes. Voor lunch wordt gestopt bij een restaurant dat de gids kiest, soms pas halverwege de middag. Avondeten doe je dan op de plek van aankomst. In Lhasa aten we heerlijke pinchos, in Shigatse een noodlesoep en bij E.B.C. gebakken rijst. In Zhangmu, het handelsstadje aan de grens van Nepal, stond zowaar Westers eten op het menu.

Kosten

Mount Everest

Naast de tourkosten, moet je betalen voor het vervoer naar Lhasa, de pick-up service in Lhasa, de kosten voor openbaar vervoer binnen Lhasa, de entreekosten van bezienswaardigheden, eten, drinken, slapen en fooien. Alles gaat in Chinese Yen, dus wat over is van China kan gewoon mee. Onze vlucht kostte ¥870, goedkoop geregeld door het Mix Hostel. De drop-off service kostte ¥90, de pick-up in Lhasa ¥350 per groep. Entreekosten liepen op tot ¥680 per persoon. Bij tempels en paleizen kun je kiezen om van entree af te zien. Overnachtingen kostten gemiddeld ¥120 per nacht voor een double room. Eten per dag kostte ook zoiets, ongeveer ¥120 per dag voor twee personen (inclusief eenmalig drie zuurstof flessen à ¥60). Wij gaven de driver en de gids elk ongeveer ¥100 fooi.

Totaalprijs twee personen: €926
– Tourkosten: €310
– Vlucht Chengdu-Lhasa: €208
– Drop-off en pick-up: €20
– Entreekosten bezienswaardigheden: €163
– Eten en slapen: €200
– Fooien: €25

Reisschema

Welkom in Lhasa

Dag 1: Aankomst in Lhasa
Dag 2: Drepung Monastery, Yokhang Temple
Dag 3: Potala Palace, Sera Monastery
Dag 4: Yamdrok lake, Gyangtse en Shigatse
Dag 5: Van Shigatse naar E.B.C., overnachten in tenthotel
Dag 6: E.B.C. bezoeken en naar Zhangmu
Dag 7: Over de grens naar Nepal

Benodigdheden

Chinees visum
– Tibetaans Permit, minimaal 15 dagen van tevoren aangevraagd
Gids
– Dollars om het Nepalese visa on arrival te betalen ($40 p.p. voor 30 dagen)

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Joki
  22 feb 2014

  Wat lijkt me dat mooi, zo’n bezoek aan Tibet! Geniet van jullie reis!

   23 feb 2014

   Hoi Joki,
   Bedankt! Wat leuk een berichtje van je! Het was inderdaad erg bijzonder om in Tibet rond te reizen. Dat ga ik niet snel vergeten!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.