Reizen in Sri Lanka

Zelfstandig reizen in Sri Lanka is goed te doen. Je kunt gebruik maken van de trein, de bus en van tuk tuks. Lees vandaag hoe wij van plaats naar plaats gingen in Sri Lanka.

We staan nog maar 1 minuut langs de kant van de weg en er zijn ons al minstens 3 bussen voorbij gereden. In Sri Lanka is enorm veel busverkeer te vinden en de bus brengt je naar bijna alle plaatsen. Op de bussen zelf staan vaak de plaatsnamen waartussen ze rijden en we zwaaien naar de bus als we in willen stappen. Met onze rugzakken op stappen we een bomvolle bus in. De chauffeur wijst ons de plek waar we onze tassen kunnen neergelegd; naast zijn versnellingspook, op de motor. Ondertussen trekken we best de aandacht in de bus, aangezien we de enige blanke mensen zijn. Vaak hebben we het geluk dat we kunnen zitten, maar soms moeten we het met een staplek doen. Hangend aan buizen, met harde muziek in onze oren, houden we ons dan vast, zodat we rechtop blijven staan als de chauffeur roekeloos inhaalt via de andere rijbaan. Wanneer blijkt dat er toch niet genoeg inhaalruimte is, trapt hij hard op zijn rem. Ondertussen betalen we de man die tickets verkoopt. Meestal niet meer dan €3,00.

Reizen met de trein is nog goedkoper dan reizen met de bus, maar je doet er dan ook wel langer over. Voor de treinreis van Ella naar Kandy kopen we een 3e klas kaartje. De trein heeft grote ramen waar je een beetje uit kan hangen. Dat zorgt voor wat afkoeling, want in de 3e klas coupé is het erg druk. Tussen alle reizigers door, lopen verschillende verkopers met fruit, koekjes en drinken.

De treinreis van Ella naar Kandy staat bekend om de mooie uitzichten en daar genieten we dan ook enorm van. We rijden dwars door theeplantages heen, zien grote rotswanden, hebben mooi uitzicht over valleien en komen langs kleine dorpjes waar mensen in hun moestuin aan het werk zijn. Wanneer we langs een tempel rijden gaat bijna iedereen als eerbetoon even kort staan in de trein (dit gebeurt ook in de bus). Als we door een tunnel rijden joelen de Sri Lankanen, al hangend uit de trein, zoals de kinderen in Nederland dat doen als ze onder een viaduct door fietsen.

Voor stukjes die met onze rugzak net te ver lopen zijn, nemen we een tuk tuk. Deze kleine karretjes met drie wielen zien we, en krijgen we aangeboden, op elke hoek van de straat. Met onze rugzakken passen we er net in en crossen we door al het verkeer heen snel naar onze bestemming. In tegenstelling tot het reizen met de bus en de trein onderhandelen we bij tuk tuks altijd over de prijs.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Inge
    15 mei 2014

    Mooi die eerste foto Jis… je kunt zo in een bollywood film! 😉

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.